Hoppa till huvudinnehåll

PEGIDA

 • Dålig mat och högerextremism – tysk bloggare granskar hur Östtyskland beskrivs i medierna

  08.11.2019 Utrikes

  Ett västtyskt synsätt fortfarande normen.

  I morgon den nionde november har det gått 30 år sedan Berlinmurens fall. Inför årsdagen har man i Tyskland den här hösten diskuterat en hel del kring de skillnader mellan öst och väst som fortfarande finns. Skillnader som också blir tydliga då man ser på hur tyska medier behandlar de olika landsdelarna.

 • Wir sind das Volk – kampen om orden som bidrog till att fälla Berlinmuren

  10.11.2018 Utrikes

  DDR-aktivister protesterar mot att högern anammat parollen.

  Årsdagen av Berlinmurens fall har uppmärksammats igen. Att tyska högerpopulister och tysk ytterhöger i dag använder samma slagord som i tiderna bidrog till att fälla muren, stör ändå många tidigare demokratikämpar. Man påminner om att dagens protester inte har något med demonstrationerna 1989 att göra.

 • Cyberkriget kommer närmare - Tyskland vill kunna slå tillbaka

  14.05.2017 Utrikes

  London och Berlin bereder sig på attacker inför valen i år.

  Både Storbritannien och Tyskland förbereder sig på omfattande ryska hackerattacker inför parlamentsvalen i länderna senare i år.

 • Pegida-grundare dömd till böter

  03.05.2016 Utrikes

  Kallade flyktingar för avskum, skärp och boskap.

  Mannen bakom den tyska främlingsfientliga och anti-islamska gruppen Pegida, Lutz Bachmann, kallade flyktingar för avskum, boskap och skräp. Han döms nu att betala 9 600 euro i böter.

 • Anti-islamiska Pegida demonsterade i Europa

  06.02.2016 Utrikes

  Potesterna samlade inte så många deltagare som väntat.

  Pegida-rörelsen som motsätter sig en islamisering av västländerna höll ett antal demonstrationer runtom i Europa på lördagen.

 • Pegida planerar samdemonstration i 14 länder

  24.01.2016 Utrikes

  Rörelsen har sina rötter i Tyskland.

  Den främlingsfientliga Pegida-rörelsen planerar samordnade demonstrationer i flera Europeiska länder- däribland Finland, skriver nyhetsbyrån AFP.

 • Över 200 högerextremister greps i Leipzig

  12.01.2016 Utrikes

  Tände eld på bilar, söndrade fönster och sköt fyrverkerier.

  Tyska polisen arresterade 211 högerextremister i Leipzig på måndagskvällen. De maskerade bråkmakarna tände eld på bilar och soptunnor, söndrade fönster och avfyrade fyrverkeripjäser.

 • Merkel föreslår hårdare utvisningsregler medan Köln demonstrerar

  09.01.2016 Utrikes

  Motdemonstranterna fler än Pegida-demonstranterna i Köln.

  Hundratals anhängare till den islamfientliga Pegida-rörelsen demonstrerade i Köln på lördagen med anledning av de sexuella övergreppen där under nyårsnatten. Samtidigt föreslog förbundskansler Merkel hårdare utvisningsregler.

 • Amazon donerar intäkter från högerextrem låt till flyktingar

  31.12.2015 Utrikes

  Vinst som bolaget gör på "Pegidas hymn" går till flyktingar.

  Webbutiken Amazon uppgav på nyårsafton att all vinst som bolaget gör på den högerextrema gruppen Pegidas "hymn" doneras till flyktingarbete i Tyskland.

 • Pegida: ”En tung börda för Dresden”

  31.10.2015 Utrikes

  Demonstrationerna tär på stadens rykte

  Den tyska staden Dresden dras med ett enormt PR-problem. Sedan ett år tillbaka demonsterar den främlingsfientliga Pegidarörelsen i staden. På grund av flyktingkrisen har demonstrationerna igen blivit större och så också problemen för staden Dresden.

 • Merkel anmäls för högförräderi

  29.10.2015 Utrikes

  Kampanj från ytterhögern, enligt tidning.

  Hundratals tyskar har anmält förbundskansler Angela Merkel för högförräderi på grund av hennes flyktingpolitik.

 • AfD och Pegida: Högerpopulistiska vindar i Tyskland

  25.10.2015 Utrikes

  Debatten kring flyktingar går hård.

  Flyktingpolitiken i Tyskland väcker allt mer motstånd bland tyskarna. Det här något som högerpopulisterna passar på att utnyttja. Populisterna upplevs som den enda verkliga oppositionen och därför får de mycket synlighet, säger forskare.

 • Pegida firade årsdag med demonstration

  20.10.2015 Utrikes

  Tyska politiker tar ställning mot rörelsen.

  I Dresden i Tyskland samlades måndagskvällen den främlingsfientliga Pegidarörelsen till en ny stordemonstration. Inom rörelsen ville man samtidigt fira att det nu har gått ett år sedan demonstrationerna tog fart. Attacken mot en politiker i Köln under veckoslutet har ändå lett till en allt starkare opposition mot rörelsen.

 • Pegida: Är det slut nu?

  17.02.2015 Utrikes

  I Tyskland tycks den så kallade Pegidarörelsen ha kommit till vägs ände. Den bedömningen görs i alla fall rätt allmänt efter att rörelsen för en tid sedan splittrades upp i två delar. Trots att demonstrationerna inte längre lockar värst mycket folk, räknar man ändå med att det missnöje Pegida har fört fram, kommer att kvarstå.

 • Pegida mötte arga demonstranter i Malmö

  09.02.2015 Utrikes

  Det rådde hätsk stämning på motdemontrationen mot den anti-islamska rörelsen Pegida, som höll sin första demonstration i Sverige på måndag kväll. Rörelsen, som arbetar mot en påstådd islamisering av väst samlade ett dussin deltagare, medan motdemonstranterna var ungefär fem tusen.

 • Tysk Pegidaledare hoppar av

  21.01.2015 svenska-nyheter

  I Tyskland har Pegidachefen Lutz Bachmann meddelat att han avgår. Åklagare utreder nu om vissa av hans skriverier kan klassas som hets mot folkgrupp. Samtidigt samlades i går kväll tusentals demonstranter för en ny demonstration i staden Leipzig.

 • Pegida-marscher i Danmark lockade ännu fler motdemonstranter

  20.01.2015 Utrikes

  De första antimuslimska Pegida-demonstrationerna i Danmark lockade inte särskilt många deltagare måndag kväll. En motprotest i den invandrartäta stadsdelen Nørrebro lockade fler deltagare, drygt 300.

 • Pegida ställer in antimuslimsk demonstration pga dödshot

  18.01.2015 Utrikes

  Den antimuslimska Pegida-rörelsen i Tyskland har ställt in en planerad demonstration på grund av dödshot mot organisationen.

 • Pegida och ”lögnarpressen”

  12.01.2015 Utrikes

  Den så kallade Pegidarörelsen har sedan flera veckor tillbaka demonstrerat i Dresden i Tyskland mot en påstådd islamisering av landet. Efter terrordåden i Paris räknar man med att allt fler kommer att ansluta sig till demonstrationerna. Samtidigt är ändå islamisterna ingalunda rörelsens enda fiender.

 • ”Anti-islamistiska rörelser mest internetfenomen i Norden”

  09.01.2015 Inrikes

  Den islamfientliga rörelsen Pegida har också etablerat sig i Norden och Finland, åtminstone på Facebook. Journalisten och författaren Øyvind Strømmen tror ändå inte att Pegida kommer att spela någon större roll i Norden.

Sidor