Hoppa till huvudinnehåll

reportage

 • På jakt efter den försvunna kejserliga senapen: ”Det är den enda senapen det talas om i Borgå”

  24.12.2019 Östnyland

  Senapen har inte tillverkats på tio år.

  Ännu efter tio år är det en sak som många Borgåbor saknar till sitt julbord - Harry ”Frysarn” Gustafssons fylligt starka senap. Receptet är hemligt och har enligt legenden ett kejserligt ursprung.

 • Nyheterna som intresserade Svenskfinland – Svenska Yles 10 mest lästa artiklar år 2019

  22.12.2019 Inrikes

  Influencer och geografitest med på listan.

  Modeinfluencer, studenter och test intresserade publiken på svenska.yle.fi år 2019. Vi har listat topp 10 bland de mest lästa artiklarna.

 • Yles utrikeskorrespondent Antti Kuronen får De hundras kommittés fredspris

  06.12.2019 Inrikes

  Fredspris för journalistiskt arbete.

  Antti Kuronen får fredspris för journalistiskt arbete och sin mångåriga rapportering runt om i världen.

 • Fix-tv är Kårkullas nya webbproduktion med egen redaktion i Ekenäs

  25.05.2019 Västnyland

  Samarbetar med VNS och Open Minds Media.

  Fix-tv är numera en bestående del av Dagteks verksamhet vid Kårkulla i Ekenäs. Det betyder att här finns en redaktion, en inspelningsstudio, editeringsmöjligheter, kunskap och engagemang.

 • Pastis spelar omodern gitarrock - och går från succé till succé

  12.05.2019 Musik

  Pastis har på två år kommit långt och blickar redan framåt.

  Skivdebutanterna Pastis går stolt i den brittiska rockens fotspår, trots att idolen Pete Doherty gjort killarna besvikna flera gånger i rad.

 • Jeanette Björkqvist är Årets frilansare 2018 - Prisjuryn: Anmärkningsvärt hög journalistisk profil på svenska i Finland

  31.03.2019 Inrikes

  Björkqvist går på djupet i sitt arbete.

  Journalisten och författaren Jeanette Björkqvist har tilldelats utmärkelsen Årets frilans 2018. Björkqvist har gjort flera uppmärksammade reportage också för Yle.

 • Prisbelönt tysk journalist förfalskade reportage - Der Spiegel lovar utreda fallet grundligt

  20.12.2018 Utrikes

  Minst 14 av 60 artiklar är helt eller delvis förfalskade.

  I Tyskland har den anrika tidningen Der Spiegels anseende fått sig en törn. Tidigare i dag medgav tidningen att deras prisbelönte stjärnreporter Claas Relotius har förfalskat en mängd av sina artiklar och reportage.

 • Tomas Jansson: Den teaterproduktionen avgjorde min framtid

  17.02.2018 Kultur och nöje

  Åbo Svenska Teaters Måsen 1988 blev vändpunkten.

  Ibland stiger slumpen fram och förändrar ditt liv. Tomas Jansson berättar om händelsen för 30 år sedan då rock- och fotbollsjournalisten skuffades in på en ny bana.

 • Bokrecension: Vägen heter Ryssland

  13.04.2017 Kultur och nöje

  I en ny bok reser Anders Mård längs riksväg M10 i Ryssland.

  Riksväg M10 mellan S:t Petersburg och Moskva är 697 km lång. Vägen heter officiellt ”Ryssland” och den har en särskild symbolisk betydelse i den ryska kulturhistorien. Anders Mård har skrivit en personligt hållen reportagebok om M10 som en spegel av samhällsutvecklingen (eller stagnationen om man så vill) i Ryssland under de senaste seklerna.

 • Finländare i Sverige

  20.05.2015 Arkivet

  "Som ensamstående mamma klarar jag inte mig i Finland"

  "Som ensamstående mamma klarar jag inte mig längre i Finland". På 1960- och 1970-talet var många finländare arbetslösa. En del flyttade till Sverige i hopp om ett jobb och ett bättre liv.

 • I Thailand är den nordiske mannen kung

  30.04.2015 Kultur och nöje

  De svenska männens thailändska kungariken ser olika ut.

  Thailand är ett land som förknippas med sol, sex och prostitution. Det är landet där man kan knulla vem man vill, bara man betalar.

 • Lodenius och Laurén om ett Ukraina i kläm

  08.04.2015 Kultur och nöje

  Från kornbod till krigszon

  Jag har en liten rund platt sten som min mor hämtade åt mig från Anton Tjechovs trädgård i Jalta på Krimhalvön någon gång på 80-talet. För mig har Jalta sen dess framstått som ett romantiskt semestermål med anor. Men hur är det idag? Skulle dagens ryska författare vila upp sig där?

 • En kväll med Natten är ännu ung

  30.03.2015 X3M

  Följ med bakom kulisserna på musikalen Natten är ännu ung

  Natten är ännu ung blir musikal. Petter Sandelin fick följa med bakom kulisserna under en hel dag. Han träffade regissören som var iklädd endast en blöja och pratade småstadsångest med huvudrollsinnehavarna.

 • Lapplandskriget och den brända jorden

  25.03.2015 Arkivet

  Lapplandskriget var förödande för norra Finland.

  Finlands sista strider under andra världskriget utkämpades i Lappland från september 1944 till april 1945. Tyska trupper i området måste drivas ut och Lapplands befolkning flydde sina hemtrakter. Lapplandskriget var förödande för infrastrukturen eftersom tyskarna bombade och brände allt i sin väg. Över 1 000 finländare stupade.

 • Bilder från Jakobstad i italienskt modemagasin

  09.03.2015 Österbotten

  Bilder från Jakobstad slås upp i en italiensk modetidning. Det är päls- och fotostuderande som fått in ett tio sidor långt modereportage i tidningen Pellicce Moda. - Det här är den bästa marknadsföringen. Efter det här känner alla till oss, säger Pia Blomström på Yrkeshögskolan Centria.

 • Familjevåld i Finland

  06.03.2015 Arkivet

  Våld i närrelationer är ett stort finländskt samhällsproblem

  "Det måste ju ha funnits dagar när han inte slog mig, men de dagarna minns jag inte." Våld i närrelationer är ett stort finländskt samhällsproblem, som inte har minskat genom åren.

 • Emmaus – en rättvis värld med bistånd, solidaritet och gemensam morgongröt

  09.01.2015 Arkivet

  Inte en rörelse som sysslar med välgörenhet och pyssel.

  Emmaus-rörelsen i Finland vill inte vara en rörelse som sysslar med välgörenhet och pyssel. Emmaus vill hjälpa dem som behöver det mest, samtidigt som man skapar ett solidariskt och ekologiskt samhälle också på hemmaplan. Emmaus Westervik som grundades i Ekenäs av Birgit och Rurik Rancken var inte bara ett loppis, utan också ett kollektiv med solidariska vanor.

 • Att köra spårvagn på jobbet

  15.12.2014 Arkivet

  Så småningom kom kvinnorna att kunna bli förare.

  Förr var spårvägsförarna oftast män, men så småningom kom kvinnorna att kunna bli förare, inte bara konduktriser. Yrket är det inget fel på säger de flesta men för tajta tidtabeller, och busväder kan göra jobbet svårt.

 • Spårvagnarna har fraktat helsingforsborna sedan 1891

  12.12.2014 Arkivet

  Vad är en stad utan spårvagnar?

  Vad är en stad utan spårvagnar? Helsingfors har bibehållit sitt spårvägsnät och de flesta stadsbor skulle inte vilja vara utan sina spårvagnar. Men spårvagnarna är inte bara charmiga, de kan också vara farliga i trafiken.

 • Bostadslös på grund av bostadsbrist

  21.11.2014 Arkivet

  Bostadslös är inte värdelös.

  Att en människa är bostadslös betyder inte att hon är värdelös. Då det inte finns bostäder blir personer bostadslösa. Orsakerna kan vara många: sjukdom, missbruk, vräkning, arbetslöshet eller bara otur. Och bland de bostadslösa hittas ensamstående män, frånskilda mödrar med små barn och åldringar.

Sidor