Hoppa till huvudinnehåll

sallader (maträtter)

 • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

  17.08.2018 Recept

  Lättlagad och billig vardagsmat.

  Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

 • Gör Pauls allt-i-ett-paj med ugnsbakad, kokt och stekt lök toppad med tomat och getost

  20.06.2018 Strömsö

  Sommarmat utan kött.

  För mig är lök starten på all matlagning, men det går även att variera i all oändlighet. Den här gången gör vi en paj. Den här är inspirerad av en rätt från ett café i underbara Gordis, Provence. - Paul -

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  16.02.2018 Recept

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Butikens salladsbar kan vara en bakteriehärd - köttprodukter en risk

  08.02.2018 Huvudstadsregionen

  En femtedel av alla köttprodukter hade för mycket bakterier.

  Nästan en femtedel av köttprodukterna i matbutikernas salladsbarer i Helsingfors hade för mycket bakterier enligt en undersökning

 • Salladsbarer i mataffärer drar till sig mikrober

  09.01.2017 Inrikes

  Endast fem av 42 salladsbarer fick rena papper.

  Kontroller visar att det fortfarande finns en hel del problem med produkterna i affärernas salladsbarer. Det finns höga halter av aerobiska mikrober särskilt i fisk- och skaldjursröror.

 • Rucolasallad vållade magsjukeepidemi i huvudstadsregionen

  31.08.2016 Inrikes

  Cirka 200 personer insjuknade för en dryg vecka sedan.

  Det var ett parti rucolasallad från Kesko som vållade den svåra magsjukeepidemin i huvudstadsregionen. Cirka 200 personer insjuknade för en dryg vecka sedan efter att ha ätit mat från samma cateringföretag.

 • Jordgubbe - det jättelika smultronet

  14.04.2016 Mat och fritid

  "Jordgubbe är för många sommarens höjdpunkt."

  Bakom björkdungen skymtar ett hav av röda små klot. Den söta doften av jordgubbe retar näsan och väl genom snåren öppnar sig fältet med rader av plantor som dignar av mogna bär. Ämbaren fylls snabbt, men samtidigt som händerna söker sig under bladen, gäller det att hålla ögonen öppna för huggormar i jakt på möss och sorkar. Ikväll är efterrätten plättar med färska jordgubbar och vispad grädde.

 • "Mest ekologiskt att odla själv" - inomhusodlingar i test

  24.10.2015 Mat och fritid

  Tre inomhusodlingar i test.

  Inomhusodlingar gör det möjligt att njuta av gröna, ätbara växter året om. Butikens krukörter håller vanligtvis inte i många dagar hemma. Olika inomhusodlingar lovar längre livslängd för krukörter, utan besvär.

 • Mousserande vin och korv med bröd är ett klockrent par

  16.05.2015 Mat och dryck

  Kalasnytt: Ellas bubbledogs.

  Mousserande vin kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

 • Fresh Servant växer och anställer

  18.06.2014 Österbotten

  Salladsaskar och salladspåsar går åt som aldrig förr, det säger produktions- och logistikchef Daniel Asplund och Abdi Muhammed Ali. Vi äter hälsosammare och Fresh Servant i Pedersöre växer med smått otroliga siffror.

 • Akademat tillreder en riktig festmåltid

  19.10.2010 Arkivet

  Marthan Hackzell kämpar med killarna för att fixa festmaten.

  Som avslutning på Akademat gör man en ordentlig festmåltid med många rätter. Marthan Maria Hackzell kämpar med killarna för att fixa festmaten.

 • Salladsbestick i äppelträ

  14.11.2004 Bygga och bo

  Äppelträ fungerar bra, det är ett jämnhårt och ofta färgskiftande träslag. Körsbärs-, plommonträ eller en passar också bra.