Hoppa till huvudinnehåll

arabiska våren

 • Presidentval i Tunisien - håll koll på det här

  15.09.2019 Utrikes

  Det liberala arablandet kan få en populistisk president.

  Tunisien ordnar det andra fria presidentvalet i landets historia på söndag. Två populister leder opinionsmätningarna och de kvinnliga kandidaterna är mycket få.

 • Tunisiens första folkvalda president Essebsi död

  25.07.2019 Utrikes

  Presidentens död befaras orsaka maktvakuum.

  Bedji Caid Essebsi har avlidit efter en kortvarig sjukdom, bekräftar hans kansli. Den 92 år gamla presidentens död tas emot med både sorg och oro. Den befaras lämna ett maktvakuum i landet inför val i november.

 • Gryr en ny arabisk vår i Algeriet? Ovanligt stora demonstrationer kräver att den 82-åriga presidenten inte ställer upp för omval

  02.03.2019 Utrikes

  Abdelaziz Bouteflika har styrt sedan 1999.

  I Algeriet har president Abdelaziz Bouteflikas kandidatur i presidentvalet utlöst demonstrationer av en storleksordning som inte har setts i landet på mycket länge. Bouteflika har länge varit sjuk, ryktas vara dement och har inte setts offentligt sedan år 2016.

 • "Jag hatar min låt" - hans vän sitter fängslad i Egypten för en sång de skrev tillsammans

  27.06.2018 Kultur och nöje

  Sångaren Ramy Essam och poeten Galal El-Behairy ska tuktas.

  Den 3 mars 2018 försvann Galal El-Behairy. Han hör till de mest kända unga författarna i dagens Egypten. I en vecka visste varken vänner eller familjen var han befann sig. Man fruktade det värsta. Och det besannades.

 • Tunisierna på krigsstigen igen - nu utmanas lånevillkor från IMF

  11.01.2018 Utrikes

  Hundratals gripna på olika håll i landet.

  Hundratals människor har gripits av polisen efter de senaste dagarnas demonstrationer på olika håll i Tunisien.

 • En död i tunisiska demonstrationer - höjda priser och skatter väcker ilska

  09.01.2018 Utrikes

  Tunisiens ekonomi har varit i kris sedan 2011.

  En person har dödats under en sammandrabbning mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Tunisien. Den tunisiska ekonomin har enligt nyhetsbyrån Reuters varit i kris sedan 2011.

 • Katarina och jakten på jämställdhet i arabvärlden

  05.11.2016 Kultur och nöje

  Från genus i Jemen till fackföreningskvinnor i Marocko.

  I krigets Jemen sitter någon och jobbar på gradun i genusvetenskap. I Tunisien är nästan en tredjedel av parlamentets delegater kvinnor. I Marocko organiserar kvinnor sig inom lokala fackföreningar.

 • Egyptisk revolutionsmusiker på Teater Viirus

  06.10.2016 Inrikes

  Hans låt Irhal blev revolutionens hymn, han själv en hjälte.

  Den egyptiska musikern Ramy Essam ledde hundratusentals demonstranter på Tahrirtorget i Kairo med sina politiska kampsånger under arabvåren 2011. Han arresterades, förhördes och torterades. Nu är han på turné i Svenskfinland.

 • Tunisiens parlament avsatte premiärministern

  31.07.2016 Utrikes

  Habib Essid förlorade en förtroendeomröstning.

  I Tunisien blir det regeringsskifte efter att premiärminister Habib Essid på lördagen förlorade en förtroendeomröstning i parlamentet.

 • För fem år sedan tände han eld på sig själv – nu brinner hela arabvärlden

  14.01.2016 Utrikes

  Han visste knappast själv vad han ställt till med.

  För fem år sedan satte en frukthandlare i Tunisien i rullning en händelsekedja utan like. I dag fem år senare frågar vi om arabvärlden skulle vara lika kaotisk i dag om det inte var för frukthandlaren? Lönade sig arabvåren? Skulle den fruktade terrorgruppen IS finnas om arabvåren aldrig ägt rum?

 • Libyens regeringar godkände fredsfördrag

  17.12.2015 Utrikes

  Västmakter hoppas det stoppar IS.

  Delegater från Libyens två stridande parter har undertecknart ett fredsfördrag som FN har lagt fram. Att få det att fungera blir ändå en utmaning.

 • Svår fredsprocess börjar i Libyen

  16.12.2015 Utrikes

  Avtal skrivs i skuggan starkare IS-fäste vid Medelhavet.

  De två största parterna i Libyens inbördeskrig ska idag underteckna ett avtal som många hoppas blir början på slutet på kaoset i landet. Maktvakuumet har effektivt utnyttjats av terrorgruppen IS, som lägger allt större områden vid Medelhavskusten under sig.

 • "Att slåss mot IS är som ett blodigt schackspel"

  19.11.2015 Utrikes

  Demokratiaktivist förutspådde arabiska vårens följder.

  Vi spelar ett fult och blodigt parti schack mot den verkliga schackmästaren. Det låter hårt, men det är så vi måste se på kampen mot IS. Det säger demokratiaktivisten Iyad El-Baghdadi.

 • Gaddafis son dömd till döden

  28.07.2015 Utrikes

  Saif al-Islam Gaddafi döms för brott under 2011.

  Libyens förre diktator Muammar Gaddafis son Saif al-Islam Gaddafi har dömts till döden för att ha vållat flera demonstranters död under protesterna i landet 2011.

 • Vad står på spel i Jemen?

  10.04.2015 Utrikes

  Vem är vem i konflikten och varför har de tagit till vapen?

  På kort tid drev Houthi-rebellerna i Jemen regeringen på flykt och lade under sig stora delar av landet. Men vem är de och de andra parterna i konflikten som har drivit Jemen till katastrofens brant? Och vad står på spel i konflikten?

 • Antiislamistisk veteran vann i Tunisien

  22.12.2014 Utrikes

  I Tunisien har veteranpolitikern Beji Caid Essebsi vunnit gårdagens presidentval, efter en antiislamistisk valkamp. Den 88 år gamla Essebsi blir landets folkvalda president.

 • Tunisien väljer president

  21.12.2014 Utrikes

  I Tunisien öppnades vallokalerna i den andra omgången av presidentvalet på söndagsmorgonen. Valet står mellan Beji Caid Essebsi och den sittande presidenten Moncef Marzouki.

 • Stefan Winiger: Alla faller för revolutionsromantiken

  25.03.2014 Debatt

  Vi vill att alla människor ska få leva i demokratiska samhällen. När vi ser bilder på hundratusen som samlas på ett torg och vill ha demokrati hoppas vi att de ska lyckas. Ungefär så ser den mediala och politiska logiken ut. Och vi faller för den gång efter gång.