Hoppa till huvudinnehåll

Nobelfesten

 • Sju snackisar från tidigare Nobelfester

  10.12.2019 Kultur och nöje

  Dåligt bordsskick och smygrökning vid Sveriges finaste fest.

  Dåligt bordsskick, uppmärksammade klänningar och smygrökning. Snart är det dags för festernas fest – men redan nu kan du se tillbaka på tidigare års snackisar. SVT Nyheters Ylva Larsson har listat sju av dem.

 • Sara Danius dominerade Nobelfesten - med sin magnifika klänning som liknades vid en vulkan

  11.12.2018 Utrikes

  Många klänningar var återanvända, men inte Danius kreation.

  Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius väckte stor uppmärksamhet under Nobelprisutdelningen och Nobelbanketten i sin enorma, färgstarka klänning. Kreationen sågs som en kommentar till det senaste årets turbulens vid Akademien.

 • Morgonkollen: Snöyra ställer till det för trafiken i Europa, kvinnor vittnar om trafiklärare som rör dem, Maduro stärker greppet om Venezuela

  11.12.2017 Inrikes

  Vi uppdaterar dig med morgonens nyheter.

  Det snöområde som orsakar problem i trafiken på många håll i Europa är på väg mot Finland, det blir fortsatta förhandlingar om arbetstvisten inom försäkringsbranschen, nationaliströrelsen på Korsika vann en storseger i regionalvalet och synagogan i Helsingfors skärper säkerheten.

 • Affärsmannen, uppfinnaren och fredsvännen Alfred Nobel

  09.12.2017 Vetamix

  Hur kunde en fredsvän ägna sitt liv åt att uppfinna dynamit?

  År 1847 lyckades italienaren Ascanio Sobrero utveckla en olja med mycket explosiva egenskaper: nitroglycerin. Men oljan exploderade om man skakade den för hårt och var därför farlig att använda. Först när det blandades med kiselgur blev sprängämnet användbart och på många sätt världsomvälvande - och kom att kallas dynamit av sin uppfinnare, Alfred Nobel.

 • Bob Dylan tar emot Nobelpriset i Stockholm

  29.03.2017 Utrikes

  Svenska Akademien överlämnar priset under veckoslutet.

  Musikikonen Bob Dylan kommer att ta emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm under veckoslutet. Det meddelar Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Dylan uteblev från Nobelfestligheterna i december.

 • Nobelbanketten - en uppvisning i diadem eller vetenskapens fest?

  09.12.2016 Utrikes

  Tio månaders förberedelser för Nobel-middagen.

  När Nobelfestligheterna kulminerar på lördag kväll är fokus på en meny som har förberetts i tio månader. Vilken pristagare ska få sitta bredvid vilken prinsessa och vad blir Bob Dylans hälsning till festen? Yle Nyheter reder ut begrepp och samtalsämnen inför Nobelfesten.

 • Anna-Maria Helsing: Mardrömmen är att inte hitta till konsertsalen

  19.07.2016 Vega

  Jag saknar lokalsinne och kan tappa bort mig i ett operahus.

  Anna-Maria Helsing, dirigent, är fullt kapabel att ha kontroll över en hundramanna symfoniorkester, men är rädd för att tappa bort sig på väg från toaletten till konsertsalen.

 • Gerbyelever går på Lilla Nobelfesten

  13.05.2016 Österbotten

  Sagor och berättelser premieras.

  I några veckors tid har eleverna i Gerby skola ägnat sig åt att skriva sagor och berättelser. Det hela utmynnade under fredagen i Lilla Nobelfesten, där de bästa sagorna och berättelserna skulle premieras.

 • Vad gör toastmastern på Nobelmiddagen?

  10.12.2014 X3M

  I kväll (10.12) hålls den stora Nobelmiddagen i Stockholm i Sverige. För att ta reda på vad som egentligen händer där ringde vi upp Johnny Axelsson, som tidigare jobbat som kunglig hovreporter.