Hoppa till huvudinnehåll

råvaror

  • Kan dematerialiseringen vara lösningen på klimatkrisen? – Expert: Miljövänligare produktion räddar oss inte

    10.08.2018 Inrikes

    Utsläppen av koldioxid har inte minskat.

    Vi kan inte rädda klimatet bara genom att konsumera mindre energiintensiva produkter och tjänster, påminner nationalekonomen och konsulten Roger Wessman som jämfört den ekonomiska tillväxten med utsläppen av koldioxid.

  • Mästerkocken Micke Björklund skippade smöret

    17.11.2017 Hälsa

    Han antog utmaningen att leva en vecka också utan grädde.

    Att avstå från smör och grädde – under en hel vecka. För vem kan det vara en större utmaning än för den åländska mästerkocken Michael “Micke” Björklund?

  • Ska elbilarna ge Terrafame ett uppsving? Ägarna satsar 175 miljoner i bolaget

    10.11.2017 Inrikes

    Statens ägande i bolaget minskar till 71 procent.

    Det huvudsakligen statsägda gruvbolaget Terrafame börjar producera nickel- och koboltkemikalier som används i bland annat elbilars batterier.

  • Skatteläcka kopplar statens gruvbolag till korruptionsmisstankar i Angola

    08.11.2017 Utrikes

    Korruptionsmisstänkta Trafigura är delägare i Terrafame.

    Multinationella råvarujätten Trafigura är delägare i statens gruvbolag Terrafame. Trafigura har grundat skatteparadisbolag åt general Leopoldino do Nascimento, en av Angolas mäktigaste män.

  • Borgå räckte ut en hand gällande närproducerat – bönderna dök inte upp

    26.09.2017 Östnyland

    Endast tre företagare dök upp på möte om samarbete.

    Borgå lokalservice ville träffa jordbrukare och livsmedelsproducenter för att kartlägga möjligheterna till samarbete inom skolmaten. Endast tre företagare dök upp.

  • Borgå lokalservice efterlyser mera närproducerad mat

    05.09.2017 Östnyland

    Producenter och leverantörer bjuds in till öppet möte.

    Lokala odlare får ofta höra att de producerar för lite för den offentliga sektorn. Nu bjuder Borgå lokalservice in till samtal för att kartlägga en möjlig förändring inför nästa konkurrensutsättning.

  • Avtal sätter käppar i hjulet för närproducerat i Borgå centralkök

    31.08.2017 Östnyland

    Stadsfullmäktige diskuterar närmat i sin aftonskola.

    Kvinnoparlamentet i Borgå har i ett Facebookinlägg bett matproducenter i regionen att ta kontakt för att diskutera möjligheter att leverera råvaror till det nya centralköket. Det nuvarande avtalet med Kuntahankinnat gör det svårt för lokala aktörer att uppfylla kraven.

  • Mindre rörelsevinst för Kone

    19.07.2017 Inrikes

    Nedgången uppgick till sex procent.

    Hissbolaget Kones rörelsevinst var mindre under årets andra kvartal än motsvarande tidsperiod i fjol. Omsättningen var på samma nivå som för ett år sedan.

  • Varifrån kommer din hamburgerbiff? – Åtta snabbmatskedjor avslöjar råvarornas ursprung

    11.07.2017 Inrikes

    Trots att vi uppskattar inhemsk mat väljer vi annorlunda.

    Finländarna vill att maten ska vara inhemsk, men i praktiken är det ofta andra faktorer som väger tyngre. Yle har frågat åtta snabbmatskedjor varifrån deras nötkött, broiler och sallad härstammar.

  • Jakobstad kämpar för bioetanolfabrik

    17.05.2017 Österbotten

    Fabriken skulle ge många nya jobb.

    I fjol presenterade ST1 planer på en bioetanolfabrik i Jakobstad. Investeringen går lös på 140 miljoner euro och ger många jobb. Men två andra orter konkurrerar om fabriken.

  • Alla vinner på mindre matsvinn

    12.10.2016 Östnyland

    Överbliven mat mättar många magar i Östnyland.

    Varför slänga bort prima mat när någon ännu kan få magen mätt av den? Så resonerar allt flera matproducenter i Östnyland.

  • Åboland borde satsa mer på lokal och inhemsk mat

    29.09.2016 Åboland

    Politiker vill se mera inhemskt och lokalt på tallriken.

    Politiker vill att det köps mera inhemskt och lokalt producerad mat i Åboland. I Kimitoön efterlyser politikerna också en matstrategi.

  • Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

    25.09.2016 Utrikes

    Stor humlebrist efter fjolårets katastrofskörd.

    Vänner av humlestarka ölsorter kan pusta ut. För de flesta ölsorter kommer det nämligen att finnas tillräckligt med humle också under den närmaste tiden. Efter fjolårets katastrofala humleskördar var frågan i år om råvaran överhuvudtaget kommer att räcka till för alla bryggare.

  • Det här behöver du veta om mat

    11.08.2016 Vetamix

    Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.

    Att äta är roligt men vad vet du egentligen om maten du äter? Här tar vi upp grundläggande saker som vilka näringsämnen kroppen behöver, hur livsmedel skall förvaras, vad förpackningspåskrifterna betyder och varför det behövs tillsatsämnen i våra matvaror.

  • Mathantverkare - en växande yrkeskår

    17.06.2016 Åboland

    Stort intresse för mathantverk i Svenskfinland.

    Intresset för mathantverk är stort och ser inte ut att mattas av. I Kimito blir havtorn marmelad och syrenblommor saft det här veckoslutet.

  • Alltid slutsålt när sju chefer kockar i Raseborg

    19.04.2016 Västnyland

    Köksmästare satsar på nytt samarbete.

    Tänk dig att äta mat från sju olika restauranger under en och samma kväll. Köksmästare i Raseborg samarbetar runt ett middagsevenemang som går under namnet "Raseborg runt med sju köksmästare".

  • Litium – den nya bensinen?

    30.01.2016 Utrikes

    Övergången till elbilar kan bromsas av billigt bränsle.

    Antalet elbilar väntas öka kraftigt de kommande tio åren. Det kommer att öka efterfrågan på litium, som är en väsentlig del av litiumjonbatterierna. Men bromsas utvecklingen av den billiga oljan?

  • Gratis soppa på matsvinn skapar medvetenhet

    10.09.2015 Inrikes

    Evenemang i Åbo, Helsingfors, Kuopio och Tammerfors.

    På flera håll i Finland bjöds det på torsdagen på gratis lunch för intresserade. Saa Syödä! är en del av kampanjen Spillveckan som går ut på att uppmärksamma hur mycket ätbar mat som kastas bort.

  • Återvinn råvaror och lagad mat

    02.09.2015 Mat och fritid

    Tips på återvinning

    I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.

  • MT: Mindre än hälften av snabbmatskedjornas råvaror inhemska

    24.07.2015 Inrikes

    Flera restauranger uppger inte varifrån råvarorna kommer.

    Under hälften av råvarorna som snabbmatskedjorna i Finland använder är inhemska, uppger tidningen Maaseudun tulevaisuus. Många restauranger vill inte uppge varifrån råvarorna kommer.

Sidor