Hoppa till huvudinnehåll

energy transition in Germany

 • För en snabbare utbyggnad – tyska socialdemokrater vill bekämpa vindkraftsmotstånd med pengar

  09.01.2020 Utrikes

  Berörda kan eventuellt räkna med billigare el.

  I Tyskland stampar utbyggnaden av vindkraften på stället. De tyska socialdemokraterna vill i regeringen nu driva igenom en plan för att lösa problemet. Folk som accepterar vindmöllor på sin bakgård ska i framtiden kunna räkna med premier av olika slag.

 • Tysk vindkraft i motvind – allt fler protesterar mot bygget av nya möllor

  27.12.2019 svenska-nyheter

  Utbyggnaden av vindkraften står så gott som stilla.

  För första gången någonsin är vindkraften i år den viktigaste energikällan i Tyskland. Samtidigt står ändå utbyggnaden för tillfället så gott som stilla. Nya strängare regler för var möllor får byggas, i kombination med allt mer utbredda protester bland befolkningen har lett till att vindkraften kämpar med en hård motvind.

 • Sol uppe, odling nere - tyska solenergiparker byggs i två våningar

  13.05.2019 Utrikes

  Odlingsmark får ge vika för allt fler solenergiparker.

  I Tyskland stod förnybara energikällor i fjol för första gången för över fyrtio procent av den årliga energiproduktionen. Fjolåret var synnerligen bra med tanke på solenergin, men samtidigt äter ändå de nya solenergiparkerna upp odlingsbar mark. En konflikt som man nu försöker få ett slut på.

 • Östtyska Lausitz lever på - och med - brunkolen men nu ska den försvinna: ”Visst har man sömnlösa nätter”

  04.04.2019 Utrikes

  Tyskland planerar att avstå från brunkolen senast år 2038.

  Allra senast år 2038 ska det vara slut. Då ska det sista kolkraftverket i Tyskland vara stängt, så står det skrivet i den plan som slogs fast i början av året. Vi har besökt en östtysk ort där den här planen kan komma att få omfattande följder.

 • Hälsningar från korren: ”Jag är också ett Merkel-barn”

  03.11.2018 Utrikes

  Avgångsbeslutet var typiskt för förbundskanslern.

  Det är början på slutet för Angela Merkels tid som Tysklands förbundskansler. I måndags meddelade Merkel att hon slutar som kansler efter den här mandatperioden och att hon nu hoppar av som ordförande för de tyska kristdemokraterna. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom ser tillbaka på åren tillsammans med den tyska förbundskanslern.