Hoppa till huvudinnehåll

kulturvetenskap

 • Framtiden blir grå och fylld med luft tror framtidsforskaren dr Morgaine Gaye

  22.07.2017 Strömsö

  I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds vill vi ha spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye skapar prognoser för vad och hur vi kommer att äta i framtiden.

 • S:t Petersburgs pärlor i ny bok

  09.12.2013 Kultur och nöje

  I den nyutkomna boken ”S:t Petersburgs pärlor – vägledning för vetgiriga” dyker kulturforskaren Elena Hirn och kulturjournalisten Kristina Rotkirch ner i 17 kulturhistoriskt intressanta byggnader eller platser i ”en stad man måste förstå, som kräver att man uppför sig på ett speciellt sätt.”

 • Castréns Sibirien på Arppeanum

  06.12.2013 Kultur och nöje

  Den 2 december 1813 föddes Matthias Alexander Castrén, och på utställningen "Till Sibirien!" kan man bekanta sig med Castréns liv och forskning som bl.a. förde honom på omfattande forskningsresor till Sibirien.

 • Entreprenören K E Ståhlberg och Apolloteatern

  02.12.2013 Kultur och nöje

  Fotografi, film, teater, hotell, bilar … ja, Karl Emil Ståhlberg var en entreprenör och en pionjär på många områden i Finland vid sekelskiftet 1900.

 • Spaningsfärder och möten i Storbritannien

  29.10.2013 Kultur och nöje

  För fyra år sedan beslutade sig journalisten Charlotta Buxton för att flytta till London i jakt på något som snarare visat sig vara en hägring, en myt eller en besvärjelse än en levande verklighet.