Hoppa till huvudinnehåll

produktutveckling

 • Nytt miljömärke ska hjälpa oss att handla klimatsmart

  23.01.2020 Inrikes

  Kraven höjs varje år.

  Vid årsskiftet fick Finland ett nytt miljömärke. Den globala uppvärmningen har fått två uppstartföretag att lansera märket ”Hållbart val”. Det ska finnas på produkter som är skonsamma för miljön.

 • Möbler för äldre "ser inte kloka ut, de är jättefula" - nu satsar formgivare på design också för äldre människor

  10.07.2019 Hälsa

  Produkter i hemmet designas sällan för de äldre.

  Tidigare har man inom design inte fokuserat mycket på de äldre. Men när allt fler lever allt längre behövs fler vardagsföremål med specialdesign. Produkterna är inte annorlunda till utseendet, men de är mer ergonomiska.

 • Från stålrörsfabriken till Raseborgs stad - utvecklingschef Jennifer Gammals designar sitt eget jobb

  30.03.2019 Västnyland

  Nu ska arbetsbilden bli klar och tydlig.

  Med en ny chef i spetsen ska det nu bli ordning på utvecklingsavdelningen i Raseborg. Jennifer Gammals har jobbat sju veckor som ny utvecklingschef.

 • Amerikanska flottan är på besök i Vasa

  15.02.2017 Österbotten

  Flottan ska bekanta sig med kunnande inom elteknik.

  Den amerikanska flottan besöker Vasa i dag på onsdagen. Det är flottans forskningsenhet som på inbjudan av Tekes besöker en rad orter i Finland.

 • Makulaku från Borgå satsar på internationell tillväxt

  14.02.2017 Östnyland

  Bolaget har investerat i en ny tillverkningslinje.

  Makulaku Lakritsa från Borgå vill växa starkt på den internationella marknaden och har investerat 3,5 miljoner euro i en tillverkningslinje för lakrits.

 • Blue Fors Cryogenics, Opto Fidelity, Visit Rovaniemi belönas för profilering av Finland utomlands

  15.11.2016 Inrikes

  Internationellt framgångsrika finländska företag belönas

  Årets internationaliseringspris går till Blue Fors Cryogenics, Opto Fidelity, Rovaniemi stad och Visit Rovaniemi. Priset beviljas finländska, internationellt framgångsrika företag och sammanslutningar.

 • Ungas uppfinningar utmanar invanda rutiner i företag

  24.05.2016 Inrikes

  Aalto-studenter vågar ifrågasätta industrin

  Studenter kunde utveckla en större del av företagens prototyper. Såväl företagen som de studerande säger att de unga vågar och kan utmana invanda koncept. Efter årets produktutvecklingskurs på Aalto kan vi snart få bland annat nya hissdörrar och serveringsvagnar i flygen.

 • Hampa kunde användas mer i byggande

  19.04.2016 Åboland

  Man granskar bland annat hur hampan förmultnar.

  I Egentliga Finland ska man undersöka hur hampa kunde användas mer i byggande. Åbo yrkeshögskola har fått 70 417 euro för att undersöka hur bra hampan lämpar sig.

 • En stolt tradition på utdöende

  28.12.2015 Yle Fem

  Programserie om danska hantverkare och design.

  I Danmark hyllar man sin stolta hantverkarhistoria och sin design, men samtidigt blir hantverkarna allt färre. Vad händer med kreativiteten och med kunskaperna när allt färre utövar hantverken, när vi inte längre utbildar exempelvis skomakare och när designprodukterna produceras i låglöneländer?

 • Branda bättre!

  05.09.2015 Fart på Finland

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Nya produkter behövs i skogsindustrin

  29.07.2015 Inrikes

  Professor: Marknadsföring hör inte till vår ambition.

  Miljövänliga träprodukter kan ge arbetsplatser och exportintäkter i framtiden. Redan nu finns det många bra innovationer, men att marknadsföra dem är inte alltid det lättaste.

 • Troligt med fler Nokia-mobiltelefoner i framtiden

  20.04.2015 Inrikes

  Nokia skulle använda sitt varumärke på ett riskfritt sätt.

  Nokia håller på att utveckla en ny mobiltelefon som skulle kunna lanseras nästa år, skriver teknologinyhetssidan Recode. En analytiker vi har talat med bedömer det här som mycket trovärdigt.

 • 3D-skrivaren - Framtidens hjälpmedel

  04.03.2014 Östnyland

  Benprotes, bikini, njure och hus kan du skriva ut i 3D. Vad kan man skriva ut i framtiden? Företaget Ensto använder dagligen 3D-skrivaren för att snabba upp produktutvecklingen.

 • Kärva tider vid tegelfabriken

  30.01.2014 Åboland

  Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.

 • Vasaregionen fick ny turismchef

  12.12.2013 Österbotten

  Kati Eklöf har valts till verkställande direktör för Vasaregionens turismbolag. Eklöf är född år 1961 och hon har tidigare fungerat bland annat som turistchef inom Helsingfors stad.

 • Öppet diskussionsklimat ger framgångsrika företag

  19.11.2013 Österbotten

  Finland är mitt uppe i en ekonomisk kris, men företagen i Vasaregionen fortsätter för fullt med sin produktutveckling. De som jobbar med produktutveckling och innovationer har inte brist på uppdrag, snarare tvärtom.

 • Stål

  12.09.2013 Vetenskap

  Under Krimkriget kom den engelska affärsmannen Henry Bessemer på hur man kunde göra effektivare artillerigranater.

 • Nokiabeslut väcker oro i Salo

  03.09.2013 Inrikes

  Stadsdirektören Antti Rantakokko i Salo är rädd för följderna av Nokias beslut att sälja mobilverksamheten. I Salo jobbar 1 500 anställda med produktutveckling. Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) tror inte att affären har någon omedelbar inverkan på Finland.

 • Mauvein

  23.08.2013 Kultur och nöje

  William Perkin var bara 18 år gammal då han 1856 av sin professor, August Wilhelm von Hofmann, fick i uppdrag att hitta en billigare malariamedicin för de brittiska trupperna i Indien.

 • Mikrovågsugn

  23.08.2013 Vetenskap

  Radarforskaren Percy LeBaron Spencer arbetade med att förenkla konstruktionen av magnetronen, ett elektronrör som alstrar radarvågor.

Sidor