Hoppa till huvudinnehåll

lingvister

 • Språkkolumnen: Ett vårdat mediespråk kräver tid

  13.03.2018 Kultur och nöje

  Så här jobbar språkstödet på Svenska Yle.

  Språket i Yle Vega har satts under lupp av lyssnarna. Språkstödet Minna Levälahti ger en inblick i hur en arbetsdag kan se ut när hon hjälper journalisterna med språket.

 • Språkkolumnen: Med ord påverkar vi

  13.02.2018 Inrikes

  Våra mest laddade ord är de som sårar och kränker andra.

  Språkvetarna Mikael Parkvall och Lars Melin konstaterar i boken Laddade ord att våra mest laddade ord är de som sårar och kränker andra personer.

 • "Han sov bland spetälska och klädde ut sig till rysk officer" – dokumentären G. J. Ramstedts värld är associativ och vacker

  30.01.2018 Kultur och nöje

  En film som för oss till Mongoliet, Kina och Japan.

  Dokumentären G. J. Ramstedts värld är inget personporträtt om språkforskaren och diplomaten Gustaf John Ramstedt. Det är heller ingen traditionell dokumentär till innehåll och form.

 • Den amerikanska drömmen på fallrepet

  11.11.2016 Vetamix

  Enligt Noam Chomsky har den amerikanska drömmen kollapsat.

  I en färsk dokumentärfilm dissekerar Noam Chomsky den amerikanska drömmen. Filmen är en historisk genomgång där han påtalar ojämlikheten i samhället som just nu gnager på demokratin.

 • Allt fler ord betyder främlingsfientlig

  09.10.2016 Inrikes

  Språket förändras hela tiden.

  Debatten om rasismen i samhället leder till att många ord ändrar betydelse i snabbare takt än tidigare. Hit hör ord som nazist, fascist, främlingsfientlig, invandringskritisk och patriot. Det gör det svårare att följa med samhällsdebatten.

 • Nordister i Åbo, finns dom?

  05.10.2016 Åboland

  Piia och Klaus är två nordiskt orienterade åbobor.

  Piia Aidantausta och Klaus Kurki studerar båda nordiska språk vid Åbo Universitet.

 • In memoriam Stella Parland

  03.02.2015 Kultur och nöje

  Den finlandssvenska författaren, teaterrecensenten och teatervetaren Stella Parland avled stilla natten till tisdag på Mejlans sjukhus i Helsingfors. Hon blev fyrtio år.

 • Kritiserade språktester uppskattas i Finland

  30.11.2014 Samhälle

  Det svenska företaget Sprakab, som analyserar språket hos asylsökande får stark kritik från många håll. Högsta domstolen i England har nu fällt företaget för bristande analyser. Ändå kommer finska myndigheter att fortsätta anlita företaget för att fastställa varifrån en asylsökande härstammar.

 • "Det finns inga onödiga språk"

  10.10.2014 Vetenskap

  Vad har vi finlandssvenskar gemensamt med klingonerna, ett fiktivt krigarfolk från Star Trek-filmerna? Mer än man skulle tro. Båda talar ett verkligt språk, till exempel. Och båda är minoriteter som folk ofta tittar snett på. Kvanthopps Marcus Rosenlund har talat med dr. Marc Okrand, mannen som uppfann klingonernas språk.