Hoppa till huvudinnehåll

epik

 • Kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2017.

  Tomas Mikael Bäck, Johanna Boholm och Laura Lindstedt kandidater till Nordiska rådets litteraturpris

  23.02.2017Kultur och nöje
  Finlands kandidater till Nordiska rådets litteraturpris 2017 är poeten Tomas Mikael Bäck och Johanna Boholm som representerar Åland samt Laura Lindstedt som vann Finlandiapriset år 2015 med romanen Oneiron.
 • Marita Gleisner

  Bokrecension: Ond bråd död i Gamla Vasa

  14.02.2017Kultur och nöje
  När den pensionerade sömmerskan Cara börjar nysta i sina livstrådar framträder ett mönster som i slutändan leder fram till ett brott. Men vem är offer och vem är förövare? Marita Gleisners spänningsroman Villa Jasmin bjuder på en del överraskande vändningar.
 • Den kinesiska författaren A Yi.

  Bokrecension: Att brutalt mörda någon – och sen då?

  13.02.20174Kultur och nöje
  En ung kille utför ett rått och bestialiskt mord på sin skolkamrat och enda vän – men vilket är motivet? I den kinesiska författaren A Yis roman Och sen då får vi träffa en yngling på drift i en värld som saknar mening.
 • Porträttbild på Sandra Beijar

  Sandra Beijers andra roman gav henne skrivkramp - nästa projekt en novell

  01.02.2017Kultur och nöje
  Sandra Beijers andra roman Allt som blir kvar är en lågmäld explosion av känslor och fest. Ett fyrverkeri av stillhet, men utan att för det vara stillsam.
 • Sex verk är nominerade till Finlandiapriset för årets bästa finländska roman 2016.

  Utanförskap, våld och gränser i årets Finlandiasextett

  23.11.2016Kultur och nöje
  På torsdag kungörs vem som enligt den enväldiga jurydomaren Baba Lybeck skrivit årets bästa finländska roman - vi tar tempen på kandidaterna inför prisutdelningen.
 • Riki (Marcus Hietanen), Yle FST 1986

  Den förtrollade vägen

  07.11.2016Arkivet
  Huvudpersonen i Den förtrollade vägen är fem år gamla Riki (Marcus Hietanen), som tillbringar en sommar hos sina kosmopolitiska släktingar i deras sommarhus i finländska Karelen. Riki har en sällsynt livlig fantasi och hans drömmar och föreställningar blandas med verkliga händelser i hans omgivning. Författaren och psykiatern Oscar Parland är berättaren i denna tvådelade tv-serie, som utgår från hans egna minnen och fantasier från barndomen. Åke Lindman har regisserat till ett manus av Benedict Zilliacus.
 • Kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2016.

  Nordiska författare riktar blicken inåt

  01.11.2016Kultur och nöje
  Det sammanlagda sidantalet uppgår till 3 599 och enligt vågen väger verken 5 kg tillsammans. Fjorton verk är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, men vad skriver de om?
 • Johanna Boholm.

  Bokrecension: En släktforskningshistoria med vingesus

  26.10.2016Kultur och nöje
  I Johanna Boholms bok Jag är Ellen deltar en ung kvinna vid namn Johanna i en kurs i släktforskning för att ta reda på mer om sitt arv och sin släkthistoria – om de berättelser, de drömmar och de sprickor som kommit att genomsyra hennes liv. Resultatet är en vindlande och suggestiv historia med vingesus.
 • RMS Lucitania anländer till New York 1907.

  Ollas Viktor är Huldéns visa om emigranten

  13.10.2016Arkivet
  "Ja han sjungde Ollas Viktor, och det lät särdeles vackert." Lars Huldéns sång om Ollas Viktor som skall emigrera från Finland till det stora landet fick melodi av Kaj Chydenius. Och blev en älskad och kort berättelse om emigrationen som berörde många finländare, i synnerhet i Österbotten.
 • Johannes Ekholms "Rakkaus niinku"

  Bokrecension: Joona och den inspelade sanningen

  16.09.2016Kultur och nöje
  Efter att ha medverkat som författare till succéföreställningen Kaspar Hauser har Johannes Ekholm lyfts fram som ett språkrör för "hipsterfolket"- de unga vuxna, urbana. Mot den bakgrunden var förväntningarna också höga då han i somras gjorde sin romandebut på finska. Ralf Sandell imponeras av språket och dialogen och finner som en röd tråd en diskussion om sanning.
 • Johan Bargum

  Bokrecension: Miniatyrer med mersmak

  07.09.2016Kultur och nöje
  Snapshots av liv som låter läsaren ana ett bråddjup. I Korta stycken ger författaren Johan Bargum prov på sitt mästerliga hantverk i koncentration och mångtydighet.
 • Magnus Londén

  Magnus Londen: Läs en finlandssvensk roman

  02.09.20164Kultur och nöje
  Magnus Londens uppdrag var och är entydigt: Bestäm för Svenska Yle vilket finlandssvenskt skönlitterärt verk som är årets ”bästa”. Föga anade han att uppdraget skulle leda till att han fick en perfekt sommar.
 • Eva Frantz debutroman Sommarön på några klippor i skärgården.

  Bokrecension: Ödet sätter krokben för skicklig sommarskildring

  31.08.20161Kultur och nöje
  "Mord, övergrepp och dråpliga människoöden florerar i Eva Frantz debutdeckare. Tyvärr mår Sommarön bäst utan sitt Sherlockstuk", skriver frilanskritiker Adrian Perera.
 • Hannele Mikaela Taivassalo.

  Lustfyllt vilse i sin vilda trädgård

  06.08.2016Kultur och nöje
  När författaren Hannele Mikaela Taivassalo ska beskriva sin relation till skrivande, speciellt när det gäller den nyutkomna romanen “In transit”, hamnar vi bland de snåriga och svåra - men också det njutbara och begärsdrivna. Utmaningen är att fortsätta skriva i en värld som faller sönder.
 • Vimmel på litteraturfestival.

  Helsinki Lit - en drömlik fåtölj att sjunka ner i

  14.05.2016Kultur och nöje
  Finska och internationella författare fanns på plats under litteraturevenemanget Helsinki Lits andra upplaga. Ett sammelsurium av röster möttes och förenades i sin kärlek till det skrivna ordet.
 • Dansk litteratur på frammarsch.

  Danska delikatesser i bokhyllan

  15.11.2015Kultur och nöje
  Är dansk prosa alltför navelskådande, och varför är den danska poesin så het just nu? Dagens danska litteratur bjuder på allt från poetisk etik till självcentrerad prosalyrik och en historieberättare utan dess like.
 • Lilla my och det osynliga barnet.

  Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

  28.08.2014Arkivet
  Tove Janssons Det osynliga barnet är en novellsamling från 1962, som pekar framåt mot Tove Janssons mer allvarliga muminböcker och vuxenböcker. I den tar Tove Jansson fram många olika fantasifigurer och behandlar negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet.
 • Tove Jansson och bokpärmen till Dockskåpet, Yle/Schildts och Söderströms

  Tove Jansson läser noveller ur Dockskåpet

  28.01.20141Arkivet
  Tove Janssons novellsamling "Dockskåpet" från 1978 handlar om människors liv och roller. På ett avskalat sätt målar Tove Jansson fram otillfredställda drömmar, hopp, ensamhet och svårigheten att nå varandra.
 • Birgittta Ulfsson och Nisse Brandt, Yle

  På minuten var hejdlöst struntprat under många långa minuter

  07.03.20121Arkivet
  "Levande ljus och hur dom förstör stämningen, Därför använder jag regelbundet lösnäsa och Röksvampen - ett hot mot vår livsmiljö". Vad har dessa absurda påståenden för gemensam nämnare? Jo programmet På minuten. Under en given rubrik skulle tävlarna i studion improvisera en berättelse i en minuts tid.
 • Britta (Ulrika Hansson) och Ontrej (Johan Portin),1991

  Din vredes dag

  23.09.2009Arkivet
  Din vredes dag var ett drama i storproduktion av Åke Lindman. Dramat bygger på en roman av Barbara Winckelmann och handlar om Finland under lilla ofredens tid 1741-1743.