Hoppa till huvudinnehåll

kulturkritik

 • Till minne av filmkritikern Hans Sundström

  01.05.2017 Kultur och nöje

  En uppskattad kritiker har lämnat salongen.

  För bara ett par veckor sedan kunde man i Hufvudstadsbladet läsa den recension som skulle komma att bli Hans Sundströms sista. Silja Sahlgren-Fodstad önskar att hon hunnit ta farväl.

 • Saknar vår tid en Georg Henrik von Wright?

  12.01.2016 Kultur och nöje

  Filosofens samhällskritik håller fortfarande streck.

  I år är det 100 år sedan Georg Henrik von Wright föddes. Finlands viktigaste filosof var både en erkänd vetenskapsman och en aktiv samhällsdebattör. Hur har hans tankar om humanism och hans samhällskritik hållit för tidens tand i en snabbt föränderlig värld?

 • Därför behövs kritikern

  10.11.2015 Kultur och nöje

  Anna Dönsberg och Tomas Jansson om kulturkritikerns roll.

  Debatten om kritik går het på det finlandssvenska teaterfältet. Våra egna kritiker Anna Dönsberg och Tomas Jansson diskuterar den professionella kulturkritikerns roll i en tid då vem som helst kan skriva en recension på webben.

 • Cecilia Floris: Populärkulturens långfinger mot kulturelitismen

  09.07.2015 Kultur och nöje

  Kultur kan ha olika ambitioner, och det är okej.

  Sommartider och extra tid för kulturkonsumtion. Men hur definierar vi egentligen vår musiksmak eller de filmer vi föredrar. Vilka värderingar spelar med i vad vi väljer och hur vi väljer att beskriva det?

 • Jörn Donner om Ingmar Bergman

  31.07.2007 Arkivet

  Donners åsikter om Bergman.

  Jörn Donner har haft ett långt, starkt, men också ambivalent förhållande till Ingmar Bergman. Redan 1962 skrev han en bok om Bergman och han har åsikter om det mesta kring Bergmans regi.