Hoppa till huvudinnehåll

politisk journalistik

 • Nu avgår också Sarah Sanders: Pressekreteraren som älskar presidenten och hans framgångar

  14.06.2019 Utrikes

  Vita husets pressekreterare slutar med beröm från Trump.

  President Trumps främsta talesperson Sarah Huckabee Sanders lämnar sitt jobb vid månadsskiftet. Presidenten meddelade om avgången på twitter. Ingen ny pressekreterare har tillvidare utnämnts. Sanders får både kritik och beröm. Hennes otacksamma jobb har varit att prisa och skryta med presidenten, också då han anklagas för lögner.

 • Kommunikationskonsult: Falska nyheter utmanar politiken

  18.02.2017 Inrikes

  Schlingmann: Allt beror på verklighetsuppfattningen.

  USA:s president Donald Trump har gett medierna i USA en helt ny begreppsvärld: Falska nyheter från en förvridande och lögnaktig press, men också politiker och andra som envist håller fast vid fakta som är felaktiga.

 • Yrsa Stenius om orden, könsord och Olof Palme

  08.10.2016 Kultur och nöje

  Orden har alltid varit ett trumfkort för Yrsa Stenius.

  Det var inte äregirighet eller vilja att göra karriär som främst drev Yrsa Stenius och ledde henne till de tunga poster hon hunnit med under sin yrkesverksamma tid. Det var viljan att skriva och möjligheten att få en arena för det som drev henne.

 • Kristofer Gylling död

  23.05.2016 Inrikes

  Mångårig politisk journalist och tv-profil vid Yle.

  Journalisten och tidigare Yle-redaktören Kristofer Gylling är död. Han blev känd för många som framförallt politisk journalist, men han läste också tv-nyheter och ledde debatter, valvakor med mera.

 • Nio meter broderad fotohistoria

  26.03.2015 Kultur och nöje

  Från färggrant mode till svartvita Mellanösternbilder

  Leena Sarastes fotoutställning är en fantastisk cocktail av färggranna finländska modebilder, svartvita Mellanösternfotografier och som pricken på i:et nio meter broderad fotokonsthistoria!

 • Titta in bakom kulisserna – från webbexpert till valkompassveteran

  19.03.2015 Val

  Svenska Yle öppnar upp sin verksamhet i en serie intervjuer.

  Här får du träffa webbexperten som sätter fokus på mobilen, valkompassveteranen med många bollar i luften och lokalreportern som gillar att analysera. Inför riksdagsvalet satsar Yle på att öppna upp valbevakningen för publiken.

 • Debattledaren som vill ställa de rätta dumma frågorna

  14.03.2015 Val

  Rikhard Husu leder valdebatten på Yle Fem

  – En debattledare ska våga ställa dumma frågor. Men det ska vara de rätta dumma frågorna, de som publiken inte vet svaret på, säger Rikhard Husu, som i år leder valdebatten på Yle Fem.

 • Redaktionschefen som lägger näsan i blöt

  08.03.2015 Val

  – Det här är ett unikt projekt. Fjorton ungdomar ska göra en egen valdebatt. Hur ska det gå? Det säger Gunilla Celvin, redaktionschef på Yles svenskspråkiga nyheter, som blandar sig i det mesta som pågår på redaktionen.

 • Lokalreportern som gillar att analysera

  04.03.2015 Val

  Ville Hupa vill förklara och sammanfatta så, att också publiken förstår. Nu gör han videointervjuer med riksdagskandidater i Egentliga Finland i rasande takt. Alla ska få en chans att berätta var de står i valet. Men i den här artikelns videoklipp får Ville också smaka på sin egen medicin.

 • Politiska reportern som vill ut på fältet

  14.02.2015 Val

  – Jag blir ivrig när jag får fara ut på fältet och träffa vanligt folk, säger politiska reportern AG Karlsson, som vill berätta för publiken vad ett politiskt beslut innebär på riktigt. Karlsson intervjuas i Svenska Yles serie Bakom kulisserna.

 • Valkompassveteranen med många bollar i luften

  08.02.2015 Val

  Den ska dela åsikterna, vara enkel, relevant och skarpt formulerad. Så beskriver valkompassveteranen Anne Suominen idealfrågan i ett kandidattest. Suominen är först ut i Svenska Yles intervjuserie Bakom kulisserna.