Hoppa till huvudinnehåll

alternativ livsstil

 • Psykologen Tanja Suhinina är polyamorös: “Istället för att gräla om vem som glömt packa barnens vantar så grälar vi om varför den ena ligger med en så störande typ”

  11.01.2020 Familj

  Psykologen Tanja Suhinina dejtar bara öppet.

  Tanja Suhinina lever öppet som icke-monogam. Det betyder att hon kan ha hur många relationer som helst på samma gång och att alla förhållanden är öppna. I podden Naket med Satu och Stan svarar hon öppet på frågor om varför hon valt bort monogamin, om svartsjuka och varför hon tycker att monogama borde skärpa sig.

 • Varför välja en partner då du kan ha flera? - öppna förhållanden ger frihet att vara sig själv

  02.08.2019 X3M

  Sara är polyamorös och berättar om vad det innebär.

  Polyamori är ett begrepp som få känner till. Men att ha öppna förhållanden, eller förhållanden med fler än en person kommer med vissa fördelar. Det tror åtminstone Sara, som håller på att finna sig som polyamorös.

 • Ett liv bortom elnät och moderna bekvämligheter

  08.12.2018 Strömsö

  Tova och Mathias har valt att leva mitt i naturen.

  Tova Christoffersson och Mathias Smulter har valt att leva mitt i naturen. Utan bekvämligheter bygger de sitt eget paradis på Talasbuan i den jämtländska skogen.

 • André Dalkarl flyttar till Alperna varje vinter för att åka skidor: ”Jag tänker inte på att jag kan dö om jag ramlar”

  14.08.2018 X3M

  När André var 19 började han jobba för att ha råd att skida.

  När André Dalkarl var 19 valde han att börja jobba för att ha möjlighet att åka skidor så mycket som möjligt. Förra säsongen fick han till 96 åkdagar.

 • Aapeli, 25, väljer att vara hemlös om somrarna: "Jag behöver ingen lägenhet och knappt några pengar"

  31.05.2018 Huvudstadsregionen

  Aapeli Kähärä trivs mycket bra som hemlös.

  En del unga vuxna väljer att frivilligt vara hemlösa. 25-åriga Aapeli Kähärä är en av de unga som valt att om somrarna leva som hemlös som motvikt till den konsumtionscentrerade livsstil som råder i samhället idag.

 • Veganmamman Petra: Dagens barn blir tvungna att äta grönare för att rädda planeten

  31.12.2017 Hälsa

  Veganfamiljen vill värna om miljön, djuren och hälsan.

  Petra Österberg vill vara optimistisk med tanke på framtiden. Hennes och familjens bidrag till en bättre miljö är att äta vegankost.

 • Medicinprofessorn som blev mindfulnessguru

  08.07.2017 Vetenskap

  En intervju med mannen bakom mindfulnessvågen.

  Jon Kabat-Zin är medicinprofessorn som satt meditation på kartan och myntat begreppet Mindfulness-based stress reduction – MBSR. Världen över används hans metod för att hantera kroniska sjukdomar och stress. I slutet av förra veckan besökte han Helsingfors.

 • Äldreboende med stor kultursal planeras vid Steinerskolan i Ekenäs

  08.05.2017 Västnyland

  Föreningen Alfa Omega Raseborgs planer framskrider.

  Tänk dig att du på ålderns höst får flytta in i en boendeenhet där trädgård, terapi och konstnärliga aktiviteter hör till vardagen. Som granne har du runt 50 andra i din egen ålder och ni lever alla i nära anknytning till både unga och barn.

 • En sammansvetsad familjen Hedenhös

  30.04.2017 Yle Fem

  Dansk serie följer familj som vill vara självförsörjande.

  Danska serien Mamma, pappa, barn följer en familje som inte har tv, ingen radio, inget kylskåp, använder sällan skor och tillverkar tyget till sina kläder av ullen från sina får. Eller som de själv säger - en grottfamilj.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  01.02.2017 Hälsa

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  31.01.2017 Hälsa

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

 • Veganens julbord fylls av etiska val

  18.12.2016 Hälsa

  Moral och etik är viktiga ingredienser på veganens julbord.

  Veganens julbord handlar om betydligt mer än att ersätta grädde med växtbaserat fett eller den traditionella julskinkan med en rulle gjord av vetegluten. Petra Österberg vill i första hand tänka på miljön och djurens välmående.

 • Kosttrender på gott och ont

  08.09.2016 Hälsa

  Maten är viktig, men får inte orsaka stress.

  Glutenfritt, sockerfritt, fettfritt, köttfritt eller så tvärtom, mycket kött och mycket fett. Hur hälsosamt är det i längden att följa olika dieter?

 • Veganen som äter ohälsosamt

  07.09.2016 Hälsa

  Andreas förstår inte varför en del mänskor ogillar veganer.

  När Andreas Wiberg försvarar sitt sätt att äta och leva tar en del människor det väldigt personligt. Andreas har valt veganismen av etiska och miljömässiga skäl, inte för att kroppen ska må bra.

 • Tiina Grönroos: Är jag som allätare en hopplös kvarleva av förgången tid?

  03.09.2016 Hälsa

  Nya kosttrender, delade åsikter.

  Med vemod minns jag min mammas hemlagade mat. God mat där inga ingredienser var svartlistade. Annat är det nu. Vi är tre i familjen som alla äter olika. Är det här en ny generationsfråga?

 • Filmrecension: Fantastisk eller fanatisk farsa?

  26.08.2016 Kultur och nöje

  Fascinerande om en pappa med alternativa uppfostringsideal.

  Captain Fantastic är ett underhållande och gripande drama som landar perfekt i en tid av prat om bildningskris, curlande föräldrar och allmän avsaknad av värderingar.

 • Ett finlandssvenskt Shangri la

  13.08.2016 Hälsa

  Bland Hangös kobbar och holmar finns en gömd oas.

  Bland Hangös kobbar och holmar finns en gömd oas, ett litet finlandssvenskt Shangri la, inbäddat bland enorma, vackra ekar som vittnar om åldern på den här platsen. Ön heter Kadermo och det speciella med just den här ön är det som gömmer sig i den gamla båtverkstaden. En faluröd byggnad med vita knutar, stora fina fönster mot havet och solpaneler på taket. Innanför vårdar man inte längre sina gamla fiskebåtar, nuförtiden ägnar man sig åt kropp- och själavård genom yoga. Den som är skyldig till den här omvandlingen är femte generationens skärgårdsbo Stefan Engström.

 • De vill inte bli uppätna av bekvämlighetsmonstret

  11.05.2016 Vega

  Vilma och Per-Viktor har valt att leva spartanskt men fritt.

  När naturbarnet Vilma från Finland mötte konservativa Per-Viktor från Sverige slog livet en kullerbytta, i synnerhet för Per-Viktor. Han som hade varit inställd på att leva ett så kallat svenssonliv utanför Göteborg, började plötsligt bygga ett hus på hjul, flytta runt och bo i kollektiv.

 • Kollektivet som kom att påverka västvärlden

  07.10.2014 Titta och lyssna

  På hösten år 1900 köpte fem ungdomar en kulle i fattiga södra Schweiz. De hade fått nog av konsumtionssamhället de vuxit upp i och ville skapa ett samhälle grundat på veganism, feminism, pacifism och fri kärlek som de kallade Monte Verità. Flera av medlemmarna kom antingen att bli världsberömda eller helt bortglömda.