Hoppa till huvudinnehåll

kriminalvård

 • När kriminella män ses som hjältar är kvinnliga brottslingar paria – det anses okvinnligt att begå brott och därför stämplas kvinnor hårdare säger forskare

  24.05.2018 Samhälle

  Anses avvikande i större utsträckning än kriminella män.

  Kvinnor som begår brott är stigmatiserade i större utsträckning än män. De bryter både mot lagen och mot normen om hur en kvinna "skall vara".

 • Kan nordiska värderingar hjälpa fängelser i USA? Det här ansåg de två fängelsecheferna som debatterade ämnet under tisdagskvällen på Svenska Yle

  24.04.2018 Samhälle

  Två fängelsechefer debatterar, Jens Berg leder diskussionen.

  Rehabilitering är en hörnsten i den nordiska kriminalvården. I USA är det bestraffning som står i fokus. Vad kunde de nordiska länderna och USA lära sig av varandra? Vilka metoder och värderingar kunde utbytas länderna emellan? Svenska Yle streamar en diskussion mellan James Conway (USA) och Jan Strømnes (Norge) på Arenan.

 • Sinnesundersökning avslöjar om de som begått de grövsta brotten är psykiskt sjuka eller inte

  20.05.2017 Samhälle

  Hur går en sinnesundersökning till? När räknas man som sjuk?

  En så kallad kriminalpatient har oftast gjort sig skyldig till ett grovt våldsbrott, och genom en sinnesundersökning bedöms om personen i fråga kan räknas som tillräknelig eller inte.

 • I USA har nästan alla en bekant som sitter i fängelse – Norden raka motsatsen

  02.03.2017 Samhälle

  Stora skillnader i antalet fångar per capita.

  Fängelsepopulationerna i USA och i Norden är som natt och dag. USA är extremt med det högsta antalet fångar per invånare i hela världen, 666 fångar per 100 000 invånare, medan länderna i Norden kan stoltsera med de lägsta antalen i världen, mellan 53 och 76.

 • Hur bestraffar du en människa?

  02.03.2017 Samhälle

  Den nordiska fångvården skiljer sig från den amerikanska.

  Den nordiska fångvården rehabiliterar den som är intagen på fängelse. Tanken är att göra varje intagen till "en god granne", eftersom majoriteten återvänder till samhället en dag. Den amerikanska fångvården är mer betonad på bestraffning och hämnd. I dokumentären "Vägen tillbaka" som finns på Yle Arenan besöker den norska fängelsechefen Jan Strømnes några amerikanska fängelser. Lyckas han sprida de nordiska värderingarna till USA?

 • Föräldrarna väntade femton år på dödsbud

  22.06.2016 Vega

  Benny hjälper missbrukare, kriminella och ensamma unga.

  Rusmedelsterapeut Benny Uhlenius är idag en nykter narkoman. Det har han varit i 32 år. Bennys historia handlar däremot inte om en trasig barndom. Tvärtom hade han föräldrar som älskade honom och han tillbringade många fina somrar hos mormor i Fagervik. I dag bor Benny i mormors gamla torp och jobbpendlar till huvudstadsregionen.

 • Svenskfinland förlåter inte sina kriminella

  29.09.2014 Huvudstadsregionen

  Benny Uhlenius har jobbat med utstötta unga och fängelsekunder sedan 1980-talet. Han säger att det vore viktigt att tala mer om utanförskap i Svenskfinland. Som utstött på svenska kan livet vara dubbelt så jobbigt.

 • Fängelse utan stängsel och väktare

  09.01.2013 Arkivet

  För ett mindre brott kunde man 1965 dömas till arbete.

  För ett mindre brott, eller trafikförseelse, kunde man 1965 dömas till arbete i stället för fängelse. Då tillbringade man en tid på en arbetskoloni och betalade på så sätt igen sitt brott till staten.

 • En fängelsevistelse är alltid för livet

  09.01.2013 Arkivet

  Hur känns det att bli instängd?

  Hur känns det att bli instängd och veta att du inte kan öppna dörren själv? Och kan du någonsin bli en hel människa efter det? Alla i den här dokumentären, från fängelsekunder till jurister och personer i Högsta domstolen, säger att fängelsestraff alltid är av ondo för den enskilda individen.

 • Kvinnorna på Själö

  22.10.2009 Arkivet

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • Själö och vården av dårar

  31.01.2008 Arkivet

  Karl Sahlgren tar upp mentalvårdens historia.

  I en dokumentär från 1991 tar Karl Sahlgren upp mentalvårdens historia med särskilt vikt på Själö hospital.

 • Själö - kvinnors öde

  31.01.2008 Arkivet

  På Själö ligger en mängd fruktansvärda kvinnoöden begravna.

  På Själö, en vacker ö i Åbolands skärgård, ligger en mängd fruktansvärda kvinnoöden begravna. Jutta Ahlbech-Rehn har forskat i dem.