Hoppa till huvudinnehåll

minimilön

 • Spaniens regering vill höja minimilönen med 22 procent nästa år

  12.12.2018 Utrikes

  Ökningen är "den största sedan 1977",säger premiärministern.

  Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelade i dag att hans regering nästa vecka kommer att godkänna en höjning av minimilönen.

 • Macron talade till nationen – lovar skattelättnader för pensionärer och höjd minimilön

  10.12.2018 Utrikes

  Fördömde våldet och presenterade konkreta åtgärder.

  Frankrikes president Emmanuel Macron talade till nationen första gången sedan de Gula västarna inledde sina protester. Han fördömde våldet – men presenterade också en del konkreta åtgärder.

 • Generalstrejk i Grekland - grekerna kräver höjda löner och pensioner nu då krispaketet avslutats

  28.11.2018 Utrikes

  Färjorna och tågen kommer att stå stilla.

  I Grekland har en del av de största fackförbunden kallat till en dygnslång generalstrejk på onsdag. Kollektivtrafiken i de största städerna, färjorna och tågen kommer att stå stilla. Grekerna vill att det ska synas i deras plånböcker att den värsta krisen nu är över.

 • Postens tack till tidningsutdelare för 33 års tjänst: 60 procent bort från lönen

  30.08.2017 Inrikes

  Petteri Goltz är besviken på Posten och på samhället.

  I Kyrkslätt bor det en man som är besviken på det finländska samhället - och alldeles speciellt på Posten som arbetsgivare. Han har ägnat nästan hela sitt liv åt sitt arbete där.

 • Rapport mot ojämlikhet delar på åsikterna: "Vi har redan en hård beskattning"

  07.06.2017 Inrikes

  Heikki Hiilamos rapport om samhällsklyftor väcker debatt.

  Professor Heikki Hiilamos åtgärdsprogram för att minska på samhällsklyftorna delar på åsikterna. Hiilamo vill bland annat skärpa beskattningen för höga inkomster, fastigheter och kapital och se över socialpolitiken till de utsattas fördel.

 • Protesterna mot Trumps arbetsminister ökar - "går inte att leva på minimilön"

  05.02.2017 Utrikes

  Richard Grimes har varken råd med hyra eller medicin.

  Richard Grimes har ett jobb men pengarna räcker varken till hyran eller astmamedicinen. Därför slåss han för att höja minimilönen - och mot Donald Trumps val av arbetsminister.

 • Trumps arbetsminister motsätter sig att minimilönen höjs till 15 dollar

  09.12.2016 Utrikes

  Puzder är vd för ett företag som äger flera snabbmatskedjor.

  Den tillträdande presidenten Donald Trump har valt Andrew Puzder, vd:n för ett företag som driver flera snabbmatskedjor, till arbetsminister. Puzder är känd som en högljudd motståndare till försöken att höja minimilönen i USA till 15 dollar.

 • Därför har vi ingen minimilön i Finland

  20.10.2016 X3M

  Vänsterförbundet vill ha en minimilön i Finland.

  Vänsterförbundet vill ha en minimilön i Finland. Vi är mest förvånade över att vi inte redan har en minimilön.

 • Mätning: Finländarna vill ha lag om minimilön

  19.10.2016 Inrikes

  Två tredjedelar stöder minimilön på 1600 euro per månad.

  En klar majoritet av finländarna vill att det ska finnas en lagstadgad minimilön, visar en enkät som Yles finskspråkiga nyheter låtit göra. Enligt svaren borde minimilönen vara cirka tio euro i timmen, eller 1600 euro i månaden.

 • Vänsterförbundet kräver lagstadgad minimilön

  16.09.2016 Inrikes

  Alla borde få minst 10 euro i timmen.

  De ökande inkomstklyftorna och större antal fattiga arbetstagare kan åtgärdas med en lagstadgad minimilön, säger ordförande Li Andersson.

 • Stenhård kapitalistguru tänker tvärtom – uppmanar plutokraterna att vakna

  11.09.2016 Utrikes

  "Snart kommer de med högafflarna"

  Nick Hanauer är en mycket rik man, en entreprenör, en stenhård kapitalist – och han har ett budskap till sina vänner, till ”plutokraterna”: Vakna upp inför orättvisorna innan det är för sent. Folket är snart här med högafflarna!

 • Venezuela höjer minimilönen igen

  13.08.2016 Utrikes

  IMF uppskattar att inflationen kan stiga till 1 600 procent.

  Minimilönen stiger med hälften, men förhöjningen kommer knappast att räcka till för att förbättra arbetarnas situation. Den internationella valutafonden IMF uppskattar att landets inflation nu ligger på 480 procent.

 • Slavkontrakt i finländsk fotboll - 200 euro i månaden utlovades men betalades inte

  14.05.2016 Samhälle

  Minimilön ska sätta stopp för slavkontrakt i fotboll.

  Slavlöner och kontrakt som inte följs. Det fick fotbollspelaren Salma Kamara erfara i Finland, medan han spelade för Helsingforslaget Atlantis FC i division två. Nyligen dömde Helsingfors tingsrätt klubben att betala honom över 13 000 euro i uteblivna löner. Tipsa du också

 • Tyska firmor tricksar med minimilön

  16.04.2015 Utrikes

  Tyska firmor trotsar minimilön

  En timlön på åtta euro och femtio cent. Det borde största delen av de tyska arbetstagarna vara garanterade sedan årsskiftet då lagen om den nya minimilönen trädde i kraft. Ofta är så ändå inte fallet. Många firmor försöker på alla sätt undvika att slippa betala.

 • ”Minimilönen räcker inte till”

  13.02.2015 Inrikes

  Finländska företag kan göra sig skyldiga till människorättsbrott genom att endast betala den lokala minimilönen till sina arbetstagare utomlands, rapporterar Finnwatch. Minilönen i flera länder går inte att leva på och därför måste det finnas klarare kriterier, menar organisationen.

 • Minimilönerna väcker debatt i USA

  14.10.2014 Utrikes

  En av de hetaste politiska frågorna i USA inför kongressvalet i november är minimilönerna. Trots att den amerikanska ekonomin varit robust de senaste åren så har lönerna stampat på ställe.

 • Tyskland inför minimilön

  03.07.2014 Utrikes

  En överväldigande majoritet av den tyska förbundsdagen har godkänt regeringens lagförslag om en minimilön på 8,5 euro för alla arbetstagare.

 • Missnöje med tysk minimilön

  03.07.2014 Utrikes

  Tyskland blir nästa europeiska land att införa en minimilön. Den tyska förbundsdagen väntas idag godkänna regeringens lagförslag. Det som marknadsförs som en heltäckande minimilön naggas ändå i kanterna av de många undantagen.

 • Schweiz säger nej till rekordhög minimilön

  18.05.2014 Utrikes

  I Schweiz har väljarna avvisat ett förslag om världens högsta minimilön. Endast 23 procent röstade för ett initiativ om en lagstadgad minimilön, som motsvarar 18 euro i timmen. Schweizarna röstade också nej till anskaffningen av nya JAS Gripen-plan från Sverige.

 • Schweiz röstar om världens högsta minimilön

  17.05.2014 Utrikes

  På söndag ordnas en folkomröstning där förslaget är att slå fast minimlönen i landet till 4000 franc, eller 3300 euro i månaden. Enligt fackorganisationerna i landet är minimilönen nödvändig på grund av de speciellt höga priserna i Schweiz stora städer Geneve och Zurich.

Sidor