Hoppa till huvudinnehåll

1900-talet

 • "Jävligt branta backar dom har på det här stället. Men portvinet smakar” - vykorten tar vara på våra minnen

  20.05.2018 Kultur och nöje

  När skickade du senast ett vykort?

  I dag tar de flesta av oss bilder med mobilkameran på den där underbara stranden eller den där pittoreska marknaden och laddar upp dem på sociala medier istället för att skicka en personlig och handskriven hälsning på ett vykort. Annat var det förr.

 • Finlands 100-åriga historia genom familjen Virtanen

  06.10.2017 Vetamix

  En berättelse om hur Finland blev ett modernt land.

  På hundra år förvandlades Finland till från ett jordbrukarsamhälle till en modern välfärdsstat, men vägen dit var ändå lång.

 • En epok går i graven: Inga fler telefonkataloger

  21.01.2017 Kultur och nöje

  Kan årets telefonkatalog få samlarvärde?

  Hör du till dem som i dagarna varit och hämtat ut ett exemplar av årets telefonkatalog? Då är du ägare till vad som antagligen är historiens sista finländska telefonkatalog. Men kan den få något samlarvärde?

 • Nedslag i det självständiga Finlands historia

  05.12.2016 Arkivet

  Finland 100 år genom decennier.

  Nationen Finland började skapas redan under den svenska tiden, och som storfurstendöme under Ryssland. Hur har den självständiga nationens historia sett ut? Följ med på en lång svindlande historietur med klipp ur arkiven.

 • Får man skoja om nazismen?

  01.10.2014 Vega

  Som komiker får man alltid frågan "Kan man skoja om vad som helst?" Jag brukar svara ja. Ju känsligare desto relevantare. Naturligtvis finns det undantag, vissa ämnen kan man inte skoja om åt alla människor, men överlag, ja. Men hur är det med nazismen? Är det i dagsläget ett för obehagligt ämne?