Hoppa till huvudinnehåll

dödsstraff i USA

 • USA återinför federalt dödsstraff: 62 interner i kö

  26.07.2019 Utrikes

  Trump talar för strängare straff och tillämpning av lagen.

  Dödsstraff ska igen verkställas på federal nivå i USA. Över 60 personer sitter i fängelse och väntar på straff som inte har förverkligats sedan 1990-talet. Besluten från justitieministeriet ses som ett led i Donald Trumps kampanj för strängare straff, t.ex. för knarklangning. Samtidigt får han ett nytt politiskt vapen mot Demokraterna.

 • Trump föreslår dödsstraff för den terrormisstänkta för Manhattandådet

  02.11.2017 Utrikes

  Het debatt i USA om påföljden för gärningsmannen.

  Vem påverkade den uzbekiska 29-åringen till terrordådet i New York? Kommer det fler från samma krets? Frågorna är många om terrordådet. Politiker kräver allt från Guantanamo-fängelse till dödsstraff.

 • Arkansas avrättade två män under samma kväll - stödet för dödsstraff minskar

  25.04.2017 Utrikes

  Nu är det bråttom - dödscocktailens utgångsdatum närmar sig.

  Den amerikanska delstaten Arkansas avrättade två män inom fyra timmar. Första gången på 17 år avrättades två personer samma dag. Det är bråttom med giftinjektionerna eftersom utgångsdatumet för en av ingredienserna närmar sig.

 • Varför angår dödsstraffet oss?

  24.02.2017 Kultur och nöje

  Behöver vi bry oss om att det finns dödsstraff i världen?

  Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson