Hoppa till huvudinnehåll

Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar

 • USA:s avgående EU-ambassadör Anthony L. Gardner under ett seminarium i Rom 2.12.2016

  USA:s EU-ambassadör varnar Trump för galen EU-politik

  14.01.20177Utrikes
  USA:s avgående EU-ambassadör Anthony Gardner varnar USA:s tillträdande president Donald Trump för att stödja en upplösning av EU. Han beskriver det som "höjden av dårskap". Gardner är djupt orolig.
 • Demonstration i Berlin mot frihandelsavtal.

  Ja till Ceta – TTIP möter motstånd

  23.09.2016Utrikes
  Det transatlantiska frihandelsavtalet med Kanada, Ceta, ser ut att bli verklighet redan i höst. Däremot stöter TTIP på patrull.
 • Protest mot handelsavtal i Berlin.

  Massiv manifestation mot TTIP-avtalet i Berlin

  10.10.201518Utrikes
  Över 100 000 människor har demonstrerat i Berlin mot frihandelsavtalet mellan EU och USA.
 • TTIP-demonstration i Helsingfors hösten 2014

  Intern blockstrid om TTIP: EU skjuter upp omröstning

  09.06.20154Utrikes
  En politisk fejd pågår inom EU-parlamentets näststörsta block S&D. Tvisten gäller investeringsskyddet och tvistlösningsmekanismen ISDS. EU-parlamentet skulle rösta om TTIP på onsdag, men på tisdag beslöt parlamentet att skicka tillbaka förslaget till frihandelsavtal till utskottsbehandling.
 • TTIP-demonstration i Helsingfors hösten 2014

  Syna TTIP-avtalet!

  05.04.201521Samhälle
  Det behövs mera insyn och debatt om det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA, även känt som TTIP (Tranatlantic Trade and Investment Partnership). Den tvistlösningsmekanism (ISDS) som öppnar dörren för företag att stämma stater för demokratiskt fattade beslut borde omprövas.
 • EFILA-grafik

  Juristfirmor driver investerarskydd – Stubbs valfinansiär deltar

  23.01.20156Samhälle
  En rad internationella juristfirmor har bildat en organisation för att främja investerarskyddet (ISDS) i det planerade frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Idag hålls öppningskonferensen för The European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) i London.
 • Ska vi tillåta genmodifierad mat i EU?

  08.12.201434Inrikes
  Genmodifierad mat är en av många omstridda frågor i frihandelsavtalet mellan EU och USA. USA vill exportera genmodifierade produkter till EU, men EU fasar för konsekvenserna.
 • demonstration mot frihandelsavtalet TTIP

  Motståndet mot frihandelsavtal växer

  05.12.20141Ekonomi
  Motståndet mot frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) växer på båda sidor om Atlanten. En våg av protester fick EU-kommissionen i mars att ta time-out i förhandlingarna men kritiken växer också i USA.
 • martti koskenniemi

  UM får skarp kritik för handelsförhandlingar

  02.12.20148Samhälle
  En tjänsteman på Utrikesministeriet jobbar som rådgivare för stora advokatbyråer med miljonintressen i frihandelsavtalet mellan EU och USA. Otroligt, kommenterar professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi.Läs också: UM-tjänsteman tvingas lämna lobbyorganisation