Hoppa till huvudinnehåll

valfrihet för patienter

 • Var är kvaliteten på vården bäst? Valfriheten förutsätter att alla ska kunna jämföra - men i Finland fattas verktygen

  23.05.2018 Inrikes

  I Sverige finns nationella kvalitetsregister.

  Hur kan vi välja vård av bästa kvalitet? Att kunna mäta kvaliteten i vården blir allt viktigare, inte minst om finländare i framtiden fritt ska välja vem som ska vårda dem.

 • Live: Riksdagen drabbar samman om valfriheten inom vården - rop och protester inledde debatten

  14.03.2018 Inrikes

  Följ med debatten på Arenan till sent på natten.

  Det hettar till ordentligt under riksdagens debatt om vårdreformen. Debatten streamas på Arenan från och med klockan 14, och förväntas pågå till sent på kvällen.

 • Blå, blommig eller elektronisk - hur ser din kundsedel ut?

  17.01.2018 Åboland

  Många har konkreta frågor om vård- och landskapsreformen.

  Med hjälp av kundsedlar har vi om två år frihet att välja den service vi behöver inom social- och hälsovården, och trots att mycket ännu inte är beslutat så har en del väldigt konkreta frågor om vård- och landskapsreformen diskuterats.

 • Gösta Willman: Förkasta förslaget om valfrihet i vården

  01.12.2017 Österbotten

  Willman vill förkasta lagförslaget om valfrihet i vården.

  Det finns en stor oro för utvecklingen inom sjukvården. Det säger stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby som vill att man förkastar lagförslaget om valfrihet i vården och bereder lagen på nytt.

 • Duodecim: Valfriheten leder till att patienter bollas hit och dit

  10.11.2017 Inrikes

  Läkare varnar för dyr vårdreform.

  En grupp högt uppsatta läkare och professorer slår på ledarplats i tidningen Duodecim larm om den planerade valfriheten i vården.

 • Kårkulladirektör: Vi har både plan A och plan B i bakfickan

  10.05.2017 Inrikes

  Samkommunens tjänster ska existera också i framtiden.

  Efter vårdreformen kommer Kårkulla samkommun, som erbjuder svenskspråkig service för personer med utvecklingsstörningar, inte att kunna fortsätta i sin nuvarande form. Själva tjänsterna ska ändå inte att försvinna, säger direktör Sofia Ulfstedt.

 • Valfriheten i vården: Kårkulla kan inte fortsätta som nu

  09.05.2017 Inrikes

  Nya metoder att arrangera servicen behövs.

  Den omfattande valfriheten inom social- och hälsovården, som regeringen föreslår, får följder på många plan. Kårkulla samkommun, som erbjuder service för personer med utvecklingsstörning, får inte fortsätta i sin nuvarande form.

 • Så här vill regeringen ha det med valfriheten i vården

  09.05.2017 Inrikes

  Nu ska reformen debatteras i riksdagen.

  Regeringen har lagt fram sitt emotsedda förslag om valfrihet i vården.Regeringen föreslår omfattande frihet för kunden att själv välja vård. Läs också: Finnwatch: Valfriheten kan leda till skatteflykt

 • Li Andersson: Jag tröttnar aldrig på att tala om vårdreformen

  22.03.2017 Val

  Kommunalvalet är Anderssons första som partiordförande.

  Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson är känd för sin förmåga att argumentera. I sitt första val som partiordförande har hon fått extra mycket användning för den egenskapen. Nu gäller det nämligen att sätta stopp för regeringens planer för valfrihet i vården, menar Andersson i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

 • Orpo: Jag ser ingen motsättning mellan svenskan och andra språk

  14.03.2017 Val

  Samlingspartiets ordförande tror på kommunernas framtid.

  Med en samlingspartistisk valseger i bagaget från kommunalvalet år 2012, kunde man tänka att partiordförande Petteri Orpo har en lätt match att föra sitt parti till kommunalval nu. Men hårda sparbeslut inom utbildningen och en jättereform inom social- och hälsovården kan sätta käppar i hjulet. Den här intervjun är en del i Svenska Yles valserie Fokus på partiet.

 • Vårdreformen avgörs i grundlagsutskottet

  04.03.2017 Inrikes

  Bland annat valfriheten mäts i grundlagsutskottet.

  I den stora vårdreformen är det riksdagens grundlagsutskott som har sista ordet. Utskottet ska avgöra om vårdreformen kan garantera en jämlik vård och om landskapen får tillräckligt stor självbestämmanderätt.

 • "Valfriheten en julklapp till privata hälsoföretag"

  21.12.2016 Inrikes

  Regeringens valfrihetsmodell väcker oro i oppositionen.

  Vänsterförbundet, Socialdemokraterna och De gröna ställer sig skeptiska till valfrihetsmodellen som presenterades av regeringen på onsdagskvällen.

 • Expertgrupp föreslår ökad valfrihet inom vården

  15.03.2016 Inrikes

  Målet är besparingar och ökad tillgång på service.

  Finländarnas valfrihet inom social- och hälsovården borde öka i samband med vårdreformen, föreslår en utredningsgrupp som dryftat frågan. Valfriheten anses kunna öka tillgången på service och bidra till att dämpa kostnadsutvecklingen.

 • Svensk välfärdskapitalism

  19.09.2014 Samhälle

  När Benita Zweygberg Wirgart gick till vallokalen i Solna senaste vecka var en av frågorna som ställdes: är välfärden till salu? Välfärden i Sverige är förvisso ännu offentligt finansierad, men privata aktörer blir allt vanligare. Och det flesta av dem drivs i vinstsyfte. Ladda ner Radar som podd!