Hoppa till huvudinnehåll

arbetsförhållanden

 • Finnwatch: Ekologiska och etiska problem kring produkterna i mammalådan

  15.01.2019 Inrikes

  Finnwatch: Bristerna ligger på FPA:s ansvar.

  Samhällsgranskarna på Finnwatch har synat den finländska moderskapsförpackningen och funnit allvarliga brister i de arbetsförhållanden där förpackningens produkter tillverkats.

 • Istanbuls flygplats öppnade – ska bli störst i världen

  29.10.2018 Utrikes

  Flygplatsen är Turkiets presidents storprojekt.

  På måndag invigdes Istanbuls flygplats i Turkiet. Flygplatsen är ett av president Erdogans stora projekt. Flygplatsen förväntas bli världens största då allt står klart år 2028.

 • För halva lönen och med livet som insats - det är verkligheten för gästarbetarna på de italienska tomatfälten

  23.09.2018 Utrikes

  Urusla arbetsvillkor bakom den billiga tomatkrossburken

  Tomater, som passeras för att sedan konserveras och säljas för mellan 0,5 och 1 euro i mataffären, har ett betydligt högre pris för de främst afrikanska migrantarbetare som står böjda på tomatfälten i Italien.

 • Posten vill fixa problemen - fastanställer personal

  28.12.2016 Inrikes

  Satsar också på grundlig utbildning av personalen.

  Posten vill komma åt problemen med postgången i huvudstadsregionen och fastanställer personal och satsar på att grundlig sätta in de nya arbetstagarna i sitt jobb.

 • Forskaren och aktivisten Andy Hall döms till villkorligt fängelse

  20.09.2016 Utrikes

  Domen föll på tisdag morgon.

  Finnwatch forskare och aktivisten Andy Hall har dömts till fyra år villkorligt fängelse för ärekränkning och databrott. Han tvingas också betala ungefär 4 000 euro i böter.

 • Män mer rädda för permitteringar än kvinnor

  18.02.2016 Inrikes

  Var tionde löntagare är rädd för att bli uppsagd.

  Var tionde löntagare är rädd för att bli uppsagd från sitt jobb - och männen är mer pessimistiska än kvinnorna. Ändå mår majoriteten av de finländska arbetstagarna bra på jobbet. Många upplever att de har allt bättre möjligheter till fortbildning och att arbetsklimatet har blivit bättre.

 • Finnwatch: Tokmannis leverantörer kränker mänskliga rättigheter

  15.12.2015 Inrikes

  Leverantörerna betalar bland annat för låg lön.

  Tokmanni-butikskedjan importerar varor av tillverkare i Thailand som kränker mänskliga rättigheter, hävdar medborgarorganisationen Finnwatch. Enligt Tokmanni handlar det om ett enstaka inköp.

 • Ananasjuicens bittra eftersmak

  08.11.2015 Utrikes

  Andy Hall hotas av sju års fängelse.

  Barnarbetskraft. Fabriksdirektören som konfiskerar gästarbetarnas pass. Obetalda löner och ersättningar. När det kom fram att Pirkkas, Eldorados och Rainbows ananasjuice tillverkades i Thailand under omänskliga arbetsförhållanden blev det stor uppståndelse i Finland.

 • Pam: Suspekt rekrytering vid flyktingförläggningar

  20.10.2015 Inrikes

  Misstanke om skuldbetalning till människosmugglare.

  Enligt Servicefacket Pam har polisen noterat att det pågår suspekt rekrytering av asylsökande vid flyktingförläggningarna.

 • Finnwatch: Sjukhushandskar tillverkas under undermåliga förhållanden

  13.10.2015 Utrikes

  Etiska problem vid fabriken i Thailand.

  Sjukhushandskar som används allmänt i Finland tillverkas på en fabrik som fortfarande kränker de anställdas rättigheter. Det slår Finnwatch fast i en uppföljningsrapport.

 • Pro kräver att samarbetslagen görs om

  01.08.2015 Inrikes

  Regeringen träffar arbetsmarknadsparterna på måndagen.

  Tjänstemannförbundet Pro kräver att samarbetslagen för arbetslivet görs om i samband med förhandlingarna om ett eventuellt samhällsfördrag.

 • Bättre arbetsförhållanden i thailändska tonfiskfabriker

  02.06.2015 Utrikes

  Ändå finns fortfarande många problem inom produktionen.

  Arbetsförhållandena har förbättrats i de thailändska tonfiskfabrikerna. En färsk rapport visar ändå att det fortfarande finns många problem inom produktionen.

 • Finnwatch: Finska böcker trycks i Kina med timlön på en euro

  09.12.2014 Inrikes

  Fem procent av böckerna som importeras till Finland trycks i Kina. Finnwatch, som har utrett arbetsförhållandena i en fabrik som trycker böcker för den finländska marknaden, uppger att arbetsförhållandena är under all kritik.

 • Arbetsrådet: Bärplockare var inte arbetstagare

  07.07.2014 Inrikes

  De utländska bärplockare som ifjol fick problem med sin uppdragsgivare i Finland kan inte betraktas som vanliga arbetstagare. Därför hade de inte heller rätt till samma förmåner som andra arbetstagare, det har Arbetsrådet slagit fast.

 • Ung sommarjobbare: Känn till dina rättigheter!

  17.05.2014 Inrikes

  Det här är den tiden på året när avtal om sommarjobb ingås. Arbetarskyddsmyndigheten påminner om att samma arbetsvillkor gäller för sommarjobbare som för andra arbetstagare. Det finns dessutom en del särskilda bestämmelser för arbetstagare som är under 18 år.

 • Usla förhållanden på fabriker i Bangladesh

  13.04.2014 Utrikes

  - Arbetet är så tungt att många har blivit sjuka. Vi har inte ens toalettpauser, berättar Ripon Hawladar vid en fabrik i Bangladesh som tillverkar kläder för Stockmannägda Lindex. Trots nya avtal är förhållandena i fabriker som tillverkar kläder för finska klädföretag fortsatt usla.

 • Sjukhushandskar görs i slavliknande förhållanden

  30.03.2014 Inrikes

  Sjukhushandskar, som används på flera finländska sjukhus, tillverkas under slavlika förhållanden i Thailand, visar en rapport från medborgarorganisationen Finnwatch. OneMed som importerar Sempercare-handskarna, försäkrar att man nu inlett en egen utredning om arbetsförhållandena vid fabriken.

 • Arbetstvisten vid Sampo-Rosenlews fabrik på väg att klaras upp

  03.02.2014 Åboland

  Tvisten mellan arbetsgivaren och de anställda på industrikoncernen Sampo-Rosenlews fabrik i Björneborg är på väg att klaras upp.

 • Slavarbetare pressar vår ananassaft

  28.01.2014 Inrikes

  Trots kritik har mycket lite förändrats.

  Tre av fyra finländska matvarukedjor har tagit kritiken om att deras underleverantörer i Thailand behandlar sina arbetare illa på allvar, uppger Finnwatch i en ny rapport. Men det betyder ändå inte att så värst mycket konkret har förändrats i Thailand på ett år.

 • Arga textilarbetare brände upp fabrik?

  29.11.2013 Utrikes

  Anställda vid en textilfabrik i Bangladesh misstänks ha tänt eld på två fabriksbyggnader i protest mot dåliga arbetsförhållande och obetalda löner. Fabriken, där det ska ha tillverkats kläder för flera västerländska klädmärken, förstördes helt i branden.

Sidor