Hoppa till huvudinnehåll

Pluto (plutoider)

 • Forskare: Återupprätta Plutos status som planet!

  14.09.2018 Vetenskap

  Klassificeringskriterierna verkar sakna vetenskaplig grund.

  Pluto berövades sin status som planet på orättvisa grunder, föreslår en ny amerikansk studie. Kriterierna för att en himlakropp ska få klassificeras som planet verkar sakna vetenskapligt stöd. Så varför miste Pluto sin planetstatus - och vad kan tänkas hända nu?

 • Metanöken hittad på Pluto bredvid flera kilometer höga isberg

  01.06.2018 Vetenskap

  De sannolika bevisen kom från New Horizons-satelliten.

  För tre år sedan svischade New Horizons-satelliten förbi Pluto med en fart på drygt 58 000 kilometer i timmen och sög i sig så mycket data den hann. Nu visar resultaten att det finns metandyner på dvärgplaneten.

 • Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  04.04.2017 Vetenskap

  Det finns gott om kandidater där ute i mörkret.

  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.

 • Berg på Pluto - Se de nya bilderna från Nasa

  15.07.2015 Utrikes

  Närbilder från småplanetens yta kom på kvällen.

  Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa gav på onsdagskvällen ut nya bilder från Pluto som rymdsonden New Horizons sände till jorden tidigare under dagen. Förutom berg har Pluto även ett hjärtformat mönster på sin yta.

 • Ny information från Pluto når jorden

  15.07.2015 Utrikes

  Nasas presskonferens direkt på Arenan.

  Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa håller presskonferens och berättar vilka nya uppgifter om småplaneten Pluto som rymdsonden New Horizons samlat in. Du kan följa med presskonferensen på Arenan med början klockan 22.

 • Nu ser vi Pluto!

  15.07.2015 X3M

  Efter nio år i rymden har sonden New Horizons hittat Pluto

  I går, 14.7.2015, var en historisk dag. Sonden New Horizons fick äntligen glänsa när den fulländade sin hett efterlängtade resa till Pluto, den minsta stora himlakroppen i vårt solsystem.

 • Sond skickade signal från Pluto

  15.07.2015 Utrikes

  New Horizons tog sig förbi Pluto oskadd.

  Rymdsonden New Horizons har lyckats ta sig förbi Pluto oskadd. USA:s rymdfartsmyndighet Nasa tog emot en signal från sonden kring klockan 4 i natt finsk tid.

 • Rymdsonden Dawn i bana runt Ceres

  06.03.2015 Utrikes

  Efter en över sju år lång resa har den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s sond Dawn nu lagt sig i omlopp kring dvärgplaneten Ceres. Forskarna hoppas på att få mer information om hur vårt solsystem uppkom.

 • Nasas sond närmar sig Pluto

  25.01.2015 Utrikes

  Det amerikanska rymdorganet Nasas rymdsond New Horizons ska under söndagen börja ta bilder av Pluto i utkanten av solsystemet. Sonden är den första mänskliga skapelsen som närmar sig Pluto.