Hoppa till huvudinnehåll

örtmedicin

 • Pernåbon Catharina Rosenschöld studerar örtterapi: "Kamomill ger mammas kramar när man behöver dem"

  21.07.2019 Östnyland

  Vilda örter kan användas till mycket.

  Kirskål och maskros ger smak i salladen, älgört kan hjälpa mot huvudvärk och kamomillte lugnar innan läggdags. Pernåbon Catharina Rosenschöld har koll på vilka örter som gör vad.

 • Kanderad ingefära - ett ganska nyttigt godis

  20.10.2017 Strömsö

  Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den.

  Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den. Det blir ett gott, fräscht och ganska nyttigt godis som passar lika bra på kaffebordet som i medicinskåpet.

 • Pirunpaskaviina botar alla krämpor

  10.06.2015 Kultur och nöje

  Enligt gammal folktro var kåda i brännvin bästa medicinen.

  Kloka gummor hade mångahanda knep och huskurer som kom väl tillpass när folk och fä drabbades av olika krämpor skriver Patricia Bruun i ”Medicin, mat och magi – om örter, trädgårdar och kloka gummor”.

 • Nunnorna i Lintula vill vara självförsörjande

  08.03.2015 Trädgård

  Den nordiska trädgårdens rötter finns i klosterträdgårdarna.

  Den nordiska trädgårdens historia söker sina rötter i klosterträdgårdarna under medeltiden. I Lintula kloster odlar nunnorna i trädgården för att vara självförsörjande - precis som förr.

 • Örtagården - ett behändigt husapotek

  08.03.2015 Trädgård

  Odla ditt eget apotek i örtagården.

  En örtagård är ett praktiskt sätt att ha alla sina läkeväxter och kryddörter till hands just när man behöver dem. Dessutom är örtagården en nästan magisk plats med sina dofter, sina milda färger och surret från pollinerande insekter.

 • Enbär

  29.09.2014 Trädgård

  Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Alexandra brygger enbärste och hostmedicin med enbär.