Hoppa till huvudinnehåll

epik

 • Bokrecension: Vad är historisk sanning och vad är påhittad fiktion? Sista delen i Thomas Wulffs historiska romantrilogi ger prov på berättarglädje och vidgar perspektiv

  01.11.2017 Kultur och nöje

  Thomas Wulff avslutar sin romantrilogi med den bästa delen.

  Med Otack är världens lön avslutar Thomas Wulff sin historiska romansvit om Ivar Lassy, ett udda och tragiskt finlandssvenskt livsöde. Den är också trilogins kulmination.

 • Bokrecension: Briljanta essäer där bergsgetter och febriga ökenvandrare visar vägen till litteraturen

  17.10.2017 Kultur och nöje

  Tatjana Brandt skriver om lusten till litteraturen.

  Få skribenter har som Tatjana Brandt en stil och ett språk som på samma gång förmår vara analytiskt och lekfullt, stringent och sårbart, passionerat och behärskat, lärt och ledigt. Det ger hon prov på i essäsamlingen Fängslad - essäer om lust till litteraturen och läsningens plats i livet.

 • “Som att leka med sina favorit-Barbies och låta dem ha sex”

  07.08.2017 Kultur och nöje

  I fanfiction florerar erotiken.

  I fanfiction låter anonyma skribenter sina favoritkaraktärer från existerande verk uppleva nya scenarier - de flesta av dem sexuella. Till stor del är det kvinnor som skriver homoerotiskt om män, eftersom de manliga karaktärerna är mest utvecklade, säger folkloristen Charlotta Rosenberg.

 • Radioteatern skapade prisbelönta hörspel

  11.07.2017 Arkivet

  Lyssna på Radioteaterns hörspel från 1990 till 2004.

  Radioteatern gjorde flera hörspel som vann priser i internationella tävlingar. Här kan du lyssna på de vinnande hörspelen.

 • “Kan man skriva om drakar kan man också skriva om normbrytande samhällen”

  09.07.2017 Kultur och nöje

  Intervju med Maria Turtschaninoff

  För Maria Turtschaninoff ger fantasygenren både frihet och struktur. Hennes böcker har blivit internationella succéer, men skrivandet i sig är fortfarande intimt. Varje bok är en kamp, och ett lustfyllt sökande efter nya sätt att berätta.

 • Tomas Mikael Bäck, Johanna Boholm och Laura Lindstedt kandidater till Nordiska rådets litteraturpris

  23.02.2017 Kultur och nöje

  Kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris är klara.

  Finlands kandidater till Nordiska rådets litteraturpris 2017 är poeten Tomas Mikael Bäck och Johanna Boholm som representerar Åland samt Laura Lindstedt som vann Finlandiapriset år 2015 med romanen Oneiron.

 • Bokrecension: Ond bråd död i Gamla Vasa

  14.02.2017 Kultur och nöje

  Marita Gleisners krimroman bjuder på överraskningar.

  När den pensionerade sömmerskan Cara börjar nysta i sina livstrådar framträder ett mönster som i slutändan leder fram till ett brott. Men vem är offer och vem är förövare? Marita Gleisners spänningsroman Villa Jasmin bjuder på en del överraskande vändningar.

 • Bokrecension: Att brutalt mörda någon – och sen då?

  13.02.2017 Kultur och nöje

  Romanen "Och sen då?" väcker frågor om mord och moral.

  En ung kille utför ett rått och bestialiskt mord på sin skolkamrat och enda vän – men vilket är motivet? I den kinesiska författaren A Yis roman Och sen då får vi träffa en yngling på drift i en värld som saknar mening.

 • Sandra Beijers andra roman gav henne skrivkramp - nästa projekt en novell

  01.02.2017 Kultur och nöje

  Sandra Beijer fick skrivkramp.

  Sandra Beijers andra roman Allt som blir kvar är en lågmäld explosion av känslor och fest. Ett fyrverkeri av stillhet, men utan att för det vara stillsam.

 • Utanförskap, våld och gränser i årets Finlandiasextett

  23.11.2016 Kultur och nöje

  Vi presenterar kandidaterna till Finlandiapriset.

  På torsdag kungörs vem som enligt den enväldiga jurydomaren Baba Lybeck skrivit årets bästa finländska roman - vi tar tempen på kandidaterna inför prisutdelningen.

 • Den förtrollade vägen

  07.11.2016 Arkivet

  Femåriga Riki i Oscar Parlands magiska värld.

  Huvudpersonen i Den förtrollade vägen (1986) är fem år gamla Riki (Marcus Hietanen), som tillbringar en sommar hos sina kosmopolitiska släktingar i deras sommarhus i finländska Karelen. Riki har en sällsynt livlig fantasi och hans drömmar och föreställningar blandas med verkliga händelser i hans omgivning. Författaren och psykiatern Oscar Parland är berättaren i denna tvådelade tv-serie, som utgår från hans egna minnen och fantasier från barndomen. Åke Lindman har regisserat till ett manus av Benedict Zilliacus.

 • Nordiska författare riktar blicken inåt

  01.11.2016 Kultur och nöje

  Nordiska rådets litteraturpris delas ut på tisdag.

  Det sammanlagda sidantalet uppgår till 3 599 och enligt vågen väger verken 5 kg tillsammans. Fjorton verk är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, men vad skriver de om?

 • ”Berättelsen är helig!”

  28.10.2016 Kultur och nöje

  Magnus Londen har utsett Svenska Yles litteraturpristagare.

  I år var det journalisten Magnus Londen som var enväldig jury för Svenska Yles litteraturpris. För Magnus är det oerhört viktigt med en bra berättelse, och det tycker han att han fick i Ann-Luise Bertells roman Vänd om min längtan.

 • Bokrecension: En släktforskningshistoria med vingesus

  26.10.2016 Kultur och nöje

  Johanna Boholms nya bok är en poetisk berättelse.

  I Johanna Boholms bok Jag är Ellen deltar en ung kvinna vid namn Johanna i en kurs i släktforskning för att ta reda på mer om sitt arv och sin släkthistoria – om de berättelser, de drömmar och de sprickor som kommit att genomsyra hennes liv. Resultatet är en vindlande och suggestiv historia med vingesus.

 • Ollas Viktor är Huldéns visa om emigranten

  13.10.2016 Arkivet

  Låten har text av Lars Huldén och melodi av Kaj Chydenius.

  "Ja han sjungde Ollas Viktor, och det lät särdeles vackert." Lars Huldéns sång om Ollas Viktor som skall emigrera från Finland till det stora landet fick melodi av Kaj Chydenius. Och blev en älskad och kort berättelse om emigrationen som berörde många finländare, i synnerhet i Österbotten.

 • Bokrecension: Joona och den inspelade sanningen

  16.09.2016 Kultur och nöje

  Johannes Ekholm är "hipstergenerationens" språkrör.

  Efter att ha medverkat som författare till succéföreställningen Kaspar Hauser har Johannes Ekholm lyfts fram som ett språkrör för "hipsterfolket"- de unga vuxna, urbana. Mot den bakgrunden var förväntningarna också höga då han i somras gjorde sin romandebut på finska. Ralf Sandell imponeras av språket och dialogen och finner som en röd tråd en diskussion om sanning.

 • Bokrecension: Miniatyrer med mersmak

  07.09.2016 Kultur och nöje

  Johan Bargum ger ut bok med texter i det korta formatet.

  Snapshots av liv som låter läsaren ana ett bråddjup. I Korta stycken ger författaren Johan Bargum prov på sitt mästerliga hantverk i koncentration och mångtydighet.

 • Magnus Londen: Läs en finlandssvensk roman

  02.09.2016 Kultur och nöje

  Jag hade en rik sommar. Med finlandssvensk skönlitteratur.

  Magnus Londens uppdrag var och är entydigt: Bestäm för Svenska Yle vilket finlandssvenskt skönlitterärt verk som är årets ”bästa”. Föga anade han att uppdraget skulle leda till att han fick en perfekt sommar.

 • Bokrecension: Ödet sätter krokben för skicklig sommarskildring

  31.08.2016 Kultur och nöje

  I Frantz debutdeckare är det ödet som avgör.

  "Mord, övergrepp och dråpliga människoöden florerar i Eva Frantz debutdeckare. Tyvärr mår Sommarön bäst utan sitt Sherlockstuk", skriver frilanskritiker Adrian Perera.

 • Lustfyllt vilse i sin vilda trädgård

  06.08.2016 Kultur och nöje

  Hannele Mikaela Taivassalo skriver om rörelse och val.

  När författaren Hannele Mikaela Taivassalo ska beskriva sin relation till skrivande, speciellt när det gäller den nyutkomna romanen “In transit”, hamnar vi bland de snåriga och svåra - men också det njutbara och begärsdrivna. Utmaningen är att fortsätta skriva i en värld som faller sönder.

Sidor