Hoppa till huvudinnehåll

råolja

 • Reuters: Prisrallyt på råolja anses vara obefogat

  22.08.2016 Utrikes

  Analytiker anser att prisuppgången har varit överdriven.

  Priset på råolja sjönk något under måndagen och analytiker bedömer enligt nyhetsbyrån Reuters att den senaste tidens prisuppgång troligen är överdriven.

 • Krisdrabbade Venezuela ruckade på klockorna

  01.05.2016 Utrikes

  Regeringen beskylls för vanskötsel.

  Klockorna i Venezuela ställdes fram en halv timme i natt för att landet ska spara energi under den pågående ekonomiska krisen.

 • Drivande pråm nära att krocka med oljerigg

  31.12.2015 Utrikes

  I sista stund drev den i annnan riktning och krock undveks.

  I Norge följde man på nyårsafton spänt med hur oljepråmen Eide Barge 33 i hög fart närmade sig oljefältet Valhalls plattform på ett stormigt Nordsjön. I sista stund ändrade den riktning och en krock kunde undvikas.

 • Saudiarabien uppvisar massivt budgetunderskott

  29.12.2015 Utrikes

  Saudiarabiens ekonomi lider av det låga priset på råolja.

  Saudiarabien har meddelat om planer på att få bukt med det rekordstora budgetunderskott som landet tampas med.

 • Ekonomi eller maktpolitik i Arktis?

  28.08.2015 Utrikes

  Världspolitiska stormarna skvalpar också i Arktis.

  De världspolitiska stormarna efter krisen i Ukraina skapar vågor också i Arktis. Men en annars kylig relation betyder inte att det blir maktpolitik också av den arktiska frågan, säger Harri Mikkola på Utrikespolitiska institutet.

 • Avtal med Iran kan skada Ryssland

  07.07.2015 Ekonomi

  Iransk olja kan konkurrera ut rysk olja.

  En uppgörelse om Irans kärnprogram kan i förlängningen skada Rysslands ekonomi, rapporterar den ekonomiska nyhetstjänsten Bloomberg.

 • Krisande Venezuela allt mindre stabilt

  10.03.2015 Utrikes

  Det allt djupare diplomatiska grälet mellan USA och Venezuela är ett tecken på de djupa ekonomiska problemen och ett växande missnöje med en allt mer diktatorisk venezuelansk regering, säger Mikael Wigell på Utrikespolitiska institutet.

 • Uusimaa: Borgå förlorar stort på samfundsskatter

  06.03.2015 Östnyland

  Då Neste Oil betalar betydligt mindre samfundsskatt än tidigare så förlorar Borgå stad flera miljoner euro. Det här betyder ett stort hål i stadens kassa de två följande åren.

 • Oljepriset – vinnare och förlorare

  17.01.2015 Inrikes

  Billigare bränsle för bilisterna och lägre uppvärmningskostnader för husägare med oljeeldning känns i plånboken relativt snabbt då råoljepriset har sjunkit med mer än hälften på ett halvt år. Men det lägre oljepriset har långtgående konsekvenser också för världsekonomin och maktbalansen i världen.

 • Fyll tanken billigare

  08.01.2015 Östnyland

  Priset på råolja har sjunkigt kraftigt vilket nu resulterar i lägre bränslepriser. På många håll ligger bensinliterpriset under 1,4 euro.

 • Oljepriset sjönk till under 50 dollar fatet

  07.01.2015 Utrikes

  Oljepriset fortsätter att rasa. På onsdagsförmiddagen sjönk priset på Nordsjöoljan till under 50 dollar fatet.

 • Oljan blev dyrare- rubeln följer med

  22.12.2014 Utrikes

  Priset på olja har börjat stiga igen i Asien. De stigande oljepriserna har haft en positiv inverkan på den ryska rubeln.

 • Ryssland vacklar under lågt oljepris

  27.11.2014 Utrikes

  Den ryska statsekonomin backar då oljepriset ligger lågt. Prisraset på råoljan avslöjar hur sårbart Ryssland är för förändringar på energimarknaden, säger en expert på rysk energipolitik till Svenska Yle.

 • Oljepriset hotar Opec-länders finanser

  26.11.2014 Utrikes

  Råoljepriset ligger på sin lägsta nivå på fyra år. Då de oljeexporterande ländernas organisation Opec möts ska länderna försöka enas om åtgärder för att höja priset. Det låga priset kostar länderna hundratals miljoner dollar per dag.

 • Ingen idé att vänta på att bränslet blir billigare

  15.10.2014 Inrikes

  Den långsamma tillväxten i världsekonomin, särskilt i Kina och Europa, har fått råoljepriset att sjunka kraftigt, men vid servicestationerna syns inte fenomenet i form av billigare bränsle. Inte ännu - och knappast senare heller.

 • Priset på råolja rasar

  12.10.2014 Utrikes

  Priset på råolja har sjunkit drastiskt under den senaste tiden. Under de fyra senaste månader har råoljepriset kommit ner med 20 procent.