Hoppa till huvudinnehåll

fobier

 • Ångest trendar i Helsingfors

  20.11.2018 Kultur och nöje

  Kulturprojekt försöker förklara rädslans anatomi.

  En utställning och en föreställning i Helsingfors försöker förklara rädslans anatomi. Varför är vi rädda? Vad händer med oss när vi är rädda? Hur kan vi bekämpa rädslan?

 • Anka Granroth: Stick och brinn gamla scenskräck

  22.05.2017 X3M

  Så här kom jag över min scenskräck.

  Händerna skakar, blodet rusar i öronen och jag är torr i munnen fastän jag precis druckit en halv liter vatten. Jag hör de ödesdigra orden: "Nu är det dags för vår första talare!" och applåderna drar igång. Nu finns det ingen återvändo. Jag måste upp på scen.

 • Spindeln gjorde Sofia till en trafikfara

  18.11.2015 X3M

  Sofia Fagerström har en ovanligt stor rädsla för spindlar.

  En liten spindel kryper in genom fönstret vid förarsätet. Sofia Fagerholm ser hur spindeln närmar sig henne och drabbas av panik. Utan att se sig för kör hon i full fart rätt genom en korsning samtidigt som hon försöker schasa bort det lilla djuret. Där och då inser hon att hennes spindelskräck inte är att leka med.

 • Daggmaskar kryper under skinnet på Claudia

  14.10.2015 X3M

  Veckans fobicase handlar om daggmaskar.

  Veckans fobicase handlar om daggmaskar. Claudia Rybin känner stort obehag när hon ser maskarna krypa på asfalten. Men egentligen representerar daggmasken det svaga i oss.

 • Sofia är rädd för sitt eget blod

  29.09.2015 X3M

  Svimfärdig och skakig av blotta tanken blodiga nålar.

  Sofia Westerholm blir svag i benen av blotta tanken på blodiga nålar. Det handlar nog om en fobi som har sina rötter i olika människorelationer, menar psykologen Axel Aminoff.

 • Lider du av skeppsfobi?

  17.09.2015 X3M

  Varför är någon rädd för gamla skepp?

  Catariina Salo fick svårt att andas när hon såg Vasaskeppet. Enligt psykologen kan det här bero på en svår papparelation.

 • Hon är rädd för paketbilar och en fiktiv varelse

  12.09.2015 X3M

  Karlsson på taket och paketbilar, Mette är rädd för dem båda

  Karlsson på taket och paketbilar, Mette är rädd för dem båda.

 • Anka lider av telefonångest

  01.09.2015 X3M

  Så blir du av med din telefonfobi.

  Du känner en lätt känsla av obehag. Du har skjutit upp det här i flera timmar nu. Kanske dagar. Men det måste göras. Du måste ringa det där telefonsamtalet. Telefonångest - så blir du av med den.

 • Undertryckt sexualitet gav fågelskräck

  31.08.2015 X3M

  Simon Hägers undertryckta sexualitet orsakade fågelskräck.

  Det kan vara svårt att hitta orsaken till din fobi. Men när du gör det behöver du inte längre vara rädd. Så gick det för Simon Häger.

 • Misofoni - obehag för ljud

  20.08.2015 X3M

  Misofoni innebär att du lider av ljudöverkänslighet.

  Stör du dig på hur andra andas, smaskar eller tangenter som för oväsen? I Stiftelsens nya serie Vad har du för fel? tar de den här gången upp misofoni, alltså ljudöverkänslighet.

 • Trypofobi - rädsla för hål

  10.08.2015 X3M

  Har du obehag för små hål samlade på ett ställe?

  Många hål samlade på ett och samma ställe, känns det som om ett obehag väcks inom dig? I så fall har du fobi för hål, alltså trypofobi. Varning: innehåller obehagliga bilder för en hålfobiker.

 • Din fobi har en djupare förklaring

  10.08.2015 X3M

  Vad är det egentligen som orsakar våra fobier?

  Alla människor har fobier av olika slag, och vanliga sådana kan vara till exempel orm- eller spindelfobi, eller fobi för att flyga. Men det finns också mer ovanliga fobier, och vad är det egentligen som orsakar våra fobier? Det har vi rett ut med hjälp av psykologen Axel Aminoff.

 • Psykologen som botade sin egen flygrädsla

  07.04.2015 X3M

  Så här blir du av med din flygrädsla.

  Psykologen Erik Matton hjälpte folk med flygrädsla, samtidigt som han själv lev av en grym ångest varje gång han skulle flyga. Nu har han botat sig själv, och fortsätter hjälpa andra.

 • Rädslorna hämmar oss

  07.11.2014 Titta och lyssna

  Rädslor är en naturlig del av vår självbevarelsedrift. Men i vårt moderna samhälle har rädslorna snarare en hämmande verkan på våra liv. Åtminstone om man får tro programledaren Henkka Hyppönen.

 • Thanatofobi – rädslan för att dö

  07.11.2014 Titta och lyssna

  Rädslan för att dö är den mest universella rädslan som de flesta av oss konfronteras med förr eller senare. Vad är det i döden som gör oss rädda?