Hoppa till huvudinnehåll

Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar

 • USA:s EU-ambassadör varnar Trump för galen EU-politik

  14.01.2017 Utrikes

  Gardner varnar Trump för att stödja en upplösning av EU.

  USA:s avgående EU-ambassadör Anthony Gardner varnar USA:s tillträdande president Donald Trump för att stödja en upplösning av EU. Han beskriver det som "höjden av dårskap". Gardner är djupt orolig.

 • Ja till Ceta – TTIP möter motstånd

  23.09.2016 Utrikes

  EU:s handelsministrar träffas i Bratislava idag.

  Det transatlantiska frihandelsavtalet med Kanada, Ceta, ser ut att bli verklighet redan i höst. Däremot stöter TTIP på patrull.

 • Massiv manifestation mot TTIP-avtalet i Berlin

  10.10.2015 Utrikes

  Över 100 000 människor deltog i demonstrationen i Berlin.

  Över 100 000 människor har demonstrerat i Berlin mot frihandelsavtalet mellan EU och USA.

 • Intern blockstrid om TTIP: EU skjuter upp omröstning

  09.06.2015 Utrikes

  EU-parlamentet skickade frågan till utskottsbehandling.

  En politisk fejd pågår inom EU-parlamentets näststörsta block S&D. Tvisten gäller investeringsskyddet och tvistlösningsmekanismen ISDS. EU-parlamentet skulle rösta om TTIP på onsdag, men på tisdag beslöt parlamentet att skicka tillbaka förslaget till frihandelsavtal till utskottsbehandling.

 • Syna TTIP-avtalet!

  05.04.2015 Samhälle

  Ny svensk rapport granskar frihandelsavtalet TTIP.

  Det behövs mera insyn och debatt om det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA, även känt som TTIP (Tranatlantic Trade and Investment Partnership). Den tvistlösningsmekanism (ISDS) som öppnar dörren för företag att stämma stater för demokratiskt fattade beslut borde omprövas.

 • Juristfirmor driver investerarskydd – Stubbs valfinansiär deltar

  23.01.2015 Samhälle

  En rad internationella juristfirmor har bildat en organisation för att främja investerarskyddet (ISDS) i det planerade frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Idag hålls öppningskonferensen för The European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) i London.

 • Ska vi tillåta genmodifierad mat i EU?

  08.12.2014 Inrikes

  Genmodifierad mat är en av många omstridda frågor i frihandelsavtalet mellan EU och USA. USA vill exportera genmodifierade produkter till EU, men EU fasar för konsekvenserna.

 • Motståndet mot frihandelsavtal växer

  05.12.2014 Ekonomi

  Motståndet mot frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) växer på båda sidor om Atlanten. En våg av protester fick EU-kommissionen i mars att ta time-out i förhandlingarna men kritiken växer också i USA.

 • UM får skarp kritik för handelsförhandlingar

  02.12.2014 Samhälle

  En tjänsteman på Utrikesministeriet jobbar som rådgivare för stora advokatbyråer med miljonintressen i frihandelsavtalet mellan EU och USA. Otroligt, kommenterar professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi. Läs också: UM-tjänsteman tvingas lämna lobbyorganisation