Hoppa till huvudinnehåll

schizofreni och störningar med psykotiska drag

 • Teater: Bakom verkligheten följer Lotta in i psykosens dimmor

  18.02.2020 Kultur och nöje

  Medryckande skildring av sjukdomens förvirring.

  Teaterhögskolans studerande gör en känslomässigt helgjuten skildring av psykisk ohälsa på Svenska Teaterns Amos-scen. Den sanna historien skildrar familjens kval och vårdmaskineriet inifrån.

 • Mamma Ilona om dotterns psykoser: ”Det var en jävla show hela tiden”

  21.11.2018 Hälsa

  Tid krävs för närstående att vänja sig vid psykisk ohälsa.

  Sigrid Sundell var landslagsryttare, studerade på universitetet och drömde om att bli diplomat. Sedan kom smällen. Hon hamnade i en psykos och diagnosticerades med schizoaffektivt syndrom.

 • Hallucinogena svampar, Ayahuasca och LSD – psykedelian trendar igen

  11.11.2018 Samhälle

  Oscar Hagen säger att svamparna tog bort hans dödsångest.

  “Min dödsångest försvann under en tripp på svampar.” Det säger konstnären Oscar Hagen, som tycker att det är dags att bryta stigmat kring psykedeliska droger. Nu vill finländska forskare ta reda på om hallucinogena svampar kan hjälpa mot svår depression.

 • Sunnuntaisuomalainen: Uppluckring av kriterierna för tvångsvård övervägs

  10.09.2017 Inrikes

  Nu hög tröskel att tvångsvårda mentalt sjuka vuxna.

  I framtiden behöver en vuxen inte nödvändigtvis vara psykotisk för att tas in för tvångsvård. Det kan räcka med en lindrigare diagnos om de reformer som övervägs nu godkänns.

 • Vården av kriminalpatienter human men riskfylld

  17.05.2017 Samhälle

  Aldrig riskfritt att jobba på rättspsykiatrisk avdelning.

  De som begått grova våldsbrott och inte anses vara tillräkneliga, vårdas tillsammans med speciellt vårdkrävande och farliga patienter. Då patienterna skrivs ut gäller det att de tar sina mediciner och inte använder rusmedel. "Det blir aldrig helt riskfritt", säger Erkki Kivilinna, specialläkare i psykiatri vid Gamla Vasa sjukhus.

 • Röster ur det förflutna ekar genom Lappvikens korridorer

  21.07.2016 Kultur och nöje

  Radioteatern väcker det gamla mentalsjukhuset till liv.

  På Konstens natt väcks Lappvikens sjukhus till liv genom Radioteaterns ljudinstallation Röster ur själarnas rum. Det är som om rummen började berätta för dig vad som hände där. Som om väggarna började tala, viska, ropa.

 • Så kan en psykos uppstå

  21.04.2016 Vetamix

  Så kan en psykos uppstå.

  För lite sömn i samband med en livskris kan bli för mycket för hjärnan att klara av. Utmattnings- eller reaktivpsykos är något som kan drabba vem som helst. Oddsen att tillfriska och förbli symptomfri efteråt är goda.

 • Nils Malmros – filmens Knausgård

  12.06.2015 Kultur och nöje

  Hur personlig kan man bli?

  Det är en speciell upplevelse att se filmer av Nils Malmros. Speciellt då man vet att filmerna är baserade på hans egna upplevelser. Det är personligt, på gränsen till privat. Så starkt att man nästan blir skrämd.

 • Kjell har levt med självmordstankar

  10.11.2014 Hälsa

  Kjell insjuknade i depression

  Ekenäsbon Kjell Österberg var som tonåring en duktig löpare. Upprepade skador satte däremot stopp för de idrottsliga drömmarna. I samma veva insjuknade Kjell i depression.