Hoppa till huvudinnehåll

konsumtionssamhälle

 • Inflation, deflation och andra ekonomitermer - här är förklaringen

  18.08.2017 Vetamix
  Ekonomiska termer kan vara svåra att förstå. Den här artikeln förenklar bland annat begreppen inflation, deflation, bnp och flera andra.
 • Burkskrattet ekar tomt i utställningslokalen

  05.08.2017 Kultur och nöje
  Kan plastorkidéer och pokémon föra samman världens folk? Den frågan ställer konstutställningen Canned Laughter i Åbo.
 • Malin Kivelä: Jag längtar efter en grön diktator

  18.07.2017 Vega
  Kan man leva i en urskog utan el och vatten med små barn? Det frågar sig Malin Kivelä, som i sitt sommarprat tampas med frågor om konsumism, identitet och klimat.
 • Sociologen Zygmunt Bauman är död

  10.01.2017 Utrikes
  Den polskfödda sociologen Zygmunt Bauman är död. Bauman var en banbrytande forskare och en av de centrala europeiska sociologerna i Europa. Svenska Yle intervjuade Bauman 2012.
 • Vi måste klä oss bättre - en resa till modeindustrins framtid

  23.10.2016 Kultur och nöje
  “Jag ville göra något för att förändra hela branschen, och jag insåg att det inte går att agera ansvarsfullt och hållbart genom att själv vara en del av den.“ Föregångare inom klädbranschen vill förändra vårt förhållningssätt till kläder i grunden.
 • Viktigt att shoppa också på påsken? Nej, säger kyrkan

  24.03.2016 Inrikes
  Chefen för Kyrkans forskningsinstititut Kimmo Ketola ondgör sig över att affärerna kan hålla öppet hela påskhelgen. Det gör att skillnaden mellan helg och vardag suddas ut, säger han. Vad tycker du? Ge gärna din åsikt på kommentarsplats!
 • Vad vet du om dina pengar?

  21.10.2015 Ekonomi
  Ger pengar lycka? Hur klarar man sig utan att konsumera? Vem är det som styr börskurserna? Hur kan du bli miljonär? Det här - och mycket mera - i den över fem timmar långa direktsändningen #dinapengar på torsdagen den 22 oktober kl. 11:30-17 på Svenska.yle.fi. Delta i diskussionen och ställ dina egna frågor!
 • Prylar är inte gjorda för att hålla

  31.05.2015 Samhälle
  Mobilen ger upp efter ett halvt år. Skrivaren säckar ihop efter att ha skrivit ut allt för få papper. Ibland känns det som att dagens prylar inte är gjorda för att hålla särskilt länge. Och det är de inte heller. Det säger professor Sara Ilstedt på KTH i Stockholm. Enligt henne handlar det om planerat åldrande.
 • Konsumenter blir försäljare

  21.11.2014 Österbotten
  Trots dåliga ekonomiska tider går inte konsumtionen neråt. I stället blir konsumenterna försäljare på lopptorg, säger professor Pirjo Laaksonen vid Vasa universitet.
 • Idas arkivblogg: Älska dina prylar såsom dig själv

  26.04.2013 Arkivet
  Reklam från Apple i mejlen idag: "Du kommer att älska iPhone. Varför är det så lätt att bli småkär i sin iPhone? Kanske för att du kan göra så många saker med den. Eller för att du kan göra så många saker, så enkelt." Annat är det med relationerna till våra medmänniskor: med dem är det aldrig enkelt.
 • Konsumtionshysterin orsakar recession?

  14.04.2011 Arkivet
  Finlands konsumtionsfest led mot sitt slut 1989. Man anade att Finland höll på att gå in en ekonomisk kris och undrade om den ökande konsumtionen skulle bidra till en katastrof.