Hoppa till huvudinnehåll

ozonskiktet

 • Forskare förbryllade över mysterieutsläpp av gaser som förstör ozonlagret

  17.05.2018 Inrikes

  Oväntat mycket CFC-gaser kommer från okända källor.

  Förbryllade klimatforskare har upptäckt att CFC-gaser som förstör ozonskiktet kommer ut i atmosfären i mycket större mängder än man har trott. Nu pågår ett detektivarbete för att ta reda på varifrån utsläppen kommer.

 • En sällsynt och uppmuntrande solskenshistoria från miljöfronten: Ozonskiktet repar sig

  10.01.2018 Vetenskap

  Goda nyheter från miljöfronten är sällsynta. Men här är en.

  Man blir lätt överväldigad av all negativ rapportering kring miljön: den globala uppvärmningen, försurningen av oceanerna, den förlorade biodiversiteten... Därför är det viktigt att minnas att vi kan åstadkomma en förbättring när vi sätter manken till och samarbetar över gränserna. Ozonskiktets återhämtning bekräftar det här. Där går vi stadigt åt det bättre hållet, det visar en färsk studie.

 • Norrsken kan förstöra ozon

  22.12.2016 Inrikes

  Nya forskningsresultat från Sodankylä.

  De högenergiska partiklarna som hör samman med pulserande norrsken kan möjligen orsaka märkbar förstörelse av ozonet i stratosfären. Det visar ny forskning.

 • "Konsumera mera för att rädda jorden!"

  06.09.2016 Samhälle

  Westergård: Teknologi och konsumtion är räddningen.

  Rune Westergård har skrivit boken ”Ett jordklot räcker” för han tror att vi kan lösa de miljöproblem som hotar vår värld.

 • Ozonlagret ser ut att må bättre

  01.07.2016 Utrikes

  Hålet i ozonlagret ovanför Antarktis har blivit mindre.

  För första gången finns det konkreta bevis för att hålet i ozonlagret ovanför Antarktis har blivit mindre, säger forskare till BBC. Hålet är nu 4 miljoner kvadratkilometer mindre än vad det var år 2000.

 • Kommentar: Klimatet svårare att rädda än ozonskiktet

  12.09.2014 Inrikes

  Ozonskiktet håller på att återhämta sig. Det visar att internationella avtal kan lösa miljöproblem, men klimatfrågan är av betydligt kvistigare art.