Hoppa till huvudinnehåll

Heiko Maas

 • Tyskland och Italien i ordkrig om gripen sjöräddare – utrikesminister Maas kräver att Sea-Watch-kaptenen friges

  02.07.2019 Utrikes

  Sjöräddning får enligt Tyskland inte kriminaliseras.

  Tyskland riktar nu hård kritik mot Italien för att man har gripit kaptenen på räddningsfartyget Sea-Watch 3. Utrikesminister Heiko Maas betonar att sjöräddningen på Medelhavet inte är något brott och han vill se att kaptenen Carola Rackete släpps fri.

 • FN vill förbättra situationen för kvinnor som fallit offer för sexuellt våld i konfliktsituationer

  23.04.2019 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd röstar för bättre eftervård för offer.

  FN:s säkerhetsråd samlas i dag för att diskutera användning av sexuellt våld i konfliktsituationer. Timo Soini representerar Finland. Under tisdag kväll röstade medlemsländerna för att förbättra eftervården för våldtäktsoffer.

 • EU splittrat om återvändande IS-krigare - Timo Soini: Jag känner ingen sympati för dem

  18.02.2019 Utrikes

  Svårt att samla bindande bevis mot IS-medlemmar.

  EU-länderna är splittrade om vad som ska göras med europeiska IS-medlemmar som nu vill återvända hem. En del länder vill låta IS-krigarna återvända och ställa dem inför rätta - medan andra vill stänga gränserna för dem.

 • EU oroat efter det brittiska parlamentets brexitbeslut - "Snälla, snälla, snälla berätta vad ni vill uppnå"

  16.01.2019 Utrikes

  EU väntar på nya öppningar från Storbritannien.

  Det brittiska parlamentets beslut att förkasta premiärminister Theresa Mays brexitavtal möts med oro i EU. Statsminister Juha Sipilä säger att den brittiska regeringen sits är mycket svår.

 • En impopulär president på charmoffensiv – Erdoğan besöker Tyskland

  27.09.2018 Utrikes

  Relationerna mellan Tyskland och Turkiet mycket ansträngda.

  När den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan idag kommer till Tyskland handlar det om ett statsbesök som väcker känslor. Under de senaste åren har presidenten själv varit den som har bidragit mest till de allt sämre relationerna länderna emellan, men idag är tonen betydligt mildare.

 • Tyskland: Häftig politisk debatt efter att fotbollspelaren Özil hoppar av landslaget

  23.07.2018 Utrikes

  Beskyller fotbollsförbundet för rasism.

  Fotbollsspelaren Mesut Özils besked om att han lämnar det tyska landslaget, bland annat på grund av rasism har satt känslorna i svall. Fallet Özil har i Tyskland blivit en fråga för de ledande politikerna och redan nu handlar debatten om mycket mer än bara fotboll.

 • Krav i Tyskland om att USA byter ut sin ambassadör - gav politiska uttalanden för den högerextrema sajten Breitbart

  07.06.2018 Utrikes

  Kritiseras för att blanda sig i inre angelägenheter.

  USA:s nye ambassadör i Berlin har satt många tyska politikers känslor i svall. I en intervju vill han stärka de konservativa krafterna och det ser många som en direkt inblandning i inre angelägenheter. I går fick kan svara på frågor vid det tyska utrikesministeriet.

 • Merkel återväljs till Tysklands kansler för fjärde gången – inget är ändå som förr

  14.03.2018 Utrikes

  En ny tysk regering svärs in på onsdagen.

  Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.

 • Hård kritik mot tysk lag mot näthat

  05.01.2018 Utrikes

  Högerpopulister ser sig som offer för censur.

  Sedan årsskiftet har Tyskland en lag som ska sätta stopp för hatbudskap och fejknyheter på nätet. Den nya lagen är ändå problematisk, och lagen fungerar precis så dåligt som det förutspåddes.

 • Tyskt krismöte – dieselns framtid på spel

  02.08.2017 Utrikes

  Kartellmisstankar över tysk bilindustri.

  I Berlin samlas i dag representanter för politik och tysk bilindustri för att grubbla över dieselteknikens framtid. Mötet överskuggas av tunga kartellmisstankar mot de fem största biltillverkarna. Misstankar som är nära sammankopplade med den omfattande dieselskandalen.

 • Radera eller inte radera – tysk Facebooklag ställer företag inför svår fråga

  27.06.2017 Utrikes

  Regeringen vill komma åt hatskriverier på nätet.

  Den tyska förbundsdagen väntas den här veckan ge grönt ljus för en ny så kallad Facebooklag. När lagen väl är i kraft kommer den att förplikta sociala nätverkstjänster som Facebook och Twitter att snabbt reagera på hatskriverier och direkt lagstridigt material.

 • Bundeswehrskandal: Nynazism i tysk militäruniform

  14.05.2017 Utrikes

  Terrormisstänkta soldater ville svartmåla flyktingar.

  Fallet har utvecklats till en skandal som skakar hela den tyska försvarsmakten Bundeswehr. Efter att en premiärlöjtnant med högerextrema åsikter åkte fast för att som syrisk flykting ha planerat terrordåd i Tyskland, frågar man sig nu hur utbredda de högerextrema tendenserna inom försvaret egentligen är.

 • Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

  26.03.2017 Utrikes

  Klar seger för Merkels kristdemokrater.

  Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

 • Tyskland planerar: Fotboja för islamister

  11.01.2017 Utrikes

  Säkerhet valfråga nummer ett.

  Efter terrorattentatet i Berlin för några veckor sedan presenteras i Tyskland i snabb takt nya förslag på hur man ska göra landet säkrare och hur man möjligen ska kunna undvika liknande attacker i framtiden. Bland annat vill man gå in för utvidgad preventiv övervakning av möjliga gärningsmän.

 • Tysk advokat kämpar mot Facebook

  16.11.2016 Utrikes

  Kämpar för att få bort hatkommentarer.

  Han har fått nog av alla hatkommentarer på Facebook. Ja, eller egentligen på att Facebook låter de här kommentarerna stå kvar. Redan ifjol försökte Chan-jo Jun få företaget och dess ledning inför domstol och nu försöker han på nytt.

 • Homosexuella i Tyskland ska få upprättelse

  25.10.2016 Utrikes

  50 000 män dömdes med stöd av paragraf 175.

  Den ökända paragraf nummer 175 inkräktade på livet för minst 50 000 homosexuella män. I Tyskland ska nu de personer som i tiderna dömdes för homosexualitet få upprättelse och kompensation. Ett lagförslag ligger nu hos den tyska förbundsdagen.

 • Tyska förbundsdagen debatterar strängare lagar

  11.01.2016 Utrikes

  Lagförslagen skulle göra det lättare att utvisa personer.

  Den tyska förbundsdagen debatterar på måndagen om striktare lagstiftning gentemot asylsökande som gjort sig skyldiga till brott. Samtidigt undersöker polisen sambandet mellan nyårsnattens händelser och attackerna mot utlänningar på söndagen.

 • Tysklands justitieminister: Övergreppen i Köln var sannolikt planerade

  10.01.2016 Utrikes

  Han varnar ändå för generaliseringar.

  Tysklands justitieminister Heiko Maas är övertygad om att händelserna i Köln under nyårsfirandet var planerade. Samtidigt varnar han för generaliseringar.

 • Sexuella trakasserier och övergrepp upprör Tyskland

  05.01.2016 Utrikes

  Mycket orolig nyårsnatt vid stationen i Köln.

  Tiotals fall av sexuella trakasserier och övergrepp väcker heta känslor i Tyskland. Under nyårsnatten ska stora grupper av utländska män ha trakasserat kvinnor utanför järnvägsstationen i Köln. Den tyska justitieministern talar om en möjlig ny form av organiserad brottslighet.

 • AfD och Pegida: Högerpopulistiska vindar i Tyskland

  25.10.2015 Utrikes

  Debatten kring flyktingar går hård.

  Flyktingpolitiken i Tyskland väcker allt mer motstånd bland tyskarna. Det här något som högerpopulisterna passar på att utnyttja. Populisterna upplevs som den enda verkliga oppositionen och därför får de mycket synlighet, säger forskare.

Sidor