Hoppa till huvudinnehåll

ris

 • Skogsavverkning i Kristinestad upprör - "Ser ut som ett slagfält"

  25.04.2017 Österbotten

  Kritiken obefogad enligt staden.

  Staden Kristinestad har under det senaste året låtit utföra omfattande skogsgallring strax utanför centrumområdet. Enligt Kristinestadsbon Tanja Westerholm har man totalt misslyckats med avverkningen.

 • Stor risk för markbrand på våren – så här eldar du säkert

  15.04.2017 Åboland

  Tänk på markbrandsrisken om du gör upp eld.

  Så här års är det många som eldar kvistar, ris och löv efter att ha städat upp på gården. Egentliga Finlands räddningsverk varnar om att det finns en stor risk för markbrand om elden inte görs upp på rätt sätt.

 • Stor skillnad på mjölk och mjölk

  17.12.2016 Strömsö

  "Hur näringsrika är växtdryckerna?"

  Personer som varken kan eller vill dricka komjölk har en bred uppsättning växtdrycker med mjölkliknande egenskaper att välja mellan. Dryckerna är till exempel gjorda på soja, havre, kokos eller mandel. Hur skiljer de sig från komjölk och är de värda sitt literpris?

 • Räddningsverket: Se upp med bränning av trädgårdsavfall

  31.08.2016 Åboland

  Bränning av ris och kvistar ofta orsak till terrängbränder.

  Räddningsverket påminner om riskerna för terrängbrand i samband med bränning av ris och kvistar. Näst grillar och öppen eld är bränning av skräp och trädgårdsavfall den vanligaste orsaken till terrängbränder i landskapet.

 • Evira: Ingen fara att äta ris med måtta

  14.07.2016 Inrikes

  Bland annat kontrollerar tullen det ris som säljs i Finland.

  Svenska Yle skrev på torsdagen att tungmetaller, så som kadmium, hittats i den kinesiska jordmånen och att höga halter av kadmium också påträffats i ris i Kina. Livsmedelsverket Evira ger ändå ett lugnande besked: det är tryggt att äta ris så länge det är en del av en mångsidig och varierad kost.

 • Giftig jordmån ny baneman i Kina

  14.07.2016 Utrikes

  Tungmetaller i maten äventyrar invånarnas hälsa.

  I Kina har det framkommit att en stor del av jordmånen är förorenad av bland annat dödligt giftiga tungmetaller. Nu har en miljöorganisation för första gången avslöjat att problemet är allra allvarligast i de mest tätt bebodda delarna av landet.

 • Bränning av ris ledde till markbränder i Västnyland

  06.05.2016 Västnyland

  Tre markbränder ägde rum på torsdagen.

  Flera markbränder inträffade på olika håll i Västnyland på torsdagen. I samtliga fall hade branden sin början i att personer hade bränt ris.

 • Varmt fortfarande nästa vecka - torkan ökar risk för markbränder

  05.05.2016 Inrikes

  Fint väder under helgen!

  I södra Finland fortsätter det varma och soliga vädret långt in på nästa vecka, tror Yles meteorolog Toni Hellinen. Däremot kan det bli svalare i Lappland redan på söndagen.

 • Jingluck Shinawatra inför rätta i Thailand

  15.01.2016 Utrikes

  Kan få upp till tio års fängelse om får en fällande dom

  Korruptionsrättegången mot Thailands förra premiärminister Jingluck Shinawatra inleddes på fredagen i Bangkok under stort säkerhetspådrag.

 • Barn under 6 år ska inte äta riskakor

  29.09.2015 Hälsa

  Även vuxna rekommenderas minska på risintaget.

  Livsmedelsverket i Sverige ändrar sina kostrekommendationer för ris. Ris innehåller höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik.

 • Till bords med italiensk mat

  18.08.2014 Arkivet

  Den italienska maten passar den finländska smaken bra.

  Den italienska maten passar den finländska smaken bra. Maten är lättgjord och tar inte ohyggligt lång tid att göra. Man bör dock minnas att inte koka sin pasta för länge, så den blir klibbig och fastnar i kastrullen.

 • Thailand lovas övergångsregering

  13.06.2014 Utrikes

  Den thailändska militärjuntan lovar att en övergångsregering tillsätts i augusti eller allra senast i september. Nytt parlamentsval blir det tidigast om ett år.

 • Räfsavfall tas emot avgiftsfritt

  10.04.2014 Åboland

  Den avgiftsfria mottagningen av räfsavfall i Åboregionen inleds den 22 april. Räfsavfall från trädgården tas emot utan avgift vid Toppå, Rauhala och Isosuo avfallscentraler samt Auranmaa sorteringsstation från den 22 april till den 19 maj.

 • Gult ris räddar världen?

  04.02.2013 Strömsö

  "Kan genetiskt modifierat ris rädda världen?"

  Gult ris med högre halter av A-vitamin kan börja odlas för att förebygga bl a blindhet bland barn i utvecklingsländer. Riset kan inom kort börja odlas i Filippinerna, sedan i stora delar av Asien.

 • Dags att samla trädgårdsavfallet!

  12.10.2012 Åboland

  Från och med måndag kan man föra trädgårdsavfallet gratis till Rouskis avfallsstationer i Kimitoön, Salo, Pemar och Sagu.

 • Vasaborna samlade ett och ett halvt ton skräp

  15.06.2012 Österbotten

  Vasaborna samlade i hop ett och ett halvt ton skräp och hundratals lass med grönavfall, ris och kvistar under städtalkot i våras.

 • Riskvastar

  01.04.2012 Hobby och hantverk

  Johanna och Camilla återanvänder en gammal teknik och gör en äkta kvast av vide, grönskande kvistar, blommande kvistar och ett naturskaft.

 • Hungerdagen - finländsk hjälp mot världens orättvisor

  17.09.2010 Arkivet

  Operation Hungerdagen

  Operation Hungerdagen är den största årliga insamlingen som Finlands Röda Kors ordnar. Insamlingen är en helt finsk uppfinning och ordnades första gången 1980.

 • Strömsö påskpysslar stort och vackert

  03.04.2009 Arkivet

  Till dessa pyssel behövs minst 50 ägg eller mycket plexiglas

  På Strömsö tillverkar man inga små påskpyssel med lite påskgräs och någon kyckling. Nej, till dessa pyssel behövs minst 50 ägg eller mycket plexiglas.

 • Kroppsaga av nordiska barn 1966

  27.01.2009 Arkivet

  Slog faktiskt de flesta sina barn på 1960-talet i Norden?

  "Nog behöver barn stryk, spö och piska, annars lär de sig inte respekt och rädsla!" Slog faktiskt de flesta sina barn på 1960-talet i Norden?