Hoppa till huvudinnehåll

kulturpolitik

 • Wallin om sannfinländsk kulturminister: En fennomansk agenda?

  27.04.2017 Inrikes

  Sannfinländarna har inget kulturpolitiskt program.

  Efter regeringens halvtidsgranskning blev det klart att Sannfinländarna får posten som kultur-, idrotts- och Europaminister. Tidigare kulturministern Stefan Wallin tror inte att Sannfinländarna plötsligt kan köra in någon stark fennomansk agenda, men partiets monokulturella linje kan komma att synas i regeringens kulturpolitik. Något egentligt kulturpolitiskt program har Sannfinländarna ändå inte.

 • Marit Lindqvist: När mångfald blir enfald

  25.08.2016 Kultur och nöje

  Tidningen Västra Nyland blir av med sin kulturredaktör.

  Västra Nylands kulturredaktör Camilla Lindberg har blivit uppsagd när tidningen skall spara in sex årsverken. Trots att KSF Media för ett år sedan signalerade att man ville satsa på den regionala kulturbevakningen.

 • Lovisa fick äntligen sitt kulturpolitiska program

  10.03.2016 Östnyland

  Efter många krumelurer godkände fullmäktige programmet.

  Efter över ett år av beredning och många kringelkrokar har stadsfullmäktige i Lovisa godkänt stadens nya kulturpolitiska program.

 • Magma vill ha både skatte- och fondpengar till den finlandssvenska kulturen

  01.03.2016 Inrikes

  Många förslag för en livskraftigare kultur på svenska.

  Magmas senaste pamflett vill ha en aktivare kulturpolitik på svenska. Problemet sägs vara att den svenskspråkiga kulturen blivit allt mer osynlig i den allmänna kulturpolitiken. Skribenterna Vivan Nygård-Fagerudd och Mikael Kosk kryddar pamfletten med ett antal krav och förslag till ministerier och andra myndigheter.

 • Lovisastyrets ordförande: ”Det var ett mänskligt misstag”

  11.02.2016 Östnyland

  Felaktig version av kulturprogram ströks från ärendelistan.

  Det kulturpolitiska programmet ströks från ärendelistan på Lovisafullmäktiges möte i onsdags. Orsaken är att en felaktig, gammal version smög sig in i beredningen.

 • Kulturpolitiskt program lades på is i Lovisa igen

  11.02.2016 Östnyland

  Fullmäktige drog bort programmet från agendan.

  Det kulturpolitiska programmet i Lovisa har beretts i närmare två år. Nu har stadsfullmäktige igen dragit bort det från agendan.

 • "Pinsam diskussion om kulturpolitiskt program i Lovisa"

  10.12.2015 Östnyland

  Snart två år - och ännu inte igenomklubbat i fullmäktige.

  I närmare två år bereddes det kulturpolitiska programmet i Lovisa och skulle på onsdag kväll godkännas i stadsfullmäktige. Så gick det inte. Programmet skickas tillbaka till stadsstyrelsen.

 • Nickby får ett eget konstprogram

  17.11.2015 Östnyland

  Fler offentliga konstverk och mera evenemang samt händelser.

  Fler offentliga konstverk och mera evenemang och händelser blir det i Nickby, Sibbo, i framtiden. Det här tack vare ett unikt konstprogram för tätorten.

 • Kultur väcker debatt på Suomi-areena

  15.07.2015 Inrikes

  Kulturell mångfald efterlyses i Björneborg.

  Suomi-areena i Björneborg samlar inte bara politiker, utan också kulturfolket. Jazzen lockar. Filmskaparen Klaus Härö hoppas på mångfald, invandrarfilmare och mer stöd. Den nya regeringen kan bli bra, anser han.

 • HS: Aki Kaurismäki kritiserar regeringen

  30.05.2015 Inrikes

  Enligt Kaurismäki borde anslagen till kulturen fördubblas.

  Regissören Aki Kaurismäki kritiserar i en intervju för Helsingin Sanomat skarpt den nya regeringens nedskärningar i utbildningen. Det är som att skjuta sig själv i foten, anser Kaurismäki.

 • Svalt intresse för kulturpolitik i årets riksdagsval

  16.04.2015 Kultur och nöje

  Kultur är ingenting att orda om tycker de flesta

  Bara ett av de största partierna har tagit upp kulturen i sitt valprogram och väldigt få personer har läst våra artiklar om partiernas kulturpolitik. Intresserar kulturen politiken eller medborgarna?

 • Riksdagsvalet 2015: Sannfinländarnas kulturpolitik

  15.04.2015 Kultur och nöje

  Sannfinländarna vill ha gratis museiinträde.

  Inför Riksdagsvalet tar vi pulsen på partiernas kulturpolitik. Sannfinländarnas representant i denna gallup är riksdagsledamoten Maria Tolppanen.

 • Riksdagsvalet 2015: Socialdemokraternas kulturpolitik

  30.03.2015 Kultur och nöje

  Socialdemokraterna vill värna om allas rätt till kultur.

  Inför Riksdagsvalet den 19 april 2015 tar vi pulsen på partiernas kulturpolitik. Socialdemokraterna vill värna om folkbildningen och allas rätt till kultur.

 • Riksdagsvalet 2015: Kristdemokraternas kulturpolitik

  23.03.2015 Kultur och nöje

  KD förespråkar uppbygglig kulturverksamhet

  Inför Riksdagsvalet den 19 april 2015 tar vi pulsen på partiernas kulturpolitik. Kristdemokraterna lyfter fram kultur som stärker nationalkänslan.

 • Riksdagsvalet 2015: Vänsterförbundets kulturpolitik

  11.03.2015 Kultur och nöje

  Vänsterförbundet ömmar för gräsrötterna.

  Inför Riksdagsvalet den 19 april 2015 tar vi pulsen på partiernas kulturpolitik. Vänsterförbundet ömmar bl.a. för gräsrötterna och upphovsrättsfrågor.

 • "Jag bär på ett moraliskt ansvar"

  13.11.2014 Inrikes

  - Det vi nu bevittnar är ett paradigmskifte i hur de finlandssvenska fonderna ser på kulturens roll. Kravet på att följa en kvartalkapitalistisk logik är större än någonsin, säger Kjell Westö som upplever sig ha ett moraliskt ansvar att sätta ner foten.

 • Bakom bilden - Thomas Wallgren

  20.02.2014 Titta och lyssna

  -Jag drevs tidigt av en vilja att förstå och förändra världen. På den vägen är jag fortfarande säger veckans person bakom bilden, Thomas Wallgren.

 • "Kulturfonden ska inte stöda Guggenheim-tävling"

  26.01.2014 Inrikes

  Svenska Kulturfondens beslut att reservera pengar för arkitekttävlingen om ett Guggenheimmuseum kan stå i strid med fondens stadgar, bedömer Högsta domstolens förre president Leif Sevón. Kulturfonden avvisar den här kritiken.

 • Nu analyseras den finlandssvenska teatern

  04.09.2013 Kultur och nöje

  Både Svenska Teatern och Åbo svenska teater bokför rekordstora publiksiffror, men ändå sägs det att den finlandssvenska teatern är i kris.

 • Konstrådet har inlett sin verksamhet

  19.02.2013 Kultur och nöje

  Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki har tillsatt konstrådets ordförande och medlemmar för verksamhetsperioden1.1.2013 - 31.8.2016. Ordförande för det nya konstrådet är rektor Tiina Rosenberg och vice ordförande är musikern Jaakko Kuusisto.