Hoppa till huvudinnehåll

ransonering

 • Vi granskar Nittonhundranåntings tolkning av år 1917

  16.07.2015 Kultur och nöje

  Den interna granskningen granskar sketcherna om 1917.

  Denna vecka åker Nittonhundranånting tillbaka till år 1917 – året då Finland förklarade sig självständigt från Ryssland. Men kan du lita på det du hör i programmet? Vad är sant och vad är grov förfalskning av fakta?

 • Kalifornien inför vattenransonering på grund av torka

  02.04.2015 Utrikes

  Det är första gången som begränsningar för vatten införs.

  Kalifornien har gett order om att vattenförbrukningen i hela delstaten måste minskas med en fjärdedel på grund av den svåra torkan de senaste åren.

 • Oljeproducenten Venezuela på ruinens brant

  31.01.2015 Utrikes

  Venezuela – ett land med världens största oljereserver och världens billigaste bensin. Att köra bil är nästan gratis, men i butikerna gapar hyllorna tomma. Ekonomin är körd i botten och det är bara en tidsfråga när landet står inför bankrutt och politiskt kaos.

 • SvD: Nordea flyttar från Sverige?

  27.09.2013 Inrikes

  Bankkoncernen Nordea har redan länge diskuterat möjligheten att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Köpenhamn eller Helsingfors, skriver Svenska Dagbladets ekonomiredaktion Näringsliv. Tidningen hänvisar till källor med insyn i bankens strategi.

 • EU-åkrar synas allt noggrannare

  17.07.2013 Inrikes

  Antalet lantbruk som granskas har inte ökat, men storlekarna mäts nuförtiden med nästan en ars noggrannhet.

 • Sista chansen för FN:s vapenavtal?

  18.03.2013 Utrikes

  Förhandlingarna om ett FN-avtal som ska reglera vapenhandeln återupptas i dag i New York. Försöken att få till stånd det första internationella fördraget om vapenhandeln misslyckades i somras, då världens största vapenproducent USA drog sig ur spelet.

 • Regeringen ger sitt stöd till tobaksdirektivet

  07.03.2013 Inrikes

  Regeringen stöder i huvudsak EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv. Enligt förslaget ska det bli förbjudet att använda smakämnen i cigarretter, och små paket förbjuds. Snusförbudet kvarstår.

 • Vuokraturva vill slopa regleringen

  18.02.2013 Huvudstadsregionen

  Vid årsskiftet ändrades regleringen för kvadratmeter per lägenhet som byggs i Helsingfors. Vuokraturva applåderar förändringen, men önskar att regleringarna slopas helt.

 • Nödårens mat

  29.11.2012 Strömsö

  Hur klara sig när maten är knapp?

  När Finland blev självständigt 1917 rådde brist på mat, ved och gas. Ransoneringar fortsatte i ytterligare flera årtionden och när världsläget stabiliserade sig på 1950-talet hade ett par generationer finländare vuxit upp med olika mer eller mindre läckra maträtter baserade på recept från nödårens kokböcker.

 • 900 dagar av svält i Leningrad

  24.05.2011 Arkivet

  1941-1944 dog nästan en miljon leningradbor av svält.

  Belägringen av Leningrad räckte närmare 900 dagar (från september 1941 till januari 1944). Under den tiden dog nästan en miljon leningradbor av svält. Det fanns ingen mat, man åt sina keldjur och i värsta fall människor. Författaren Eino Hanski berättar med saklig röst om fruktansvärda grymheter.

 • Carl-Erik Creutz i Paris 1949

  13.08.2010 Arkivet

  Besök i Paris några år efter andra världskriget.

  Carl-Erik Creutz besöker Paris några år efter andra världskriget. Han träffar finlandsbördiga Hjördis Poirot, som har bott 30 år i Paris.

 • Bysmeden i Köklax

  21.09.2009 Arkivet

  Hjalmar Tallberg smider, sjunger och berättar anekdoter.

  Hjalmar Tallberg är sjätte generationens smed. Här talar han om smedsyrket och om inbördeskriget och den ryska parentesen. Dessutom sjunger han och berättar anekdoter.

 • Att tillreda en surrogatmåltid

  10.04.2008 Arkivet

  Vad kunde en middag bestå av under kriget?

  Vad kunde en middag bestå av under kriget, då man inte fick tag på vanliga födoämnen och allt ransonerades?

 • Spritkontroll med alkoholkort

  08.09.2006 Arkivet

  Alkoholkort

  Det har inte alltid varit lätt att få tag på lite sprit till festen. Efter kriget var Alko bara uppe vissa dagar i veckan. Dessutom fanns så kallade köparkontrollörer som höll reda på hur mycket folk egentligen drack.