Hoppa till huvudinnehåll

jämställdhetslagstiftning

 • Jämställdheten i kommunalpolitiken har förbättrats men förändringstakten är långsam

  14.10.2018 Inrikes

  Kvinnorna blir fler men männen dominerar på tyngre poster.

  I förra kommunalvalet tog jämställdheten stora kliv framåt. Då röstades fler kvinnor än någonsin i kommunerna och rekordmånga kvinnor valdes också till fullmäktigeordförande. Men takten är långsam och det är svårt att avgöra om det faktiskt lett till en mer jämställd politik.

 • Anna Caldén jublar över FN-konvention: Nu slipper vi skämmas

  22.05.2016 Hälsa

  Jämlik behandling för personer med funktionsnedsättning.

  Anna Caldén var nära att skämmas, eftersom ratificeringen av FN-konventionen gällande personer med fuktionsnedsättning drog ut på tiden. Whoop, äntligen, hurra var hennes reaktion när det blev klart. Hon är ordförande för Finlands Svenska Handikappförbund och själv rullstolsburen.

 • Jämställt Lappträsk vill vara en föregångare

  08.03.2016 Inrikes

  Undantag med bara kvinnor på de högsta positionerna.

  Kommunerna leds i hög grad av män men när situationen är den motsatta väcks reaktioner. I Lappträsk kommun är kommundirektören, fullmäktigeordförande och styrelseordförande kvinnor.

 • Samhällsvetare: Vi börjar ha ett demokratiproblem

  04.03.2016 Inrikes

  De beslut som fattas drabbar främst kvinnor.

  De ledande i regeringen är män som fattar beslut som rör kvinnor. Också jämställdhetsprogrammet låter vänta på sig.

 • Få jämställdhetsplaner uppfyller kraven

  05.08.2015 Inrikes

  En rundringning visade att många planer är för gamla.

  En rundringning till finlandsvenska kultur- och läroinrättningar visade att många arbetsgivare struntar i att uppdatera jämställdhetsplanen.

 • Reklam för barbröstad biltvätt inte lagstridig

  22.05.2015 Huvudstadsregionen

  Den omtalade biltvättsreklamen strider inte mot god sed.

  Den omtalade biltvättsreklamen strider inte mot god sed, anser man på Konkurrens- och konsumentverket. Vid jämställdhetsombudsmannens byrå upplevs den ändå som kränkande.

 • Arbetslivet är långtifrån jämställt

  24.02.2015 Åboland

  Jämställdheten i arbetslivet är en chimär. Problemet är att det är svårt att få syn på var det blir ojämlikt, säger forskaren Nina Kivinen.

 • Heidi Finnilä: Varför fegar politikerna i frågan om barnvård?

  29.01.2015 Debatt

  Regeringen strider som bäst om hur barnen ska skötas. Läget är så spänt att regeringspartierna sätter munkavel på sina representanter i frågan om barnvård.

 • Tyskland på väg att införa kvinnokvoter

  11.12.2014 Utrikes

  Fler kvinnor i Tyskland kommer att ta plats i de största börsbolagens ledning. Från och med år 2016 ska 30 procent av bolagens styrelseposter gå till kvinnor. Regeringen överlämnar sitt lagförslag till parlamentet på torsdag.

 • Könsneutralt äktenskap uppe för omröstning

  20.11.2014 Inrikes

  Riksdagens lagutskott fattar på torsdag förmiddag beslut om lagen om könsneutralt äktenskap. Majoriteten i utskottet är fortsättningsvis emot lagen, men det här behöver inte betyda att medborgarinitiativet faller.

 • Universitetets skönhetstävling

  11.11.2014 Samhälle

  Tv-serien "The Norden" tar sig an genusfrågor i Norden. Som vägvisare anlitas Maria Kopchenova från St. Petersburg som med en utomståendes ögon får kommentera vad som fungerar hos oss men också när och hur jämställdhetsdiskussionen spårat ut.

 • Är grundskolan jämställd?

  24.04.2014 Samhälle

  Pojkarna får sämre vitsord i de flesta ämnen, med undantag för matematik. Flickorna klarar sig bättre i modersmål. Men i S:t Olofsskolan i Åbo finns det flickor som har lärt sig att hålla tyst när klassen debatterar , för att inte få ovett över sig av pojkarna. Jämställdhetslagen ska nu ändras så att också grundskolan ska göra upp jämställdhetsplaner och rapportera om framsteg.

 • STTK: Nya jämställdhetslagen bra men inte tillräcklig

  14.04.2014 Inrikes

  Ralf Sund, chefsekonom vid tjänstemannaförbundet STTK, säger att regeringens nya förslag till jämställdhetslag är ett steg i rätt riktning - men ett litet steg. "En jämställd föräldraledighet skulle lösa 70-80 procent av problemen", säger han.