Hoppa till huvudinnehåll

genteknik

 • Kina stoppar dna-experiment efter rapporter om genmodifierade spädbarn

  29.11.2018 Utrikes

  Forskare involverade i verksamhet måste stoppas.

  Kinas regering har beslutat att temporärt förbjuda all forskning kring modifiering av mänskliga gener. Forskningsenheter har fått order om att se till att personer som är involverade i den typens forskning stoppas. Beslutet kommer efter att den kinesiska forskaren He Jiankui meddelat att han lyckats experimentera med dna på tvillingflickor i ett försök att göra dem resistenta mot aids.

 • Kinesisk forskare säger sig experimentera med genmodifierade barn – "Pandoras ask har öppnats"

  28.11.2018 Utrikes

  Ville förhindra att hiv skulle överföras.

  En kinesisk forskare säger att han ligger bakom världens första genmodifierade spädbarn. Jag måste be om ursäkt för att resultatet oväntat läckte ut, sade He Jiankui på onsdagen vid en internationell konferens i Hongkong.

 • Bananflugan - en plåga i köket men guld värd för forskare

  14.06.2018 Åboland

  Bananflugan hjälper forskare att förstå våra sjukdomar.

  Sommarhettan lockar fram bananflugorna, en ovälkommen gäst i våra kök. Bananflugornas surr kan irritera, men den är ytterst viktig då forskarna vill ta reda på hur olika sjukdomar fungerar och utveckla nya mediciner.

 • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

  19.03.2018 Kultur och nöje

  Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

  Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

 • Nytt genförändringsförsök ger obotligt sjuka hopp

  16.11.2017 Utrikes

  Nu försöker man permanent ändra en patients DNA.

  I måndags gjordes för första gången ett försök att bota en sjukdom genom att göra permanenta ändringar i patientens DNA. Den här typen av genterapi kan bli räddningen för personer med medfödda genförändringar.

 • Åbo Akademi får en halv miljon euro för diabetes- och cancerforskning

  14.09.2017 Åboland

  Novo Nordisk Fonden stödjer forskning i hela Norden.

  Två forskningsprojekt inom cellbiologi vid Åbo Akademi har sammanlagt fått närmare en halv miljon euro i finansiering från den danska fonden Novo Nordisk Fonden.

 • Evira drar bort orangefärgade petunior - har fått sin färg med genmodifiering

  27.04.2017 Inrikes

  Petuniasorterna är inte farliga, men får inte odlas inom EU.

  De orangefärgade petuniaplantorna har fått sin färg genom genmodifiering, och är därmed inte godkända för odling i EU.

 • Målsökande dna-teknik viktig för samhället - men väcker också etiska frågor

  26.03.2017 Inrikes

  Har stor potential på många olika områden.

  Många genforskare har under de senaste åren börjat använda en banbrytande teknik som gör att de kan genförändra djur och växter mer exakt än tidigare. Det görs till exempel för att förändra någon egenskap. Och hos oss människor hoppas man kunna förhindra vissa genetiska sjukdomar.

 • Unik baby föddes - har genuppsättning från tre personer

  27.09.2016 Utrikes

  Ingreppet gjordes för att undvika ärftlig defekt.

  Världens första baby med en genuppsättning från tre personer har fötts, skriver New Scientist. Ingreppet gjordes för att avlägsna en ovanlig genetisk defekt som kunde ha förts över till barnet.

 • Får man ändra på människans arvsmassa?

  22.11.2015 Vetenskap

  Genteknologin väcker många etiska frågor.

  För att sköta sjukdomar möjligast effektivt utvecklas nya och allt mer precisa former av genteknologi. Med metoderna följer många etiska frågor.

 • Varg-DNA samlas in

  16.09.2015 Vetenskap

  Vargavföring ska ge nya svar.

  I ett nytt projekt kartläggs Finlands vargar på basen av deras DNA.

 • Forskare varnar för att skapa GMO-människor

  05.04.2015 Utrikes

  En bred diskussion om gentekniken efterlyses.

  Två grupper av vetenskapsmän varnar i de vetenskapliga tidsskrifterna Nature och Science för riskerna med att förändra arvsmassan i mänskliga könsceller och embryon.

 • DNA går inte att förfalska

  02.09.2014 Inrikes

  I Sverige har den först domen fällts där DNA-utbytet mellan Sverige och Finland varit avgörande. I våras började polismyndigheterna i de två grannländerna utbyta information om DNA-spår på brottsplatser och jämföra sina DNA- register.

 • Gurka avslöjade hungrig inbrottstjuv

  08.10.2013 Utrikes

  En inbrottstjuv i Storbritannien har åkt fast efter att en improviserad gratislunch vände sig mot honom, rapporterar lokaltidningen Hull Daily Mail. Polisen lyckades identifierat hans dna tack vare en halväten gurka.

 • Biobanklag ska trygga rätten till dina egna celler

  23.09.2013 Inrikes

  En ny biobanklag har trätt i kraft. Lagen bestämmer hur finländarnas DNA, blod, celler och vävnader ska få användas i medicinsk forskning. Den nya biobanklagen ska trygga dina rättigheter att bestämma över din egen så kallade biodata. Lagberedningen har pågått i flera år.

 • Populära dna-test på nätet är delvis opålitliga

  17.09.2013 Inrikes

  Allt fler finländare köper dna-test på internet. De vill veta vilka ärftliga sjukdomar de kan råka ut för. Men frågan är hur testen ska tolkas. Det blir lätt felbedömningar som kan leda till psykiska problem. Genexperter ifrågasätter också en del av analysresultaten.

 • Grav i Florens ska hjälpa lösa gåtan Mona Lisa

  10.08.2013 Utrikes

  Forskare har öppnat en grav i den italienska staden Florens i hopp om att äntligen identifiera den verkliga Mona Lisa. Med hjälp av DNA-analys försöker man lösa gåtan bakom Leonardo da Vincis världsberömda verk.

 • Österbottningar med i biobank

  15.03.2013 Österbotten

  Prov av österbottningar kommer i framtiden att lagras i Auria biobank som man planerar starta i Åbo. Den blir den första i landet och öppnar i höst så fort biobankslagen träder i kraft. Det uppger dagens Pohjalainen.

 • Norge offentliggjorde namnen på de saknade

  21.01.2013 Utrikes

  Norge har gått ut med namnen på de fem norrmän som fortfarande saknas efter gisslandramat i Algeriet. De offentliggjordes av Statoils koncernchef Helge Lund. De offentliggjordes av Statoils koncernchef Helge Lund.

 • Genmodifierad ko - mjölkallergikerns räddning?

  02.10.2012 Utrikes

  Genmodifierade kor kan hjälpa mjölkallergiker, visar färska forskningsrön. I Nya Zeeland har det fötts en genmodifierad kalv, vars mjölk inte innehåller ett särskilt protein som många barn är allergiska mot.