Hoppa till huvudinnehåll

andlighet (religiösa fenomen)

 • Guldålderns målare sökte kontakt till en djupare sanning via spiritualism

  13.05.2019 Inrikes

  Akseli Gallen-Kallela ordnade spiritismkvällar med vänner.

  Ny forskning och en utställning visar hur guldålderns målare Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg och Pekka Halonen sökte kontakt till andevärlden genom spiritualism och teosofi. I deras verk syns intresset i form av symbolik: energivibrationer, auran och magnetiska blickar.

 • Bokrecension: Gurli Lindén skriver dikter med stark andlig dimension

  09.05.2019 Kultur och nöje

  Diktsamlingen ”Solbäraren – mun av eld” har utkommit.

  Instängdhet är ett tema som återkommer i Gurli Lindéns dikter, och här kan man skönja en lätt ambivalens, en oro eller rädsla inför friheten, öppenheten och det gränslösa. Men samtidigt också en tillförsikt och förvissning om att vägen är utstakad, skriver Marit Lindqvist i sin recension.

 • Författaren och teologen Tommy Hellsten har suttit 40 år på en utkiksplats i människans inre

  08.10.2018 Tro

  Mentor Tommy Hellsten har lärt sig vad överlåtelse innebär.

  När författaren, teologen och terapeuten Tommy Hellsten får frågan om han är troende brukar han svara "Senast i morse". På det sättet halkar jag ur det fack man försöker placera mig i, säger han. "Mitt liv har på senaste året varit så utsatt att jag inte stiger upp ur sängen utan att be och överlåta".

 • “Vi är så mycket mer än våra tankar” – Marcus Groth vill sluta tänka och hitta sitt andliga jag

  30.03.2018 Kultur och nöje

  Marcus Groth vill bege sig på en stor andlig resa.

  De flesta människor identifierar sig med sina tankar. Vi tror att vi är våra tankar, men Marcus Groth tror att det finns något större bakom dem. Han vet inte vad detta är, men hans mål är att ta reda på det.

 • I 200 år har träsnideriet levt vidare i Jurva – men nu slåss konsten för sin framtid

  05.03.2018 Samhälle

  Konstnärer kämpar för att kunskapen inte ska försvinna.

  Orten Jurva i södra Österbotten har en lång historia av träsniderikonst. I 200 år har man tillverkat möbler och i hundra år har man utbildat både hantverkare och konstnärer i dekorativ träsnideri. För fyra år sedan stängdes skolan av utbildningspolitiska orsaker. Konstnärer på orten kämpar nu för att kunskapen inte ska försvinna.

 • Guy Kronqvist, blyg och tillbakadragen - ändå ville han bli präst

  10.12.2017 Tro

  Prästen står inte i centrum, säger Guy Kronqvist.

  Guy Kronqvist ser sig som en blyg, tillbakadragen typ, som inte vill besvära andra. Begreppet introvert kan passa på mig, säger han. Jag har mindervärdeskänslor och säkert också en slags känslighet ibland.

 • Poddfredag: Andliga sovsäcksmasken Kjell Wikström talar religion

  10.03.2017 Västnyland

  Slow City Podcast träffar Kjell Wikström från Ekenäs.

  Västnyländska poddar bjuder på varierande ämnen denna vecka. Slow City Podcast fokuserar på andlighet medan Karis versus världen snackar dejting. Dynamiska duon diskuterar nedlåtande titlar som duktig flicka och prestationsprinsessa.

 • Ett rum att sätta sig ner och vänta på sin själ i

  16.05.2016 Österbotten

  Stilla rummet vid Vasa centralsjukhus invigdes.

  Sjukhussjälavården vid Vasa centralsjukhus firar 50 år i år. Som en del av jubileet invidges på måndagen ett eget stilla rum.

 • Här samlas både levande och döda vid matbordet

  01.05.2016 Bakom parabolen

  Farfar syns inte, men finns här ändå, säger Thang Ngyuen.

  En gång om året eldar Thang Nguyen upp en bunt sedlar ute på balkongen. Det är hans sätt att skicka pengar till andra sidan och den andliga världen där hans farfar och alla andra döda släktingar finns.

 • Vad tror du på? Gör vårt test!

  13.03.2016 Tro

  Testet är baserat på vetenskapligt arbete och forskning.

  Vad är viktigt för dig i ditt liv? Vad spelar en stor roll? Vad värdesätter du? Med hjälp av vårt test får du riktgivande förslag på vad som är betydelsefullt i ditt liv.

 • Så här utvecklades testet "Vad tror du på?"

  13.03.2016 Tro

  Professor Tatjana Schnell utvecklade frågorna och metoden.

  Tro kan hittas på många olika håll, och framförallt i helt andra former än vad man traditionellt ansett vara 'religiöst'.

 • Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

  05.02.2016 Arkivet

  En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

  Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

 • Stort intresse för kristna pod-samtal

  29.10.2015 Tro

  52500 lyssnare lockades av kristen podcast med Patrik Hagman

  Joel Halldorf från Sverige och Patrik Hagman från Åbo, Finland, samlar stora lyssnarskaror med sina pod-diskussioner kring olika böcker ur en kristen synvinkel. "Kanske man vågar tro att den här typen av samtal som är seriösa och inte är polemiska eller sensationslystna har en beställning".

 • Ingenjören som blev modeorakel och naturfotograf

  16.09.2015 Samhälle

  Naturen är viktig för Janne Gröning.

  Janne Gröning jobbade länge inom modebranschen, han sov bara fyra timmar per natt i tjugo års tid, men han njöt av livet som framgångsrik företagare. Så kom lågkonjunkturen och på några månader miste Janne allting.

 • Vad ligger bakom det växande intresset för religion och andlighet?

  04.08.2015 Yle Fem

  Kramterapi, meditationer, offerriter och tungotal

  Intresset för religion och andlighet är stort. I serien Från Sverige till himlen träffar vi människor som alla har en sak gemensamt. De har funnit en tro som ger deras liv en mening.

 • Med vattenfärg genom livskrisen

  28.05.2015 Kultur och nöje

  Gunzi Holmström målar förhållandet mellan energier.

  I sina målningar försöker Gunzi Holmström beskriva förhållandet mellan energier. Målade i vattenfärg är varje verk sin egen värld.

 • Tove Palmgren: "Alla styva borde yoga"

  28.02.2015 Hälsa

  Under veckoslutet ordnas Yoga Festival Helsinki för tredje året i rad. En av deltagarna är Tove Palmgren som är yogalärare i Helsingfors sedan nästan trettio år tillbaka.

 • Från sekt till andlighet

  12.01.2015 Tro

  I serien Ett annat Himlaliv möter vi idag Petra Zilliacus. Som studerande kom Zilliacus i kontakt med rörelsen Summit Lighthouse som grundar sej på New Age tänkande. Det var en givande tid men när Petra hittade sej själv helgarderad med vapen, och fullt förberedd på en världskatastrof, insåg hon att det inte gick ihop med hennes idé om vad andlighet är. Mindfullness och empati blev den nya andliga inriktningen. Redaktör Nina Granvik-Wallgren. Sänds i Yle Fem må 12.1.2015 kl. 18:30 och sö 18.1.2015 kl. 14:40. Serien finns på Arenan i 360 dagar utan landsbegränsning

 • Samtal på en ö - om att möta Gud

  21.10.2014 Österbotten

  Teaterföreställningen "Samtal på en ö" berättar om sex människor som samlas på en ö för att delta i eller leda en kurs i ämnet att höra Gud. Pjäsen är skriven av Eva Hietanen, för regin står Mischa Hietanen.

 • I radioberättande finns ett oändligt djup

  29.08.2014 Kultur och nöje

  "Mammas migrän minns jag bra. De dagarna beställde vi alltid pizza". När Viktor är barn lider hans mamma av migrän. Vid ett tillfälle varar anfallet i tolv dagar. Utan barnen hade hon inte orkat leva vidare. Men sjukdomen, smärtan och utmattningen leder henne fram till en livsomvälvande upplevelse. I ändan på tunneln - ett ljus!

Sidor