Hoppa till huvudinnehåll

Skollov

 • Hälsningar från korren: Förkorta sommarlovet och dela upp dagarna på fler lov under skolåret

  28.07.2018 Utrikes

  I Tyskland har elever betydligt fler längre skollov.

  Efter många skolfria veckor går sommarledigheten för elever och lärare mot sitt slut. Där som det långa sommarlovet har blivit något av en institution i Finland finns det också andra sätt att organisera loven. Upplägg som dessutom eventuellt tar elevers och lärares ork bättre i beaktande. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom talar varmt för att sprida ut lovdagarna.

 • Hem och Skola: "Näringslivet ska inte styra över sommarlovet"

  03.05.2018 Inrikes

  Barnens ork ska vara i fokus, inte ekonomin.

  Att skjuta fram skolornas sommarlov med två veckor skulle betyda hundratals miljoner för turismen i Finland, enligt en utredning som Arbets- och näringsministeriet låtit göra. Näringslivet ska inte få styra över sommarloven, anser Micaela Romantschuk-Pietilä som är verksamhetsledare vid Hem och Skola.

 • "Vad har du gjort på sportlovet?" - En svår fråga för många barn

  24.02.2018 Familj

  Vad man gör på loven definerar inte vem eleven är.

  Allt flera elever åker på långa resor under loven, medan andra aldrig reser någonstans. Klyftorna mellan familjerna är stora och därför ska läraren vara försiktig med att fråga barnen om vad de gjort på sportlovet, säger rektor Catharina Lunabba-Domars.

 • Kortare sommarlov och längre höstlov… eller tvärtom? Vad tycker du?

  15.08.2017 Huvudstadsregionen

  Börjar skolorna för tidigt i augusti?

  Varje höst går debatten het om hur långa skolloven borde vara. En del tycker att det är skönt med semester i juni, medan andra hellre skulle hålla semester i augusti, men då går barnen redan i skola. Vad tycker du - hur borde skolåret och loven byggas upp?