Hoppa till huvudinnehåll

tarmkanalen

 • Banmatsburkar på butikshylla.

  TY-disputation: Bärpuréer för babyer en diabetesrisk?

  07.09.20163Åboland
  I Finland får babyer ofta bärpuré som den första fasta maten, men Rohini Emani visar i djurförsök att pektin och xylan kan ge stressreaktioner i tarmarna, vilket kan öka risken för diabetes.
 • Sushi

  Binnikemasken kan kräla in med din sushi

  15.07.20167Åboland
  Den ökande konsumtionen av rå fisk ökar risken för binnikemaskar. Parasitforskare uppmärksammar sambandet.
 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  19.01.2016Vetamix
  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.
 • Händer

  Vi behöver mera smuts!

  10.09.20152Hälsa
  Sluta med hysterisk desinficering av händer och ytor! Den uppmaningen kommer från gastro-enterologen och kirurgen Herman von Numers. Enligt von Numers tar vi annars kål på de nyttiga bakterier som vi behöver för att må bra. Bakteriefloran i tarmarna verkar också ha en större betydelse för vår hela vår kropp än vad man tidigare har trott.
 • Händer som tvättas med tvål, under en vattenkran.

  Bättre hygien har minskat insjuknande i tarmbakterie

  18.03.20152Inrikes
  Sverige har drabbats av kraftiga utbrott av tarmbakterien Clostridium difficile, som på åtta år krävt 572 svenskars liv. I Finland har antalet drabbade patienter minskat sedan 2008, bland annat på grund av bättre sjukhushygien.
 • Springmask

  Radiodoktorn om springmask 1970

  17.05.2010Arkivet
  Människan är nu en gång för alla det snuskigaste djuret som lever på vår jord, påpekar radiodoktorn Nils Westerholm. Därför får vi t.ex. springmask.