Hoppa till huvudinnehåll

Svamp

  • STUK: ingen fog för oro att äta svamp, trots att Tjernobyl fortfarande strålar ur dem

    15.01.2019 Inrikes

    Två partier trattkantareller hade för höga cesiumvärden.

    Strålsäkerhetscentralen uppskattar att Tjernobyl-nedfallet utgör en bråkdel av strålningen en finländare får i sig årligen. Ändå gör man klokt i att koka svamp plockad i skogen.

  • Det nya nordiska köket bidrar med kornotto och barley water

    19.06.2018 Mat och dryck

    Kornotto är en "risotto" gjort på vårt inhemska korn.

    Ris, släng dig i väggen för nu kommer kornet igen. Det nya nordiska kökets succétåg genom världen har bidragit till att man tar gamla råvaror till heders.

  • Fråga Robin Libäck om svampodling

    05.06.2018 Strömsö

    Ostronskivling är hans specialitet, en oväntad succe.

    Robin Libäck är svampodlare med ostronskivling som specialitet. Under evenemanget Trädgårdskväll på Strömsö kan du ställa frågor om svampodling och chatta med Robin i realtid.

  • Trädgårdskväll på Strömsö sänds direkt på Yle Arenan - här är programmet

    29.05.2018 Strömsö

    Här är programmet för Trädgårdskväll på Strömsö.

    Trädgårdskväll på Strömsö sänds direkt på Yle Arenan torsdagen den 7 juni kl.16-19:30. Hur man odlar ostronskivlingar, hur man ympar äppelträd och hur man får 400 rosenarter att trivas i den österbottniska skärgården är några axplock ur programmet. Dessutom kan man ställa frågor och chatta direkt med trädgårdsexperter. Läs hela programmet i artikeln.

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    17.01.2018 Recept

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

    29.11.2017 Recept

    En tillagning som lyfter alla sorters rotsaker.

    Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    08.11.2017 Recept

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.