Hoppa till huvudinnehåll

sjörövare

 • Kapten Kidds skatt tros ha hittats utanför Madagaskar

  07.05.2015 Utrikes

  En 50 kilo tung silvertacka fanns på havsbottnen.

  Undervattensutforskare har hittat vad som tros vara den ökände piraten William Kidds skatt utanför Madagaskar. En 50 kilo tung silvertacka har hittats på havsbottnen.

 • Piratskeppet på väg mot Tallinn

  01.07.2014 Österbotten

  Piratskeppet som i åratal stått vid Gamlahamnviken i Karleby har nu lämnat staden. Bogserbåten Kemi 1 drar skeppet mot Tallinn och i måndags passerade man utanför Vasa.

 • Somalisk sjörövare får bråkdel av lösen

  02.11.2013 Utrikes

  Den enskilda sjörövaren utanför Somalias kust blir sällan rik på kuppen, men finansiärerna har kammat in hundratals miljoner, visar en färsk rapport av FN, Världsbanken och Interpol. En särskild styrka borde tillsättas för att sätta stopp för penningflödet, anser skribenterna.

 • Ryssland drar tillbaka sjöröveriåtal

  23.10.2013 Utrikes

  Greenpeace bekräftar uppgifterna att Ryssland lägger ner åtalet om sjöröveri mot aktivisterna som försökte borda en oljerigg i Petjorahavet i september. Istället åtalas aktivisterna för huliganism, vilket betyder ett lindrigare straff om de döms. Enligt Greenpeace är brottsrubriceringen fortfarande obefogad.

 • Saarela friges inte

  21.10.2013 Inrikes

  En absurd situation. Så beskriver Greenpeace den ryska domstolens beslut, att avslå den finländska aktivisten Sini Saarelas ansökan om att bli frigiven i väntan på rättegång. Själva rättegången blir troligen före den 24 november.

 • Saarela väntar på besked om frigivning

  21.10.2013 Inrikes

  En domstol i ryska Murmansk behandlar som bäst den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarelas ansökan om att bli frigiven mot borgen. Domstolen har avvisat alla tidigare ansökningar av Greenpeace-aktivister.

 • Nobelpristagare vädjar till Ryssland för Greenpeace-aktivister

  17.10.2013 Utrikes

  En grupp mottagare av Nobels fredspris vädjar till Rysslands ledning om att ändra åtalen mot de Greenpeace-aktivister som sitter häktade i Murmansk, anklagade för sjöröveri. Nobelpristagaren Martti Ahtisaari blev inte tillfrågad. Han påpekar att det finns en risk med att ta ställning så öppet.

 • Kapten Phillips och sjörövarna

  17.10.2013 Kultur och nöje

  Ett skepp kommer lastat med allt möjligt utanför Somalias kust. Kaptenen är van vid farliga vatten, men denna gång anar han oråd. För är det inte en oanmäld båt som närmar sig vid horisonten?

 • Ryska regeringens expert: Lägg ner sjöröveriåtalen

  12.10.2013 Utrikes

  Den ryska regeringens människorättsexpert kräver att åklagarna lägger ner sjöröveriåtalet mot de fängslade Greenpeaceaktivisterna, uppger den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

 • Tuomioja: Greenpeace-aktionen inte sjöröveri

  05.10.2013 Inrikes

  Utrikesminister Erkki Tuomioja och hans holländska kollega Frans Timmermans har diskuterat Rysslands gripande av Greenpeace-aktivister. Ministrarna var ense om att aktivisternas verksamhet inte uppfyllde sjörättens definition på sjöröveri.

 • Holland inleder rättsåtgärder pga Greenpeace-aktivister

  04.10.2013 Utrikes

  Nederländerna har inlett rättsliga åtgärder för att få loss 30 Greenpeace-aktivister som sitter i rannsakningshäkte i Ryssland i väntan på rättegång. Läs också: "Vi får inte glömma varför Greenpeace protesterar"

 • Alla Greenpeaceaktivister åtalas för sjöröveri

  03.10.2013 Utrikes

  Alla de Greenpeaceaktivister som sitter häktade i Ryssland åtalas nu för sjöröveri. En domstol i Murmansk läste i dag upp åtalen mot 16 personer. Igår lästes åtalen mot 14 personer upp, bland dem finländska Sini Saarela.

 • Koskenniemi: Inte sjöröveri

  02.10.2013 Inrikes

  Greenpeaces demonstration kommer inte ens i närheten av sjöröveri, säger professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi. Inget våld användes och demonstranterna strävade inte efter egen privat vinning.

 • Katainen ser allvarligt på sjöröveriåtalet

  02.10.2013 Inrikes

  Statsminister Jyrki Katainen ser allvarligt på att Greenpeace-aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri. Trots det kommer Finland inte att göra ärendet till en politisk fråga, men nog ge konsulhjälp och all den rättsliga hjälp som den åtalade behöver.

 • Aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri

  02.10.2013 Inrikes

  Den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri i Ryssland. Saarela ingår i en grupp på 30 aktivister som greps i en aktion mot en rysk oljerigg i Barents hav. Greenpeace finländska informationschef har reagerat på åtalen med bestörtning.

 • Finländsk aktivist dömd till rannsakningshäkte

  29.09.2013 Inrikes

  En domstol i Murmansk har dömt den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela till två månader i rannsakningshäkte i Ryssland. Tjugotvå andra aktivister dömdes redan tidigare. Greenpeace jurister kommer att överklaga rättens beslut.

 • Greenpeace-aktivist inför rätta

  29.09.2013 Utrikes

  En domstol i Murmansk ska under söndagen fatta beslut om den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela sätts i rannsakningshäkte. På Greenpeace är man pessimistisk och tror att Saarela döms i likhet med 22 andra före henne.

 • Italiens utrikesminister avgår

  26.03.2013 Utrikes

  Italiens utrikesminister Giulio Terzi har i dag meddelat att han avgår. Terzi motsätter sig regeringens beslut att överlämna två italienska marinsoldater till Indien, där de står åtalade för mord.

 • Färre piratattacker utanför Somalias kust

  26.12.2012 Utrikes

  Den hårda bevakningen utanför Somalias kust verkar nästan helt ha satt stopp för piratattackerna där. Attackerna minskar dramatiskt och i år har antalet attacker varit de lägsta på många år.

 • Piratjakt i Somalia ger resultat

  22.10.2012 Utrikes

  Antalet fartyg som har kapats av somaliska pirater har minskat betydligt. Det uppger den Internationella maritima byrån IMB. Under årets första nio månader har 70 attacker mot fartyg rapporterats mot över 230 i fjol.

Sidor