Hoppa till huvudinnehåll

humant papillomvirus

 • Också pojkar kan få cancer av HPV men bara flickor får vaccin - viruset kunde utrotas men då behövs pengar

  09.04.2019 Inrikes

  HPV-vaccin för pojkar från och med 2020 kan bli verklighet.

  Pojkar borde få vaccin mot humant papillomvirus (HPV) för att förhindra också pojkar från att få cancer, rekommenderar THL. Ifall pojkar, precis som flickor, skulle få vaccin mot HPV skulle viruset kunna utrotas helt.

 • Nytt HPV-test är 70 procent effektivare än papa-prov - och ingjuter hopp om att kunna utrota livmoderhalscancern i Finland

  07.03.2019 Inrikes

  Om också pojkar vaccinerades, kunde cancern försvinna.

  Ett HPV-test som är känsligare än papa-provet tas i bruk i allt större utsträckning för att sålla fram livmoderhalscancer hos kvinnor. Testet och HPV-vaccinet effektiverar bekämpningen av cancerformen.

 • Nyhetsquiz: Präster, papillomvirus och mord

  24.01.2019 Nyhetsskolan

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Utmana dig själv med fem frågor om nyheter från veckan som gått.

 • THL: Också pojkar borde få HPV-vaccin - skulle förhindra närmare 300 cancerfall årligen

  23.01.2019 Inrikes

  Förslaget skickats till Social- och hälsovårdsministeriet.

  Det nationella vaccinprogrammet borde innehålla HPV-vaccin - alltså vaccinet mot papillomvirus - också för pojkar, föreslår Institutet för hälsa och välfärd (THL).

 • Raseborg först i Västnyland med att också kalla 25- och 65-åringar till papa-prov

  14.10.2018 Västnyland

  På initiativ från HUS vill man utöka screeningen.

  Raseborg vill förbättra screeningen för livmoderhalscancer. Initiativet till att testa både yngre och äldre kvinnor kommer från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • THL: Inget samband mellan HPV-vaccin och autoimmuna sjukdomar

  14.08.2018 Inrikes

  "Studien stärkte förtroendet för HPV-vaccinets säkerhet."

  Det finns inget samband mellan HPV-vaccin och förhöjd risk för flickor att drabbas av autoimmuna sjukdomar. Det visar en undersökning gjord av Institutet för hälsa och välfärd THL som har publicerats i vetenskapstidskriften Vaccine.

 • Nytt test för HPV-infektion minskar behovet av papa-prov

  04.12.2016 Inrikes

  Risken för livmoderhalscancer kan uteslutas utan papa-prov.

  Cellprov, så kallade papa-prov, har hittills varit det enda sättet att upptäcka eller utesluta förstadiet till cancer i livmoderhalsen. Nu har man allt mer börjat använda ett HPV-DNA-test som sållar ut de kvinnor som verkligen löper stor risk att drabbas av livmoderhalscancer samtidigt som de kvinnor som inte finns i riskgruppen inte behöver gå på regelbunden papa-screening.

 • SvD debatt: Vaccinera också pojkar mot HPV

  11.08.2015 Utrikes

  Mer åtgärder mot mun- och svalgcancer behövs, anser läkare.

  Också pojkar borde få HPV-vaccin. Det rekommenderar 16 svenska överläkare i en debattartikel i Svenska dagbladet. Vaccinet erbjuds redan åt flickor.

 • EU utreder biverkningar av HPV-vaccin

  13.07.2015 Utrikes

  Tidigare har all kritik mot vaccinet tillbakavisats.

  EU:s läkemedelsverk EMA startar en utredning av misstänkta biverkningar av de omdiskuterade vaccinerna mot HPV, det vill säga humant papillomvirus.

 • En HPV-infektion kan också skydda mot cancer

  08.05.2015 Inrikes

  Lindrig infektion naturligt skydd mot allvarligare variant?

  Det verkar som om en lindrig HPV-infektion, alltså humant papillomvirus, också skyddar mot att man senare utvecklar cancer i livmoderhalsen. Det är bara få av de kvinnor som får en HPV-infektion som senare utvecklar cancer, säger forskaren Tapio Luostarinen vid Cancerregistret.

 • HPV-vaccin togs emot med blandade känslor

  13.11.2014 Östnyland

  Tonårsflickor började vaccineras mot papillomviruset i fjol. I Lovisa valde under hälften av flickorna i årskurs nio att ta vaccinet.

 • För få flickor tar HPV-vaccin - pojkarna nästa?

  04.08.2014 Hälsa

  Det börjar närma sig ett år sedan vaccinet mot humant papillomvirus, HPV, inkluderades i det nationella vaccinprogrammet här i Finland. För närvarande är det ändå för få flickor som tar vaccinet för att det ska få önskad effekt. Vaccinationsgraden är för liten. - Det är bara mellan 50 och 70 procent av flickorna i de olika kommunerna som har tagit vaccinet, säger professor Matti Lehtinen vid Tammerfors universitet. Lehtinen säger att man borde komma upp till omkring 90 procent för att ett vaccin ska vara verksamt.

 • HPV och livmoderhalscancer

  25.10.2013 Hälsa

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.