Hoppa till huvudinnehåll

tarmkanalen

 • Tarmbakterie härjar på sjukhus i Salo

  12.04.2019 Åboland

  Hittills har 14 personer drabbats av VRE.

  Den vankomycinresistent enterokocken (VRE) har hittills drabbat 14 personer vid bäddavdelningen på Salo hälsocentral och vid ÅUCS Salo sjukhus. Tarmbakterien härjade i vintras i Åbo.

 • Ny forskning visar att antibiotika kan räcka till vid inflammerad blindtarm - och att 2 500 operationer årligen kunde undvikas

  26.09.2018 Åboland

  Patienterna följdes upp under fem års tid.

  Antibiotika har visat sig vara en säker och effektiv behandlingsmetod vid blindtarmsinflammation också på lång sikt, visar en utredning på patienter.

 • Conny Karlsson: Livet tar inte slut med en påse på magen

  04.08.2017 Vega

  Det man vet om IBD är att den förekommer i västvärlden.

  - Läkaren plockar fram pappren och meddelar att provbitarna man tagit visar tydliga tecken på cellförändringar i min tjocktarm och att den måste opereras bort så fort som möjligt.

 • TY-disputation: Bärpuréer för babyer en diabetesrisk?

  07.09.2016 Åboland

  I Finland är barndiabetes vanligare än i något annat land.

  I Finland får babyer ofta bärpuré som den första fasta maten, men Rohini Emani visar i djurförsök att pektin och xylan kan ge stressreaktioner i tarmarna, vilket kan öka risken för diabetes.

 • Binnikemasken kan kräla in med din sushi

  15.07.2016 Åboland

  Snyltade förr i sig tonvis med smör.

  Den ökande konsumtionen av rå fisk ökar risken för binnikemaskar. Parasitforskare uppmärksammar sambandet.

 • Matens väg genom kroppen

  19.01.2016 Vetamix

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

 • Vi behöver mera smuts!

  10.09.2015 Hälsa

  Sluta med hysterisk desinficering, säger läkare.

  Sluta med hysterisk desinficering av händer och ytor! Den uppmaningen kommer från gastro-enterologen och kirurgen [link:http://svenska.yle.fi/profiler/herman-von-numers;Herman von Numers;standard;]. Enligt von Numers tar vi annars kål på de nyttiga bakterier som vi behöver för att må bra. Bakteriefloran i tarmarna verkar också ha en större betydelse för vår hela vår kropp än vad man tidigare har trott.

 • Bättre hygien har minskat insjuknande i tarmbakterie

  18.03.2015 Inrikes

  I Finland har antalet drabbade patienter minskat sedan 2008.

  Sverige har drabbats av kraftiga utbrott av tarmbakterien Clostridium difficile, som på åtta år krävt 572 svenskars liv. I Finland har antalet drabbade patienter minskat sedan 2008, bland annat på grund av bättre sjukhushygien.

 • Radiodoktorn om springmask 1970

  17.05.2010 Arkivet

  Människan är det snuskigaste djuret som lever på vår jord.

  Människan är nu en gång för alla det snuskigaste djuret som lever på vår jord, påpekar radiodoktorn Nils Westerholm. Därför får vi t.ex. springmask.