Hoppa till huvudinnehåll

hälsofrämjande

 • Rawfoodkaka med blåbär - himmelskt god och nyttig

  09.08.2018 Mat och dryck

  Fri från laktos, gluten och socker och bakad utan ugn.

  Den här rawfoodkakan bakas helt utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning. Istället används nötter och dadlar.

 • Ny bastuforskning: Blodtrycket sjunker och artärerna blir mer elastiska

  06.01.2018 Inrikes

  Nya hälsobelägg från Östra Finlands universitet.

  Elasticiteten i artärerna ökar och blodtrycket sjunker då man badar bastu i 30 minuter, visar forskning vid Östra Finlands universitet.

 • Ilona ger hälsoråd både i Borgå och i Lovisa

  27.09.2016 Östnyland

  Studerande vid Laurea främjar östnylänningars hälsa.

  Sjukskötarstuderande vid yrkeshögskolan Laurea fortsätter informera östnylänningar om hälsa och motion. Hälsorådgivningen Ilona öppnar i Lovisa och den rådgivning som redan finns i Borgå fortsätter.

 • Akutvårdare tränar för att orka arbeta

  15.01.2016 Österbotten

  Ger god sammanhållning på Vasa centralsjukhus.

  Vårdare tränar för att orka bättre på Vasa centralsjukhus. En gång i veckan möts personal från akuten och samjouren för att röra på sig.

 • Hälsoprojekt har gett piggare anställda i Malax

  06.02.2015 Österbotten

  I Malax har ett projekt för att bättra invånarnas välmående kommit igång med belåtenhet. Möjlighet till personlig handledning om till exempel kost har lett till piggare anställda.

 • 100 dagar gånger 100 gram är lika med 10 kilo

  07.01.2015 Kultur och nöje

  När jag bestämde mig för att vara med i kampanjen 100 dagar utan alkohol bestämde jag samtidigt att jag skall bredda utmaningen. Så för min del blir det 100 dagar utan alkohol och 10 kilo bort ur kroppen. Och för att nå det målet räcker det inte med att sluta dricka, utan det krävs både ändrade matvanor och regelbunden motion.

 • Hälsoforskaren Matti Uusitupa får medicinpris

  05.01.2015 Inrikes

  Professor Matti Uusitupa får Pohjolas och Suomi-yhtiös medicinska pris på 20 000 euro för sin forskning som om hälsofrämjande. Uusitupas forskning visar att levnadsvanor är mer avgörande än genetiska anlag

 • Alkoholforskare: Kroppen tackar för en vit månad

  31.12.2014 Samhälle

  Redan under en vit månad hinner levern återhämta sig hos en som har supit under en längre tid, säger alkoholforskare Thomas Karlsson. Hundra dagar utan alkohol är förstås ännu bättre för kroppen! Nu kan den som vill delta i Yles kampanj #100päivää och leva nyktert under våren 2015.

 • Utan alkohol i 100 dagar

  31.12.2014 Samhälle

  Hur länge klarar du att vara utan alkohol? Yles satsning #100päivää uppmanar folk att delta i den alkoholfria kampanjen och leva ett helnyktert liv under våren. Svenska Yles Peter Lüttge som deltar i kampanjen hoppas att han ska må bättre, rensa kroppen och gå ner tio kilo i vikt under de cirka fjorton veckorna.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  05.12.2014 Trädgård

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

 • Testa avokado som ansiktsmask, hårinpackning och i efterrättsskålen

  20.11.2014 Hälsa

  Mjukt hår och glatt humör kan faktiskt växa på träd.

  Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

 • Ett treveckors detox-program gör både kropp och knopp gladare

  11.11.2014 Trädgård

  Läs Alexandras bästa tips för avgiftning av kroppen.

  Avgiftning av kroppen ger bättre hy, klarare blick och mer energi. Men det är också ett bra sätt att bli av med suget efter snabbmat och sötsaker.

 • Chililiniment

  28.10.2014 Trädgård

  De starka chilifrukterna har många hälsoeffekter. De värmer kroppen, motverkar inflammationer och lär ska stärka sexlusten. Alexandra har testat både beprövade och obeprövade chilirecept, varav ett var riktigt märkligt.

 • Lär dig sitta rätt

  03.10.2014 Östnyland

  En bra stol och ett arbetsbord på rätt höjd är betydande för hälsan. Har du ett jobb där du sitter mycket är en företagsfysioterapeut den rätta personen att hjälpa dig.

 • Gör godis och efterrätt av bär - här är recepten för vattlingon och fruktläder

  23.09.2014 Trädgård

  Ta vara på bären utan socker och med vitaminerna i behåll.

  Vi tog vara på höstens bär med gammeldags och alternativa metoder som bevarar vitaminerna och dessutom är helt sockerfria. Resultatet blev lingon på farfars vis och fruktläder.

 • Livsfarligt att sitta stilla - soffpotatisar värst utsatta

  07.08.2014 Inrikes

  Vi tillbringar merparten av vår vakna tid sittandes eller liggandes, men att sitta stilla flera timmar om dagen ökar dödsrisken rejält. Speciellt utsatta är de som tillbringar många timmar per dag framför tv:n.

 • Bastukvasten – en hälsosam njutning

  18.06.2014 Strömsö

  Nu är bästa tiden att binda den.

  För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

 • Ny hälsoteknologi en möjlighet för Finland?

  11.06.2014 Inrikes

  Kommer mobiltelefonen i framtiden att veta att vi kommer att bli sjuka, så att vi kan beställa tid hos läkaren i förväg? Sannolikheten är stor att den tekniken i så fall utvecklas i Finland.

 • Godishyllorna står kvar vid kassorna i Finland

  03.06.2014 Inrikes

  När kunderna krävde godisfria kassor i Storbritannien beslöt en del butiker att ersätta godiset med mer hälsosamma alternativ. Men i Finland stannar godishyllorna på sin nuvarande plats eftersom kunderna inte aktiverar sig i frågan, säger Janine Smeds vid Marthaförbundet.

 • Från nattklubbsdrottning till hälsodrottning

  22.05.2014 Österbotten

  Alexandra Charles startade för 16 år sen 1,6miljonerklubben för att sprida information om kvinnors hälsa. På onsdagen gästade Alexandrahon Vasa när systerföreningen 1,3 miljonerklubben arrangerade sin första österbottenträff.

Sidor