Hoppa till huvudinnehåll

kostvanor

  • Medelålders finländare äter vad de vill - unga och gamla äter klimatvänligast

    20.04.2019 Inrikes

    Unga tänker på miljön, för äldre är kött en lyxprodukt.

    Den mat som personer under 30 år och personer över 70 år äter i Finland belastar klimatet minst, visar en omfattande studie. Medelålders män med höga inkomster konsumerar i snitt mest rött kött.

  • Hjallis Harkimo – hockeyhallarnas vegan visar vägen

    11.05.2018 Hälsa

    Hjallis Harkimo testade på att leva som vegan.

    I våras fick affärsmannen och politikern Hjallis Harkimo för sig att testa på att leva som vegan. Han skulle vara vegan i några månader men har fortsatt av bara farten. Idag har han luckrat upp dieten med både mjölk- och äggprodukter men i två månaders tid fanns enbart veganmat på hans tallrik.

  • Färre studerande dricker, men många mår psykiskt dåligt

    13.02.2017 Inrikes

    Stress för studierna och depression vanligt.

    Andelen högskolestuderande som lider av ångest och depression har fördubblats sedan år 2000. Bara två tredjedelar uppger att deras psykiska hälsa är bra eller mycket bra i en undersökning som gjorts av Studenternas hälsovårdsstiftelse.

  • Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

    12.09.2016 Hälsa

    Kosttrenderna handlar mer om livsstil än hälsa.

    Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.

  • Det här behöver du veta om mat

    11.08.2016 Vetamix

    Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.

    Att äta är roligt men vad vet du egentligen om maten du äter? Här tar vi upp grundläggande saker som vilka näringsämnen kroppen behöver, hur livsmedel skall förvaras, vad förpackningspåskrifterna betyder och varför det behövs tillsatsämnen i våra matvaror.

  • Folkhälsan vill veta hur dagisbarnen mår

    11.08.2015 Östnyland

    Barnfamiljer i Borgå och Lovisa rekryteras för forskning.

    Folkhälsan besöker daghem i Lovisa och Borgå för att rekrytera barnfamiljer till ett nytt forskningsprojekt, DAGIS. Projektet ska kartlägga barnens levnadsvanor.

  • Svält och övervikt tema för Romtoppmöte

    19.11.2014 Hälsa

    Politiska ledare från hela världen har samlats i Rom för att diskutera livsmedelsproblemet i världen - ett problem där de två ytterligheterna framträder allt skarpare. Antalet svältande människor i världen sjunker långsamt, samtidigt som allt fler är överviktiga.

  • Näringsprofessor: Barn ska inte bestämma vad familjen äter

    23.04.2014 Inrikes

    Föräldrar borde lära sina barn hälsosamma matvanor så tidigt som möjligt, säger Raija Tahvonen som är professor i genomisk näring vid Forskningscentralen för jordbruk och livmedelsekonomi MTT. Om man inte vänjer barn vid godsaker och skräpmat kommer de inte heller att sakna dem.

  • Levande föda - hälsa eller vanvård?

    11.03.2014 Titta och lyssna

    Tom har endast ätit levande föda sedan han var fem år gammal. Hans mamma Francis anser att det är det mest hälsosamma som finns, men alla är inte av samma åsikt.

  • Jan Backman - livsnjutaren som bygger träbåtar

    20.02.2014 Samhälle

    Jan Backman i Jakobstad är träbåtsbyggare, men han föredrar att kalla sig livsnjutare. För några år sedan började han ifrågasätta det liv han levde. - Springer man bara runt i ekorrhjulet hela tiden så hinner man aldrig stanna upp. Vad var det som fick Jan att ompröva sin livsstil?

  • Restaurang Silveria bjöd på hälsoråd

    23.01.2014 Österbotten

    Den här veckan har Restaurang Silveria i Vasa bjudit sina matgäster både på goda råd och hälsosam lunch. Matgästerna kunde också mäta blodtryck och blodsocker då de kom på lunch. Hälsotemat är enligt timlärare Anne Widemo en viktig del av kock- och servitörutbildningen på Vasa Yrkesinstitut.

  • Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt

    23.01.2014 Inrikes

    "Nya kostpyramiden betonar grönsaker, frukt och bär".

    Statens näringsdelegation har gett ut nya kostrekommendationer som riktar sig till hela befolkningen. Delegationen anser bland annat att det äta mindre köttprodukter och istället öka intaget av grönsaker, frukt och bär.

  • Simon Kachoa räknar kalorier varje dag

    21.01.2014 Inrikes

    Samtidigt som gymmen fylls till bristningsgränsen så här i januari när många har avlagt nyårslöften om att komma i form, finns det de som konstant tänker på träning och mat. Balansgången mellan att träna och äta rätt eller fel är hårfin. Simon Kachoa gick ner 85 kilo på fem månader i den svenska upplagan av Biggest Loser.

  • ”Vi fokuserar för mycket på mat”

    04.09.2013 Strömsö

    All info idag kan skapa stress kring mat.

    All information om vad vi ska och inte ska äta kombinerat med kraven på miljötänk gör att mathandlandet i dag skapar stress för många. - Att man kan koncentrera sig på lyx inom mat är kanske ett tecken på att någonting håller på att gå fel i vårt samhälle, säger den psykolog Yle Nyheter talat med.

  • Restauranger tror inte på kalorikrav

    23.05.2013 Inrikes

    Restaurangföretagare har svårt att smälta krav på bättre utmärkning av vad restaurangmaten innehåller. Dyrt och onödigt, låter domen om ett av förslagen som finns med i statsrådets färska redogörelse om livsmedelssäkerheten.

  • Stoppa försäljningen av energidrycker till Borgåunga

    25.04.2013 Östnyland

    En grupp fullmäktigemedlemmar i Borgå vill att staden snabbt får slut på försäljningen av energidrycker till barn och ungdomar.

  • Stopp för socker på daghem

    05.08.2012 Östnyland

    Från och med den första augusti har man i alla Borgå stads daghem minskat på sockerkonsumtionen. Vid Övre Haiko daghem märktes övergången genast vid mellanmålet då det till filen bjöds på osockrad äppelmos istället för socker och kanel.

  • Fett i din kropp!

    29.09.2009 Arkivet

    På 1970-talet ansågs de mättade fetterna livsfarliga.

    Hälsoupplysning från 70-talet: här varnas för fet mjölk och smör. Det är de mättade fetterna som är livsfarliga. Och varför äter inte finländarna spannmål och grönsaker?