Hitta en beprövad nyhet till ditt julbord.
Strömsö gjorde ett upprop för att samla in de bästa julrecepten. Här bjuder vi på ett urval av alla de recept som kom in.
Perfekt som tillbehör till kräftfesten.
Den här pajen bygger på en mustig, hemlagad tomatsås. Du kan servera den som sådan eller varför inte som tillbehör till kräftfesten.
Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.
Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.
Blåmögelost blandat med färskost blir ett milt pålägg.
Det här är små salta munsbitar som är busigt enkla att göra men som ändå känns lite festliga.
Ett vackert och snabblagat tilltugg.
Åh, så liten - jag blir aldrig mätt, det var den minsta pizza jag någonsin sett!
Ett enkelt och gott tilltugg.
Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på mögelost till glöggen är trötter.
Tamperradan i Tammerfors är landets största matfestival.
Den här veckan ordnas en festival och tävling för baskiska pintxos i Tammerfors. För att domarna skulle kunna utse en vinnare gick de en smakrunda till 42 utvalda restauranger. Svenska Yle följde med.
"Kräftan är vårt godaste skadjur."
När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.
"Jordgubbe är för många sommarens höjdpunkt."
Bakom björkdungen skymtar ett hav av röda små klot. Den söta doften av jordgubbe retar näsan och väl genom snåren öppnar sig fältet med rader av plantor som dignar av mogna bär. Ämbaren fylls snabbt, men samtidigt som händerna söker sig under bladen, gäller det att hålla ögonen öppna för huggormar i jakt på möss och sorkar. Ikväll är efterrätten plättar med färska jordgubbar och vispad grädde.
Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio där hon bjöd på äppelglögg tillsammans med rostade nötter, crostini med ricotta och plommonsylt samt laxrullar med wasabi.
Ella Grüssner Cromwell-Morgan kombinerar här olika smaker till julhelgen. Marinerad getost med mousserande vin, marinerade oliver med sherry och rödlöksmarmelad till glöggen.
Tips på fisksmörgås
Det är inte svårt att bygga en läcker smörgås med läckra, färska abborfiléer.