Hoppa till huvudinnehåll

kemikaliesäkerhet

 • Svårt att förbereda sig på kemikalieolyckor till havs – bättre beredskap behövs

  28.11.2016 Inrikes

  Beredskapen för oljeolyckor till havs är god.

  Beredskapen för oljeolyckor till havs är god, men det behövs bättre beredskap för kemikalieolyckor. Men att förbereda sig är svårt, eftersom det är svårt att uppskatta mängderna av kemikalier som transporteras.

 • Giftiga kemikalier i barnvagnar

  15.06.2016 Inrikes

  Konsument-tidningen testade barnvagnar på kemikalier.

  Det finns giftiga kemikalier i barnvagnar som säljs i Finland, skriver tidningen Kuluttaja som har testat barnvagnar av sex olika märken. Bara två märken klarade sig utmärkt i testet.

 • Bli kemikaliesmart med Europeiska kemikaliemyndigheten

  21.01.2016 Inrikes

  ECHA gör det lättare att hitta information om kemikalier.

  Europeiska kemikaliemyndigheten har förbättrat användarvänligheten i deras kemikaliedatabas. Också den vanliga konsumenten ska nu lätt kunna ta del av information om kemikalier.

 • Kemikaliecocktail kan orsaka cancer

  27.07.2015 Utrikes

  Forskare efterlyser ett övergripande perspektiv.

  En cocktail av vanliga, var för sig ofarliga, kemikalier kan tillsammans orsaka cancer. Det visar en internationell forskningsrapport.

 • Kylpåsar kan fortfarande bli sprängämne

  26.07.2015 Inrikes

  Kylkompresser kan ha höga halter ammoniumnitrat

  Kylkompresser som används för idrottsskador kan fortfarande innehålla för mycket ammoniumnitrat, trots att ett förbud att sälja rent ammoniumnitrat till privatpersoner trädde i kraft för nästan tio år sedan.

 • Svenskar oroliga igen, varför nu då?

  07.11.2014 Samhälle

  I Finland brukar vi göra oss lustiga över svenskars oro över kemikalier. Men frågan är om det är särskilt roligt att vara okunnig.

 • Brandmän byter kläder för hälsans skull

  07.11.2014 Västnyland

  Människor som väljer brandmansyrket har ofta bättre hälsa än den övriga befolkningen när de inleder sin yrkesbana. Men vid femtioårsålder är läget ett annat. Tomy Pikkarainen på Karis brandstation berättar hur man undviker kemikalier i dag.

 • Kranvatten innehåller giftiga kemikalier

  07.11.2014 Inrikes

  Över tre miljoner svenskar dricker vatten som innehåller perfluorerade kemikalier. Det beskrivs som en av de allvarligaste kemikalieskandalerna på lång tid. I Finland är det ingen som vet om vårt dricksvatten innehåller perfluorerade kemikalier. Och ingen verkar ha speciellt bråttom att utreda frågan.