Hoppa till huvudinnehåll

Emigration

 • Vasabon Pia Lehto gjorde som tusentals andra österbottningar och flyttade till Sverige: "Stockholm känns som hemma"

  01.10.2018 Österbotten

  Sex av tio österbottningar återvänder till Finland.

  Mellan åren 2000 och 2015 flyttade omkring 300 svenskspråkiga österbottningar per år till Sverige. En av dem är Vasabon Pia Lehto, 29. Hon har inga planer på att flytta tillbaka.

 • Över en halv miljon venezuelaner i kris har i år flytt till Ecuador

  10.08.2018 Utrikes

  Flyktingarna vandrar till fots och har inga resurser.

  Över en halv miljon människor från Venezuela har under det här året tagit sig till Ecuador för att fly undan den djupa ekonomiska krisen. Människor har vandrat till fots långa vägar för att hitta en plats där de kan bosätta sig, rapporterar FN.s flyktingorganisation UNHCR.

 • "Ryssland är ett öde. Israel är ett öde. Andra länder är bara platser där man bor" - Nymornat intresse för den rysk-judiska kulturen avspeglas i den samtida ryska litteraturen

  20.06.2018 Kultur och nöje

  Ny antologi ger perspektiv på judiskt liv.

  Under de senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. Detta märks också i den samtida ryska litteraturen där judiskt liv och judisk historia skildras ur många olika synvinklar. I den nyutkomna antologin Strykjärn och diamanter finns historier om förtryck och falska rykten, om exil och kärlek till den ryska kulturen under Jerusalems heta sol.

 • En överraskande upptäckt – den australiensiska författaren Robert Drewe visade sig vara 1 % finländare

  17.06.2018 Kultur och nöje

  Jag kan alltid skylla på min "inner Finn"!

  Den australiensiske författaren Robert Drewe fick ett DNA-test i julklapp av sin hustru. Vid sidan av brittiska, irländska och franska rötter, visade testet att han även hade en gnutta finskt blod i sina ådror.

 • Greta Johansson - arbetarflickan som blev Sveriges första OS-mästarinna

  01.04.2018 Yle Fem

  Dokumentär i Yle Fem och på Arenan.

  Arbetarflickan Greta Johansson bor med sin familj i gamla Eldkvarn i Stockholm åren före första världskriget. Överraskande blir hon Sveriges första olympiska mästarinna vid hemmaspelen 1912 och med tiden pionjär i Amerika. Jens Lind berättar hennes historia i dokumentären Guld-Greta - en hisnande kärlekshistoria.

 • Varför gnäller ni? Finlandssvenskarna är inte alls osynliga i Sverige

  03.02.2018 Utrikes

  Det bor 200 000 finlandssvenskar i Sverige.

  Innan jag flyttade till Sverige var det flera som varnade mig: “var beredd på att hela tiden få förklara varför du kan svenska”. Men jag har inte behövt förklara en endaste gång - alla de tusentals finlandssvenskar som har flyttat före mig har skött det jobbet.

 • Minnen av ett land - finländska traditioner lever vidare i Amerika

  27.12.2017 Vetamix

  Minnen av Finland lever kvar hos emigranternas ättlingar.

  Överbefolkning, arbetslöshet och hungersnöd har genom tiderna drivit finländare att flytta utomlands. Först var det Amerika som drog. För många emigranter blev drömmen om livet i Amerika inte riktigt så rosig som de hade tänkt sig. Men vad minns ättlingarna i dag om Finland? Hurudana minnen är bevarade?

 • Antisemitiskt rån mot judisk familj upprör Frankrike

  11.09.2017 Utrikes

  "Ni är judar, ni är rika. Vi tar pengar från judar..."

  En judisk familj nära Paris misshandlades, hölls som gisslan och rånades i sitt hem på grund av sin religion. Under det senaste decenniet har många judar lämnat Frankrike, delvis på grund av terrorattacker riktade mot judar.

 • På besök hos ”findianer”

  20.06.2017 Kultur och nöje

  Finnättlingar i indianreservat kämpar mot fördomar.

  Idag arbetar "findianer", ättlingar till finska immigranter och ursprungsbefolkningen, för att komma bort från gamla stereotyper och fördomar.

 • Ett bra liv i ett nytt land

  13.06.2017 Nyhetsskolan

  Hur känns det att flytta från sitt hemland?

  Hur känns det att flytta från sitt hemland? Det fråga nyhetsskolans reportrar av fyra unga som kommit till Finland från tre olika länder.

 • Högutbildade lämnar Finland - färre kommer hitåt

  21.04.2017 Inrikes

  Klart fler forskare åker iväg än vad som kommit hit.

  Högutbildade finländare flyttar utomlands i ökande takt och det är inte alls lika stor trafik åt andra hållet. Det gäller såväl magistrar som doktorer. Finland har under den senaste tiden mist även namnkunniga toppforskare.

 • Jakten på den finlandssvenska läraren

  27.03.2017 Samhälle

  Finlandssvenska lärare är heta i Sverige

  Är du färdigutbildad lärare och pigg på att röra på dig har du en guldsists just nu. I våg efter våg dyker svenska rekryterare upp på olika håll i Svenskfinland för att försöka dra de världsberömda finska pedagogerna till de svenska skolorna. I måndags höll de en värvningssession i Vasa med representanter från Malmö, Örebro och Eskilstuna.

 • Obama hävde särrättigheterna för flyktingar från Kuba

  13.01.2017 Utrikes

  Alla kubaner måste hädanefter ha visum om de vill till USA.

  Kubaner som flyr till USA kan inte längre räkna med att komma in i landet utan visum. President Barack Obama beslöt att med omedelbar verkan häva de rättigheter som kubanska flyktingar har åtnjutit i årtionden.

 • Njugga anslag till universitet och högskolor - forskarna flyr landet

  06.01.2017 Inrikes

  Över 2 000 högutbildade flyttade år 2015.

  Minskade resurser till universiteten och statliga forskningsinstitut har ökat arbetslösheten bland högutbildade och lett till att allt fler flyttar utomlands. Problemet är inte att man flyttar utan det att man inte kommer tillbaka, säger Forskarförbundets ordförande.

 • Sverige är lockande för finlandssvenskarna

  30.11.2016 Österbotten

  Österbottningarna har den lägsta utbildningsnivån.

  Tankesmedjan Magmas analys av flyttningsrörelsen från Finland till Sverige 2000-2015 visar på en krass verklighet för finlandssvenskarnas del. Proportionellt flyttade tio gånger fler finlandssvenskar än finskspråkiga till Sverige under de senaste två åren.

 • Krisen på Irland slog hårt mot de unga - nästan en hel generation flyttade utomlands

  29.11.2016 Utrikes

  Hundratusentals unga irländare har flyttat utomlands.

  Den ekonomiska krisen satte igång en enorm flyttström på Irland. På fem år flyttade nästan tio procent av landets unga utomlands. Staten har försökt göra landet mer attraktivt på olika sätt, men trots det fortsätter de unga att söka lyckan utomlands.

 • HS: Alla förlorar då unga begåvningar flyttar till Sverige

  05.11.2016 Inrikes

  "En stor arbetsmarknad står färdigt framdukad".

  Helsingin Sanomat tar i dag på ledarplats upp fenomenet med att många finlandssvenskar flyttar till Sverige just nu. Enligt HS är det en förlust för alla finländare eftersom de flesta som flyttar är unga begåvade människor.

 • ”Berättelsen är helig!”

  28.10.2016 Kultur och nöje

  Magnus Londen har utsett Svenska Yles litteraturpristagare.

  I år var det journalisten Magnus Londen som var enväldig jury för Svenska Yles litteraturpris. För Magnus är det oerhört viktigt med en bra berättelse, och det tycker han att han fick i Ann-Luise Bertells roman Vänd om min längtan.

 • Amerikanska nöjesvärlden: Finnar överallt

  25.10.2016 Vega

  Finskättade amerikaner har gjort stora intryck genom tiderna

  Trots ivrig emigration i tiderna är numera finskamerikanernas andel av hela befolkningen sisådär 0,2 procent. Men det hindrar verkligen inte detta illustra folk att sätta stor prägel på kultur, vetenskap, nöjes- och Hollywoodfronten. Vi ska ta en titt på amerikafinländare som lämnat avtryck, endel mer - andra mindre.

 • Chockresultat i parlamentsvalet i Litauen

  24.10.2016 Utrikes

  Bonde- och miljöpartiet vann stort.

  I den andra omgången i parlamentsvalet i Litauen vann Bonde- och miljöpartiet LPGU stort. Partiet fick 54 av de 141 platserna i parlamentet. Tidigare hade partiet bara ett enda mandat.

Sidor