På onsdag koras vinnaren av Finlandiapriset 2019.
En berättelse om hur Balkankriget sätter djupa spår, en roman som skildrar en åldrande Sylvi Kekkonen, en skildring av misär och missbruk i förorten, en historia där språkets putslustigheter tar stor plats, en berättelse som skildrar konsekvenserna av ett förtryckarsamhälle och en roman som fokuserar på hur ett litet samhälle präglas av och handskas med ett brott. Vi har läst kandidaterna till Finlandiapriset.
Kapla belönas för boken “Osebol”.
Kapla belönas för sin bok “Osebol”. Augustpriset som delas ut årligen är avsett att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska.
Nomineringsjuryn publicerar en långlista på 18 verk.
För första gången publicerar nomineringsjuryn för Runebergspriset en långlista på verk. De slutliga 5–8 kandidaterna för priset väljs från långlistan.
Vem dödade bambi? är Fagerholms åttonde roman.
Monika Fagerholm är en av sex nominerade till årets Finlandia i skönlitteratur. Vinnaren utses den 27 november.
Henna skriver om sina känslor från tiden som mobbningsoffer.
Henna Johansdotter är 25 år gammal och har precis debuterat med sin första roman. Hon är Svenskfinlands yngsta sci-fi författare. Det här lyckades hon med under ett år när hon var manisk och depressiv.
Romanen Tristania kan vinna stort nordiskt litteraturpris.
I oktober 1961 fick vulkanen på ön Tristan da Cunha ett utbrott och alla öns 260 invånare evakuerades. De flesta av dem hade aldrig satt sin fot utanför ön tidigare. I romanen Tristania skriver Marianna Kurtto om längtan bort och längtan hem, om motsättningar och hemligheter, om glädjen och sorgen i att leva i ett isolerat samhälle tusentals kilometer från annan bebyggelse. Idag kan hon få Nordiska rådets litteraturpris för sin roman.
Breven från Maresi belönades på Bokmässan i Helsingfors.
Finlands Tolkienförening har utsett Maria Turtschaninoffs roman Breven från Maresi till årets bästa finländska fantasyroman.
Priset får egentligen inte delas mellan två personer.
Juryn bröt mot reglerna och delade för första gången på över 30 år ut Bookerpriset till två personer. Det var jämnt mellan kanadensaren Margaret Atwood och britten Bernardine Evaristo, menar juryn.
En debut som ger mersmak.
När jag läst den sista texten i Malin Slottes Fia och andra noveller är jag besviken. Besviken över att boken tog slut efter 200 sidor, eftersom jag skulle ha kunnat läsa minst lika många sidor till om alla dessa egensinniga, udda och likaså välbekanta existenser som vi möter i Slottes debutbok.
Henrika Andersson debuterar som lyriker.
Henrika Anderssons prosalyriska debut tigerfiskar är ett slags sorge- och befrielseprocess som känns relevant, och smärtsam, att ta del av, skriver Marit Lindqvist i sin recension.
Författaren är aktuell med sitt 17:e verk.
Jag kan inte skriva om nånting som inte är sant är en samling självreflekterande texter som inte känns självcentrerade på något sätt, snarast tvärtom – här finns en öppenhet och en ödmjukhet som tilltalar mig. En vardaglig realism att känna i(ge)n sig i, skriver Marit Lindqvist i sin recension.
Johanna Frids roman baserar sig på hennes egna erfarenheter.
Johanna Frid stod för en av fjolårets mest hyllade och omtalade romandebuter med Nora eller brinn Oslo brinn. Den autofiktiva romanen handlar om smärta, svartsjuka och språkförbistringar.
Atwoods nya bok övertygar föga, men spännande är den.
Den kanadensiska författaren Margaret Atwood skrev boken Tjänarinnas berättelse (The Handmaid's Tale) redan år 1985. Trettiofyra år senare kommer hon ut med uppföljaren, Gileads döttrar (The Testaments).
Romanen "Vem dödade bambi?" utkommer idag.
Det fantasifulla och sagolika går hand i hand med det fasansfulla i en berättelse där Monika Fagerholm visar hur förödande det kan vara såväl för den enskilda individen som för ett samhälle i stort att kapsla in sorg och smärta, skriver Marit Lindqvist i sin recension av Vem dödade bambi?
I år gällde tävlingen noveller.
Av 71 bidrag vaskade juryn för Solveig von Schoultz-tävlingen fram tre pristagare och två bidrag tilldelas hedersomnämnande. Första pris tillfaller Otto Donner från Helsingfors.
Recension av Malin Kiveläs fjärde roman Hjärtat.
Recension av Malin Kiveläs fjärde roman Hjärtat.
Malin Kivelä är aktuell med en ny roman.
Det finns kompetens, det finns statistik, det finns elektricitet, det finns krishjälp. Det här går att fixa, tänker jaget i Malin Kiveläs roman Hjärtat när det står klart att blåsljudet som hörs från hennes nyfödda babys kropp är ett medfött hjärtfel.
Körsbär i snön handlar om Sylvia Plath, lust och liv.
Hur är det att smälta in i en annan person? Det vet författaren Sanna Tahvanainen som i augusti kommer ut med en bok om författaren Sylvia Plath. Körsbär i snön handlar om frihet, lust och liv.
Intervju med författaren Adrian Perera om hans roman Mamma.
Intervju med författaren Adrian Perera om hans nya bok Mamma, skräck, brutna språk, romanskrivande och familjen som tema.
Vad är hembygd för dig?
Alla längtar vi väl efter att höra till, att knyta an till en plats, att känna samhörighet med landskapet, med bygden. Vare sig vi är infödda, inflyttade eller bortflyttade, konstaterar Marit Lindqvist i denna essä.