Hoppa till huvudinnehåll

smittbärare

 • EU-länderna betonar vikten av information och koordinerad bekämpning av coronaviruset - resenärer ska få bättre information

  13.02.2020 Inrikes

  Hittills har länderna vidtagit varierande skyddsåtgärder.

  EU:s hälsoministrar har diskutera betydelsen av koordinering för att förhindra en spridning av coronaviruset covid-19 i Europa.

 • Ny borreliabakterie ger ingen ring

  13.10.2016 Åboland

  Bakterien orsakar allmäninfektion och drabbar nervsystemet.

  Forskare har hittat fästingar i Finland som bär på en ny slags borreliabakterie, som inte orsakar hudsymtom vid smitta.

 • Är det farligt att sova i samma säng som hunden?

  22.05.2016 Hälsa

  Hur kan man skydda sig mot husdjurens hälsogissel?

  Det finns tiotals sjukdomsalstrare som kan smitta från hundar, katter och andra husdjur till människan. Kan husdjurens hälsogissel vara farliga för matte eller husse? Hur kan man skydda sig?

 • Nu kontrolleras sällskapsdjur vid landets gränser

  15.04.2016 Österbotten

  Rabies och rävens dvärgbandmask ska stoppas.

  Nu vill man undvika att rabies och rävens dvärgbandmask tar sig in i landet. I helgen kontrolleras om de sällskapsdjur som kommer in i landet via Vasa hamn har vaccineringarna och passen i skick.

 • "Lika mycket bakterier i skägg som i toaletten"

  09.06.2015 Debatt

  Bristfälligt underbyggd artikel fick stor spridning.

  En amerikansk radiostation i New Mexico lät analysera skägget hos ett antal män. Den dåliga nyheten: Skägget är fullt av bakterier. Den goda nyheten: Det är inte värre än på andra ställen. Framför allt är det historien om hur en bristfälligt underbyggd artikel fick stor spridning.

 • Slutgiltigt test: Man i Helsingfors har inte ebola

  02.11.2014 Inrikes

  Det slutliga testresultatet på den man i Helsingfors som misstänktes ha smittats av ebola visade sig vara negativt. Mannen testade negativt i fredags men för säkerhets skull skickades prover till Stockholm för vidare analys, och de analyserna gav samma resultat.

 • Karantän för hemvändande personal i USA

  27.10.2014 Utrikes

  USA har beslutat att placera hemvändande personal i karantän för säkerhets skull. Karantänen gäller alla som återvänder från arbete i Västafrika - oberoende av om de har symptom på sjukdomen ebola eller inte, meddelar det amerikanska försvarsministeriet Pentagon.

 • Centralsjukhusen väl förberedda för fall av ebola

  24.10.2014 Österbotten

  Det är mer sannolikt att få fullpott på lotto än att smittas av ebola i Finland. Det säger infektionsläkare Marko Rahkonen på Mellersta Österbottens Centralsjukhus i Karleby. På torsdagen demonstrerade sjukhuset hur en skyddsdräkt mot ebola fungerar.

 • EU-länderna oense om ebolakontroller

  16.10.2014 Utrikes

  EU-länderna har inte enats om obligatoriska kontroller av flygresenärer som anländer till Europa från de eboladrabbade länderna i västra Afrika. Det blev klart vid hälsovårdsministrarnas möte i Bryssel i dag.

 • EU begrundar förebyggande åtgärder mot smittospridning

  16.10.2014 Utrikes

  EU-länderna samlas till ett extra möte i Bryssel för att diskutera ebolaepidemin och vilken inverkan den kan ha på medlemsländerna. EU-länderna skickar antingen sina hälsoministrar eller statssekreterare till mötet.

 • Sjukvårdschef: Oroa dig inte för ebola

  16.10.2014 Österbotten

  Nyheterna om ebola duggar tätt. Men vi behöver inte vara oroliga för att sjukdomen ska sprida sig i Finland. Det säger klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.

 • Antalet döda i ebola över 4 000

  10.10.2014 Utrikes

  Antalet människor som har dött i ebolaepidemin har nu överstigit 4 000. FN har vädjat om pengar för bekämpandet av sjukdomen till sina medlemsländer om pengar - men har fått in bara en fjärdedel av den begärda summan.