Hoppa till huvudinnehåll

vindkraftverk

 • Vindkraftverket i Sundom blir tystare

  13.07.2019 Österbotten

  Från och med 15 juli ska vindkraftverket vara tystare.

  Från och med 15 juli ska vindkraftverket i Sundom vara tystare. Riktvärdet på 40 decibel överskrids och nu har vindkraftbolaget Mervento till måndag på sig att åtgärda saken.

 • Invånare negativa och myndigheter positiva till planerna på en vindkraftspark i Tetom i Lovisa

  05.07.2019 Östnyland

  Tidsfristen för att lämna in synpunkter har gått ut.

  Måndagen den 1 juli utgick tidsfristen för att lämna in åsikter och utlåtanden om planerna på en vindkraftspark i Tetom i Lovisa.

 • Tekniska problem i Ömossa vindkraftpark – hälften av möllorna går på tomgång

  15.11.2018 Österbotten

  Oklart hur länge det tar att åtgärda problemen.

  Produktionen av el haltar vid Ömossa vindkraftpark i Kristinestad på grund av tekniska problem. Fel har hittats i hälften av vindkraftverken som nu står stilla på grund av problemen.

 • Google köper vindkraft från Närpes

  11.09.2018 Österbotten

  Google köper el från tre nya vindkraftsparker.

  Google har förbundit sig att köpa all den el som tre vindkraftsparker i de österbottniska landskapen producerar. En av dessa parker byggs i Närpes.

 • Sista vindmöllan i Barösund monteras ner - får nytt liv i Litauen

  30.05.2018 Västnyland

  Möllorna orsakade mycket debatt.

  Det är snart 15 år sedan Barösund i Ingå fick tre vindmöllor. Två vindmöllor måste rätt snart monteras ned och kring den tredje pågick en seglivad tvist.

 • Malax godkände vindkraftspark

  29.09.2017 Österbotten

  Fem kraftverk ska byggas.

  Malax fullmäktige godkände delgeneralplanen för Takaneback vindkraftspark på torsdagens möte. Planen omfattar fem kraftverk.

 • Vindkraftsparkerna i Lovisa tillsvidare på is

  15.09.2017 Östnyland

  Bollen är hos regeringen.

  För ett år sedan gick diskussionens vågor höga om vindkraftsplanerna i Gammelby i Lovisa. Att ingenting ännu hänt, har inte med protesterna att göra. Både staden och vindkraftsföretagen väntar - men på olika saker.

 • Takaneback vindkraftpark till Malaxfullmäktige

  12.09.2017 Österbotten

  Fem kraftverk ska byggas.

  Takaneback vindkraftpark i Malax är på slutrakan. Kommunstyrelsen har godkänt delgeneralplanen som nu går till fullmäktige. Bakom satsningen står lokala markägare.

 • Missnöje i Sundom efter vindkraftsaffär: "känns sorgligt att möllan fortsätter snurra"

  06.09.2017 Österbotten

  Planeringen av området Björsberget ett frågetecken.

  Alla är inte glada över att vindkraftverket i Sundom i Vasa har fått en ny ägare som planerar att hålla igång det. Bullret från testmöllan har debatterats i åratal, särskilt med tanke på planeringen av området Björsberget. Sorgligt, säger man från områdeskommittén.

 • Nykarleby inför inte förbud mot vindkraftverk

  14.08.2017 Österbotten

  Krav om vindkraftsstopp vann inte gehör.

  Förbjud vindkraftsparker i Nykarleby föreslog Jan-Erik Frostdahl i en motion. Det åtgår bara resurser till att utreda, bereda beslut och behandla besvär. Och några vindkraftsparker har inte byggts, skriver Frostdahl.

 • Utredning: Vindkraft ger inga hälsoproblem

  16.06.2017 Inrikes

  Forskarna talar ändå för mer forskning på området.

  Det finns inget som tyder på att vindkraft förorsakar hälso- eller miljöproblem, det slås fast i en omfattande utredning där bland annat två ministerier, Strålsäkerhetscentralen och Institutet för hälsa och välfärd har varit med. Forskarna talar ändå för mer forskning på området.

 • Nu rullar vindkraftverken mot Kristinestad

  30.05.2017 Österbotten

  Transporterna intar riksåttan fram till oktober.

  På tisdag kväll startade den första av 374 transporter av vindkraftverk från hamnen i Vasa till Ömossa i Kristinestad. Bygget av Finlands största vindkraftspark kommer att synas på vägarna ända fram till oktober.

 • Solenergi väcker entusiasm på estniska Dagö - vindkraften är mer kontroversiell

  14.05.2017 Utrikes

  Estniska Dagö blir ett sol- och vindkraftsparadis.

  Estland är känt för sitt beroende av den smutsiga oljeskiffern för sin nationella energiproduktion, men redan i många år har landet också haft en omfattande produktion av förnybar energi. Trots att det finns flera vindkraftsparker i landet är de ändå rätt små och förespråkarna av grön energi vill ha mer. Nu är en förändring på gång och blickarna riktas mot ön Dagö i de gamla svensktrakterna.

 • Vindmöllan i Sundom fortfarande osåld

  27.04.2017 Österbotten

  Kan falla på Vasa stad att montera ner kraftverket.

  Förhandlingarna om försäljningen av vindmöllan i Sundom i Vasa pågår fortfarande. I värsta fall, om ingen köpare hittas, kan det falla på staden att plocka ner möllan.

 • Vindkraftverk i Jeppo fick vingar

  24.04.2017 Österbotten

  Rotorbladen på 14 ton lyftes 137 meter upp.

  På måndagen monterades rotorbladen på det andra vindkraftverket i Jeppo. Tre vingar på 14 ton lyftes 137 meter upp i luften för att monteras på maskinhuset.

 • Nu kan Borgå energis kunder också hyra vindkraft

  24.04.2017 Östnyland

  Bolaget först i Finland med att hyra ut vindkraftsandelar.

  Bolaget är först i Finland med att hyra ut vindkraftsandelar åt sina kunder. Borgå energis kunder kan alltså producera vindel utan att själva investera i tekniken.

 • Jättevingar åkte genom Vasa centrum

  21.04.2017 Österbotten

  "Svårast är det att svänga".

  En jättetransport med vingar till ett vindkraftverk transporterades på fredag morgon från hamnen i Vasa till Jeppo. Ett så långt ekipage hör till ovanligheterna.

 • Vindkraftsannons skapar debatt på Kimitoön

  07.04.2017 Åboland

  EFE argumenterar för vindkraft i en helsidesannons.

  Vindkraftsföretaget Egentliga Finlands Energi (EFE) vill fortfarande bygga en vindkraftspark på Kimitoön. Två dagar innan kommunalvalet satsar EFE därför på en helsidesannons i flera lokaltidningar. Annonsen har fått kritiska reaktioner i sociala medier, där en del anser att det här är ett sätt att försöka påverka inför det stundande kommunalvalet.

 • Få vill utbilda sig till vindkraftsmontör

  03.04.2017 Österbotten

  Billigare att anlita polacker.

  Behovet av vindkraftsmontörer ökar. Men det har inte märkts av på Yrkesakademins enhet i Närpes som är den enda i Finland som utbildar montörer på svenska.

 • Mer vindkraft i Närpes

  29.03.2017 Österbotten

  Böle vindkraftpark går vidare.

  Delgeneralplanen för Böle vindkraftpark i Närpes får grönt ljus i stadsstyrelsen. Parken omfattar högst 23 vindkraftverk och området är cirka 2100 hektar stort.

Sidor