Hoppa till huvudinnehåll

federalism

 • Varför tyska valet har betydelse också för Finland

  23.09.2017 Utrikes

  Vem Angela Merkel väljer påverkar oss.

  Fransmännen är rädda för att Angela Merkel kommer att regera med liberalerna. Ur finländsk synpunkt kunde det däremot vara en lättnad. Vår utsände i Berlin, Dan Ekholm, analyserar betydelsen av det tyska valet för Finland.

 • Analys: Junckers federalistiska tankar får det att svindla för Sipilä & co

  13.09.2017 Inrikes

  Kommissionsordföranden vill fördjupa EU-samarbetet.

  EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer med långtgående planer på att fördjupa den europeiska integrationen. Det här är såväl nya och gamla idéer som kommer att bli svåra att smälta för Finlands regering som har varit den tveksammaste i förhållande till EU sedan Finland gick med i unionen för 22 år sedan.

 • Irakiska styrkor på väg att inta centrum av Mosul

  05.03.2017 Utrikes

  Armén angriper fyra distrikt i den IS-kontrollerade staden.

  Den irakiska armén som stöds av amerikanska stridsplan, har inlett en storoffensiv för att inta stadskärnan i IS-kontrollerade västra Mosul. Angriparna möttes av en våg självmordsattacker.

 • Nästan 100 amerikanska storföretag motsätter sig Trumps inreseförbud

  06.02.2017 Utrikes

  Skadar amerikanskt näringsliv och försvårar nyanställningar.

  Omkring 100 amerikanska storföretag, bland dem Microsoft, Google, Apple och Netflix har lämnat in en gemensam skrivelse till en federal appellationsdomstol där de motsätter sig president Donald Trumps kontroversiella invandringsdekret.

 • Åklagare kräver dödsstraff för kyrkomördaren Dylann Roof

  25.05.2016 Utrikes

  Sköt ihjäl nio afroamerikaner i en kyrka i Charleston.

  Federala åklagare i USA yrkar på dödsstraff för Dylann Roof som sköt ihjäl nio människor i en kyrka i Charleston ifjol somras.

 • Katalanerna röstar om självständighet

  09.11.2014 Utrikes

  Den spanska autonoma regionen Katalonien ordnar på söndagen en rådgivande folkomröstning om självständighet trots protester från centralregeringen i Madrid.

 • Porosjenko: Fredsprocessen inger hopp

  10.09.2014 Utrikes

  Ryssland har dragit tillbaka 70 procent av sina trupper från östra Ukraina. Det enligt Ukrainas president Petro Porosjenko som säger att fredsprocessen inger hopp. Vi lever nästan som i Sovjetunionen