Hoppa till huvudinnehåll

samisk kultur

 • Vet du tillräckligt om samerna? Rapport prickar Finland för brist på kunskap om samer

  03.10.2019 Inrikes

  Vi frågade folk på gatan vad de vet om samer.

  Hur bekant är du med den samiska kulturen? Enligt den senaste rapporten av den Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans (ECRI) vet finländare allt för lite om sitt eget lands ursprungsfolk.

 • Vacker dansfilm med David Lynch-vibbar talar till alla sinnen

  07.04.2019 Kultur och nöje

  Marja Helanders kortfilm fångar in åskådaren med lasso.

  Idén är genial: två spröda balettdansöser svävar fram genom det karga landskapet i Sameland. Resultatet är en visuell diamant som gnistrar som skaren i vårsolen.

 • Samerna i Utsjoki får rätt - Lapplands tingsrätt förkastar alla åtal om olaga fiske

  06.03.2019 Inrikes

  Enligt tingsrätten är det inte frågan om ett brott.

  Alla åtal om olaga fiske som riktats mot samer i Utsjoki har förkastats av Lapplands tingsrätt.

 • Så gick det till när Markkus farfars far Simoni var utställd på zoo i Tyskland – om människoutställningarna som stort folknöje

  03.02.2019 Kultur och nöje

  Folk lockades till djurparker för att se "exotiska" folk.

  Fram till mitten av 1900-talet ställdes representanter för olika urfolk och folkgrupper ut på nöjesfält, djurparker, marknader och olika utställningar runtom i Europa. En av dem var Simoni Laakso från Enontekis.

 • Shakespeare möter jojk och chattspråk – samisk samtidsdikt i förvandling

  06.07.2018 Kultur och nöje

  Samisk poesi utmanar gränser.

  Hur mår den samiska lyriken, vad skriver samiska poeter om och måste samiska författare skriva om specifikt samiska teman? Kaisa Ahvenjärvi forskar i samtida samisk lyrik och hon beskriver samisk lyrik som mångskiftande, gränsöverskridande och spännande.

 • Samiska aktivister vädrar morgonluft: ”Ingenting annat älskar mig lika mycket som jorden och jag älskar jorden mer än något annat”

  04.02.2018 Kultur och nöje

  Den samiska kampen förs ofta via konsten idag.

  Den samiska kampen förs i tv-soffan, på barrikaderna, på sociala medier och på gräsrotsnivå - och ofta med konsten som hjälpmedel. Den aktivistiska konsten är ett av flera sätt att uttrycka frågor som är centrala och viktiga för samiska individer och det samiska kollektivet idag.

 • Filmen Sameblod skildrar svensk skamfläck och gjorde renskötare till filmstjärna

  28.09.2017 Kultur och nöje

  Den starka filmen kan nu ses på Arenan!

  Sameblod är en film som gör intryck. För att den med schwung kastar det förflutnas smutstvätt i ansiktet på åskådaren. Och för att den bärs upp av en ung kvinna som utstrålar styrka - både på duken och privat. Nu kan du se den på Arenan.

 • Petra Laiti: En roadtrip i mitt hemland Sápmi

  03.08.2017 Vega

  Petra Laiti tar oss med för att upptäcka samiska Lappland.

  Petra Laiti tar oss med på en roadtrip för att upptäcka samiska Lappland.

 • Musiktest: Varifrån kommer Shakira och vems hit är You Really Got Me?

  03.02.2017 Kultur och nöje

  Yle Vegas musiktest!

  Yle Vegas musiktest! Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

 • I samisk dikt gör historien ont

  19.06.2016 Kultur och nöje

  Rasismen mot samer syns i dagens samiska poesi.

  På rasbiologins tid förnedrades samerna med skallmätningar och annan så kallad forskning.Än i dag kämpar samerna mot stereotypa uppfattningar. De samiska poeterna gör sitt för att skildra både vardagen och historiens smärta.

 • Kampen för språket

  13.06.2016 Vetamix

  Flera samiska språk lever kvar men vissa är hotade.

  Marja diktar på ett språk som nästan ingen förstår. Hon är den första i sin familj som fick bo hemma och samtidigt lära sig samiska i skolan. I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på det samiska livet i dag.

 • Makt och vanmakt

  10.06.2016 Vetamix

  Hurudant inflytande har sametingets politiska verksamhet?

  Márjá Therese är sametingsrepresentant och menar att sametinget har reellt inflytande, andra tycker att det är en lekplats. I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på det samiska livet idag.

 • Rätten till jorden

  10.06.2016 Vetamix

  Gruvindustrin tränger undan rennärigen.

  Niila är renskötarsame och älskar sina renar. Nu planeras det en ny gruva på hans renbetesområde. I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på det samiska livet i dag.

 • Urfolk i en ny tid

  09.06.2016 Vetamix

  Rendrift och fiske är traditionella samiska näringar.

  Antes familj lever på att sälja den samiska kulturen till turister, men kan de traditionella samiska yrkena överleva i en ny tid? I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på den samiska verkligeheten i dag.

 • Jojk, duodji och kolt är samekulturens hörnstenar

  09.06.2016 Vetamix

  Serien "Den stilla kampen" lär oss mera om samekultur.

  Genom jojken kan samerna uttrycka frustration om det uppstår en konflikt. Serien "Den stilla kampen: Samisk uppblomstring" lär oss mera om samekultur.

 • Kampen för det samiska

  09.06.2016 Vetamix

  Samerna har fått kämpa för att bevara sin kultur.

  När Susann upptäckte att hon var same blev hon inte alls glad. Det samiska var förknippat med något skamligt och oönskat. Men dagens unga samer är stolta över sitt ursprung. I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på det samiska livet idag.

 • Våga skriva på samiska!

  20.03.2016 Kultur och nöje

  Ny samisk författarförening sporrar skribenter.

  Den samiska skribent- och författarföreningen Bágo har gett sig i kast med att sporra hugade författare att skriva fram samernas egna berättelser, också tabubelagda historier.

 • Ljud högt o sámi musihkka!

  06.02.2015 Kultur och nöje